Güncelleme Tarihi:
Her duyan “Kolpacılar sizi”, “Sahtekârlar geldi”, “Kolpa sanıyorduk ama güzelmiş”, “Harbi kolpaymışsınız” dedi ama bu
seyirciyle daha samimi olmalarını sağladı.
Kolpa şimdi rock, pop ve özellikle de 80’lerin disko ritimlerinin önde olduğu Hayat Senin albümüyle Türkiye’ye açılıyor. Grubu bugünden itibaren her cumartesi, İstanbul Jolly Joker Balans’ta dinleyebilirsiniz.
İstanbullular Kolpa’yı Bronx, Kemancı, Riddim ve Pulp gibi popüler mekânlarda söyledikleri Muse, Franz Ferdinand, Radiohead, Audioslave cover’larıyla tanıyor. Ama onlar müziğe ilk adımlarını Adana’da attılar. Barış Yurtçu (vokal, gitar), Cenk Taner Dönmez (gitar, vokal) ve Bora Yeter (bas gitar), ortaokulda başlayan müzik tutkularını lise gruplarında pekiştirdiler. 90’ların ikinci yarısında, her yıl Adana Metro Sokağı Konserleri’ne katılıp profesyonel sahne hayatına ilk adımlarını attılar.
Bu dönemde üçünün de tek amacı müziğin kalbinin attığı İstanbul’a gelip kendilerini kanıtlamaktı. Bunun için Bora Yeter, bölümüne bile bakmadan İstanbul Teknik Üniversitesi’ni, Barış Yurtçu da Yıldız Teknik Üniversitesi’ni seçti. Cenk Dönmez ise İstanbul’a yakın olduğundan kendini Kocaeli Üniversitesi’nde buldu.
ANLAMINI SONRADAN ÖĞRENDİK
Müziğe ilk adım atan Bora Yeter oldu, çeşitli gruplarda gitar çaldı. 2004’te Barış Yurtçu ve eski gitaristleri Dinçer Çetin’le Kolpa’yı kurdular. İsimlerini seçerken çok özenli davranmadıklarını söylüyorlar: “Kolpa, aslında Adana’da kulağımıza işlemiş bir kelime değil, oralarda pek kullanılmaz. Anlamını bile çok iyi bilmiyorduk. Davulcumuz,
kolpa olsun dediğinde söylenişi hoştu, akılda kalıcıydı. Yalan, dolan, sahtekarlık için kullanıldığını sonradan öğrendik. Zaten bir grubun mutlaka anlamlı bir adı olmak zorunda değil. İlle de mesaj vereceğim kaygısıyla ‘Bir şey ve Ötesi’ olmanıza gerek yok.”
İlk kez 2004’te, Cafe Gitar’da sahne alan Kolpa’nın şansı yaver gitti ve kısa sürede mekânın hafta sonu grubu oldu. Rakip olmasına rağmen hem Kemancı, hem de Bronx’ta sahne aldılar. Repertuvarlarında alternatif İngilizce rock da vardı Orhan Gencebay cover’ı da. Belki de
bu yüzden her kesime hitap etmeyi başardılar.
İki yıl önce Dinçer Çetin ekipten ayrıldı, yerine Cenk Dönmez katıldı. Böylece vokal sayısı ikiye çıktı. Dönmez rap söylerken, Barış Yurtçu daha melodik şarkıları seslendirdi.
ALBÜME 80’LERİN POP MÜZİĞİ HAKİM
Mucize İşler’den çıkan ilk albümleri Hayat Senin içinse farklı bir repertuvar seçtiler: “Dinleyicilerimiz bizi Muse, Franz Ferdinand cover’larıyla sevdi ama Orhan Gencebay söylediğimizde de yerlerinde duramıyorlardı. Bunun için önce 7’si bize ait olan 8 parçalık bir Türkçe albüm yaptık. İçinde sadece Bitmeli’nin cover’ı var. Her zaman söylediğimiz standart rock kalıplarında uzak durduk. Biraz daha pop’a, özellikle de 80’lerin müziklerine yakın oldu. Ama ikinci albümde rock’a geri dönmeyeceğiz demiyoruz.”