Kralotu fesleğen

Güncelleme Tarihi:

Kralotu fesleğen
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2005 00:00

Fesleğeni nasıl bilirsiniz? Minicik yapraklarına dokunduğunuzda nefis bir koku salan bitki olarak mı? Beyaz minik çiçekleriyle etrafı şenlendiren ya da gözlerinizi dinlendiren bir süs bitkisi olarak mı? Yoksa, tamamen bambaşka bir şeyi, bir kadın adını mı hatırlatır size; Feslihan olarak okunduğunda? Siz de "fesleğen" dendiğinde o güzelim soslara kattığı muhteşem lezzet ve aromayla bir baharatı mı getirirsiniz gözünüzün önüne? Belki de sizin aklınızdaki fesleğen de kurutulmuş yapraklarıyla çayların vazgeçilmez parçasıdır, ne dersiniz? Aslında pek de öyle birinden birini seçmek durumunda değilsiniz. Çünkü fesleğen bunların hepsini birden kapsıyor. Zaten bu harika bitkiye boşuna kralotu dememişler. Sizi bilmem ama ben bu kadar becerikli ve güzel bir bitkiyi evimden eksik etmeye itiraz ederim. Ve örneğin, fesleğensiz bir makarna sosu, fesleğen katılmamış yeşil mercimek çorbası ya da dolma düşünemiyorum. Fırında patates püresi10 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi1/2 kg patates 1 yemek kaşığı dolusu bitkisel margarin (veya tereyağı)2 adet yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı tuz, karabiber100 gr rendelenmiş taze kaşar peyniri (bir sigara paketi büyüklüğünde)2 yemek kaşığı sıvıyağPatatesleri akan suyun altında ovalayarak yıkayın. Her birini ortadan ikiye bölüp, üzerine çıkacak kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ilave ederek orta ısılı ateşte, iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın ve süzün. Sıcakken kabuklarını soyup, derin bir kaba aktarın. Tuz ve karabiberi serpiştirip, çatalla iyice ezerek püre haline getirin. Rendelenmiş kaşar peyniri ve margarini de hemen ekleyip yumurta sarılarını kattıktan sonra, yoğurun. Diğer taraftan, tepsiye fırın kağıdı serin. Hazırladığınız patates hamurunu ister krema sıkacağı yardımıyla şekil vererek, ister elle top gibi yuvarlayarak tepsiye dizin. Üzerlerine fırça yardımıyla sıvıyağ sürüp 175 dereceye ayarlı fırında yaklaşık 20-25 dakika, üzerleri sarı kahverengi oluncaya kadar pişirdikten sonra çıkarın ve servise sunun. Üzümlü cevizli çimdik kuki8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaMalzeme listesi3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş)1 su bardağı toz şeker1/2 su bardağı eritilip, ılıtılmış margarin1/2 su bardağı sıvıyağ1 su bardağı ceviz içi (dövülmüş)1 su bardağı kuru üzüm1 tatlı kaşığı tarçın2 adet limon kabuğunun rendesi veya 1 adet portakal kabuğu rendesi4 su bardağı unKuru üzümü 2 su bardağı ılık suda 10 dakika kadar ıslatın. Yumurta ve toz şekeri derin bir kaba aktarıp çatalla 1-2 dakika kadar çırpın. Ilık margarin, sıvıyağ, ceviz içi ve yıkayıp süzdükten sonra kağıt peçeteyle iyice kuruladığınız üzümü de ilave ederek karıştırmaya devam edin. Son olarak, rendelenmiş limon veya portakal kabuğunu, tarçın ve unu da ekleyerek ele yapışmayan ve kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan kabuklu ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Bu parçaları şekil vermeden, gelişigüzel olarak yağlanmış fırın tepsisine dizin. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında 20 dakika, üzeri hafifçe kahverengi oluncaya kadar pişirin. Unutmayın ki, kurabiye fırından çıktıktan sonra kendi sıcaklığıyla bir süre daha pişmeye devam edecektir. Bu kurabiye piştiğinin ertesi günü çok lezzetli olur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!