Kombine estetik

Güncelleme Tarihi:

Kombine estetik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2008 00:00

Kombine estetik ameliyatlar, yani iki, üç hatta daha fazla sayıda estetik operasyonun aynı seansta yapılması gittikçe yaygınlaşıyor. Kombine ameliyatların avantajı, hastanın her operasyon için ayrı zamanlarda hastaneye yatıp ameliyat stresi ve iyileşme süreci yaşaması yerine hepsini tek bir işlemde geçirmesi. Üstelik bu yöntemle maliyet düşüyor.

Çünkü her bir ameliyatı ayrı ayrı yapmak yerine kombinelemek, yüzde 30’a ulaşan bir maliyet tasarrufu sağlıyor. Kombine ameliyatlar, birden fazla sorunu bulunan kişilere uygulanıyor. Örneğin çok fazla kilo verenlerin sarkan vücutları toparlanırken, yağ dokusunun çekilmesiyle memeler, üst

kollar, kalça ve bacaklarda meydana gelen sarkmalar aynı seansta düzeltiliyor. Yahut büyük memeler kadar, karındaki sarkmaları da dert edenler aynı operasyonda her iki fazlalıktan da kurtulabiliyor. Meme büyütülüyor veya küçültülüyor, aynı seansta kollar, karın, bacaklar toparlanıyor, popo asılıyor. Ancak her ameliyat kombine edilemiyor. Yumuşak doku ameliyatlarıyla sert doku ameliyatlarını ayrı zamanlarda yapmak gerekiyor. Örneğin gözkapaklarını germe ameliyatıyla burun ameliyatı aynı seansta yapılmıyor. Çünkü burun ameliyatında kemikler şekillendirilirken ödem meydana geliyor, bu da gözkapağı ameliyatlarını olumsuz etkileyebiliyor.

İKİ AMELİYATIN BİR ARADA YAPILMASI RİSKİ ARTIRMIYOR

Prof. Dr. Murat Topalan (İstanbul Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)
Ameliyatlarda uyum ve dengeyi sağlamaya çalışıyoruz. Örneğin yüzü gerdiğinizde boynu sarkık bırakırsanız hasta mutlu olmaz. Ayrıca birden fazla ameliyat iyileşme süresini uzatmıyor. Araştırmalara göre de iki ameliyatın bir arada yapılması riski iki katına çıkarmıyor. Sanıldığının aksine hasta, kombine ameliyatlarda tek bir yerin ağrısını hisseder. Uzun süreli ameliyatlarda anestezi riski de artmıyor. Ama iyi planlanma önemli. Ameliyatlar kişiyi uzun süre yatağa bağlıyorsa bir yanlışlık var demektir. Ameliyattan sonra bakım çok iyi yapılmalı. Ameliyatlar için Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği’nin yeterlilik sınavını geçen cerrahlar tercih edilmeli.

İŞTE KOMBİNASYONLAR

4 Meme toparlanıyor, karın geriliyor, kalça ve bacaklarda biriken yağ liposuction ile emiliyor.

4 Karın bölgesini çepeçevre germeye, popo kaldırma, bacak iç yüzünü germe ameliyatları da eklenebiliyor. Bu operasyona meme büyütme eklenebiliyor. Aynı anda liposuction da yapılabiliyor.

4 Meme küçültme, karın ve kol germe bir arada yapılabiliyor.

4 Kol, bacak içlerinin gerilmesi, popo kaldırma kombine edilebiliyor.

4 Yüz, gözkapakları, alın geriliyor, kaş kaldırılıyor, yanaklar ve alt çenedeki doku sarkıklıkları ile boyun derisinin fazlası alınıyor. Gözaltı, gülme çizgileri doldurulabiliyor.

4 Burun ameliyatıyla çene ameliyatları aynı seansta yapılabiliyor.

4 Burun, meme büyütme, karın germe ameliyatları kombine edilebiliyor.

4 Kulak çevresi ameliyatıyla burun ameliyatı aynı seansta tamamlanabiliyor.

4 Orta yüzün kaldırılması operasyonuna, gözkapağı ameliyatı eklenebiliyor.

ALTI AY ÖNCE SİGARAYI BIRAKMAK ŞART

Prof. Dr. Oğuz Çetinkale (Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi)


Doğum yapacak hastaya önermiyoruz. Son doğumunu yapmasını beklemek lazım. Çünkü gebelik ameliyatın iyi sonuçlarını bozuyor.

Özellikle obezite ameliyatlarında hastalara mutlaka kan nakli gerekiyor. Yine meme, karın, liposuction kombinasyonlarında genellikle kan nakline ihtiyaç duyuluyor.

Sigarayı 6 ay önce bırakmayan hastaya yüz germe ameliyatı yapmıyoruz. Çünkü kombine ameliyatlarda geniş dokuları kaldırıyoruz, dolayısıyla damarları da bozuyoruz. Sigara içenlerde, ameliyat sonrasında dokuyu beslemesi gereken damarlar yetmiyor. Özellikle karın germe ameliyatlarında çok öne çıkan bir sorun bu.

Yaş da önemli bir kriter. Yaşlılıkta doku iyileşmesi yavaşlıyor. Sonuçta ameliyat bir travma. Travmaya verilen yanıt yetersiz kalıyor. Hasta bu kadar yükü kaldıramıyor.

PARADAN TASARRUF

Yapılan kombinasyonlara göre fiyat değişiyor. Tekli ameliyata göre ikili kombinasyonlar yüzde 20, üç ameliyat yüzde 30, dört ameliyat ise yüzde 40 kadar daha ucuza mal oluyor. Aşağıdaki tekli ameliyat fiyatlarına göre maliyet hesaplamak mümkün:

Burun: 2 bin 500- 15 bin YTL

Yüz germe: 4 bin 580- 15 bin YTL

Yüze dolgu (yağ enjeksiyonu): 2 bin 250- 10 bin YTL

Boyun germe: 3 bin 550- 8 bin YTL

Göz kapağı germe: 4 bin 490- 8 bin YTL

Meme küçültme: 4 bin 580- 15 bin YTL

Meme büyütme: 2 bin 670- 8 bin YTL

Karın germe: 4 bin 500- 8 bin YTL

Liposuction: 2 bin 388- 7 bin YTL

Bacak germe: 3 bin 750- 6 bin YTL

Popo kaldırma: 4 bin 750- 8 bin YTL

ZAMANDAN TASARRUF

Hasta en büyük kombinasyonlarda bile en fazla 3-4 gün hastanede yatıyor. Meme, karın, liposuction ameliyatı 6-7, orta yüz, gözkapağı 3-4, tüm yüz germe (boyun, göz dahil ) 5-6, çepeçevre karın ameliyatı ve popo asma 5, çepeçevre karın, popo kaldırma, bacak içi 6-7, burun-kulak estetiği 4, burun-çene estetiği ameliyatı 4-5 saat sürüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!