Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2007 00:00
Gerek ebeveynlerin gerekse doktorların gözlemleri, 5 yaşın altındaki çocukların daha sık hastalandığı yönünde. Bu sorunun temel nedeni, erken yaşlarda oyun grupları, yuva, kreşlere verilmeleri. Evlerinde, genellikle az sayıda kimseyle ve steril koşullarda yaşayan çocukların birden çok sayıda çocukla biraraya gelmesi, hastalıklara zemin hazırlıyor. Kalabalıkta bazı hastalıkların daha kolay bulaştığı da malum...
Nişantaşı KBB Grubu’ndan Dr. G. Atilla Şengör, soğuk algınlığı ve genellikle bunun sonrasında gelişebilen sinüzit, bademcik ve akciğer enfeksiyonu veya otit (kulakta iltihap) gibi hastalıkların 5 yaş altı çocuklarda daha sık görüldüğünü söylüyor. Sonbahar, kış mevsiminde beta mikrobu, streptokok, influenza, rinovirüs, kuş gribi, grip aşısı, pnömokok aşısı, romatizmal ateş, efüzyonlu otit, kan testleri, boğaz kültürleri veya alerji testleri ailelerin günlük işleri arasına giriyor. Dr. Şengör, "Bizim jenerasyona göre çocuklarımız yaşıtlarıyla çok daha erken yaşlarda temas etmeye başladılar. Bu temasın çocuğun gelişimi açısından olumlu olduğu kesin, ama topluluk içinde bulunmanın bazı olumsuz yönleri de var. Çocuklar birbirlerine hastalık bulaştırabiliyor" diyor.
Sık sık ellerini yıkasın
Ellerinizi yıkayın. Ellerin yıkanması mikropların uzaklaştırılmasında önemli. Sabun ve akan sıcak suyla, nezle virüsleri el ve parmak cildinden temizlenir. Sabun ve deterjanlar nezle virüsünü etkilemezler, virüsler yıkamayla mekanik olarak ortamdan uzaklaştırılırlar. El yıkama, nezle olan kişi veya eşyaları ile temastan sonra çok önemli. Özellikle çocuklara, hasta olan kişiyle temas ettiklerinde ellerini yıkamaları öğütlenmeli.
Fincan veya bardakları paylaşmayın. Tek kullanımlık kağıt bardaklar, özellikle okul ve iş yerlerinde mikropların yayılımını önlemede başarılıdır.
Kağıt mendil kullanın. Kağıt mendile sümkürerek çöpe atmak en iyisi. Burun akıntısı burundan temizlenir. Kirlenmiş mendili hemen atmak önemlidir, zira masaya, koltuğa, sandalyeye vs. temasla başkasına virüs bulaşabilir.
Gözlere, burun ve ağza dokunmayın. Nezleli biriyle temas ettiyseniz, asla gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza elinizi sürmeyin. Böylece mikroplar bu bölgelerden size bulaşamaz. Çocuğunuza sık el yıkamasını öğütleyin.
Kağıt havlu kullanın. Mutfak veya diğer yerlerde, özellikle nezle olunduğunda pamuklu havlu yerine kağıt havlu tercih edilmeli.
Oyuncakları temiz tutun. Oyuncaklar mikrop barındırabilir. Düzenli olarak sıcak, sabunlu suyla yıkanmalı.
Başka yöne hapşırın. Diğerlerinden uzağa veya mendile hapşırılması önemlidir. Ağzınızı ellerinizle kapadıysanız, sonrasında mutlaka elinizi yıkayın. Bu modeli çocuklarınızın da örnek almalarını sağlayın.
Havalandırın. Mikroplar durağan havada asılı kalırlar. Pencereler açıldığında temizlenirler. Ayrıca oda nemlendirilmeli. Kaloriferin üzerine ıslak bez konulması yeterli olur. Burun mukozasının kuruması önlenir.
Mikropları temizleyin. Mikroplar üç saate kadar, kapı kollarında, trabzanlarda, ışık düğmelerinde, telefon, uzaktan kumanda gibi sıkça dokunulan yüzeylerde yaşayabilirler. Bunların arasıra dezenfektanlarla silinmesi faydalıdır.
Sigara içmeyin ve içilmesine izin vermeyin. Sigara içilmesi burun ve akciğerler üzerinde olumsuz etkilidir. Çocukları soğuk algınlığına zayıf hale getirir.
Bol sıvı alımı çok önemli. Su, meyve suyu, çay ve diğer içecekler ile nezleye bağlı kaybedilen sıvı yerine konabilir.
Tuzlu su burun içindeki ödemin azalmasına ve burun tıkanıklığında azalmaya yardımcı olur. Ayrıca mikropların mekanik olarak temizlenmesini sağlar. Piyasadaki burun spreyleri kullanılabilir veya evde basitçe hazırlanabilir. Bir bardak suya bir çay kaşığı saf tuz koyup karıştırdıktan sonra burun damlalıkları ile buruna damlatılarak belirgin rahatlık sağlar.
Kreş ve yuvalarda nelere dikkat edilmeli?
Kreş veya yuva ortamının hijyeni ve havalandırılması çok önemli.
Ortamdaki çöp kutuları her gün temizlenmeli,
Ortamın ısısı 16 derecenin altında olmamalı, 29 dereceyi aştığında hava sirkülasyonu sağlanmalı.
Evdeki oyuncakların yuvaya getirilmesine izin verilmemeli.
Yuvadaki oyuncaklar temiz ve yüzeyleri hasarsız olmalı.
Salgılarla (salya, öksürük veya burun akıntısı) kirlenen oyuncağın başka bir çocuğa verilmeden önce sabunlu suyla yıkanması, silinmesi ve mikroplardan arındırılması gerekir.
Her gün bitiminde yerlerine kaldırılmadan önce oyuncaklar, raflar ve kaplar seyreltilmiş çamaşır suyuyla silinmeli. Her hafta da tüm oyuncaklar bu şekilde temizlenmeli.
İstirahat edilen yatakların üç tarafında en az 60’ar santimetre mesafe olmalı.
Kirlenen örtüler tekrar kullanılmamalı.
Tek kullanımlık bardak, tabak tercih edilmeli.
Kumaş havlu ve bezlerin üzerine çocuğun adı işlenmeli ve kendisinden başkası kullanmamalı. Bunlar haftada bir temizlenmeli. Veya kağıt havlu kullanılabilir.
Çocuklar el yıkamaya özendirilmeli. Görevli personel de sık sık el yıkamalı.
Bu durumlarda çocuğunuzu yuva veya kreşe göndermeyin
Ateş, burun akıntısı, öksürük, huzursuzluk, kusma, ishal, döküntü, göz yaşarması/akması, son 2 gün içinde bir hastalık veya enfeksiyon nedeniyle antibiyotik kullanma, bariz bir çocukluk dönemi enfeksiyonunun bulaşıcı döneminde olma, suçiçeği (yedi gün) ve kızamık (döküntüler kaybolana kadar), kızıl (döküntüler kaybolana kadar), kabakulak (şişkinlik inene kadar, genellikle yedi gün), iltahaplı döküntü (impetigo) gibi hastalıklarla karşılaşıldığında.