Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2007 00:00
Cildinizin yaşlanması, lekelenmesi ve kanserleşmesinin önüne geçmek istiyorsanız, kendinizi güneşe teslim etmeyin. Korunmak için üretilen çok sayıdaki üründen destek alın.
Cildi hassas olanların daha dikkatli davranmasında yarar var. Çilli, hamile, doğum kontrol hapı veya başka hormon ilaçları kullanan, cildinde yara veya tahriş bulunanların güneşe çıkarken korunmayı hiçbir şekilde ihmal etmemeleri gerekiyor. Hisar Intercontinental Hospital’da Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerife Günel, güneş koruyucusu kullanmadan dışarı çıkmanın, lekelenmenin yanısıra varolan lekenin daha fazla belirginleşmesine neden olduğunu söylüyor. Alkollü makyaj temizleyiciler, kolonyalar, parfümler ve tıraş sonrası losyonlar sürüldükten hemen sonra güneşe çıkmak da kalıcı lekelere zemin hazırlıyor. Günel, "Yazın serinlemek amacıyla yüzüne ve boynuna limon kolonyası sürenlerde, güneşin de etkisiyle kızıl kahverengi lekeler oluşuyor. Bazen piknik sonrası veya bahçe gibi yeşillik bir alanda dolaştıktan sonra ciltte çizgi halinde lekeler meydana gelebilir. Bunun nedeni de bazı bitkilerin özsularının cilde bulaşması ve güneşin etkisiyle yanık ve lekelenme yapması" diyor. Asitli meyveler, meşrubatlar, diş macunları ve sabunlar, dudakların sık sık yalanıp ıslatılması da leke yapabiliyor.
EN AZ 20 FAKTÖRLÜ KORUYUCU KULLANIN
Güneşe karşı önlem almak için:
Özellikle yaz aylarında, 10.00-15.00 arası güneşten kaçının.
Güneşleniyorsanız tüm vücudunuza, güneşlenmiyorsanız yüz ve eller gibi dışa açık yerlere güneşten koruyuculuğu 20’nin üstünde güneş kremi sürün.
Yüzdükten ya da terledikten sonra koruyucuyu tekrarlayın.
Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalacaksanız, geniş şapka ve uzun kollu giysiler giyin.
Dudaklarınızı ihmal etmeyin. Korumak için en az 15 faktörlü, renkli veya renksiz rujları tercih edin.
Cilt kanseri sıklığı her yıl yüzde 4 artıyor
Anadolu Sağlık Merkezi Onkolojik Bilimler Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Onat, son 20 yılda deri kanserlerinin her yıl bir önceki yıla oranla yüzde 4 oranında arttığını söylüyor. Deri kanserindeki artıştan ozon tabakasının incelmesi, ultraviyole ışınlarına maruz kalınması ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan kronik böbrek yetmezliğiyle AIDS gibi hastalıklardaki artış sorumlu tutuluyor.
Bazı deri kanserlerinin ortaya çıkmasında en önemli risk faktörü, güneş ya da ultraviyole ışınları. Bu tür kanserler, güneş ışınlarına açık baş, yüz ve boyun bölgelerinde daha sık ortaya çıkıyor.
Bazı gruplarda deri kanseri gelişme riski daha yüksek:
Açık cilt, saç ve göz renkliler
Güneş ya da ultraviyole ışınlarına maruz kalanlar
Kolay güneş yanığı gelişenler
Çocukluk ya da ergenlik dönemlerinde aşırı güneş yanıkları geçirenler
Ailesinde deri kanseri vakası olanlar
Çok sayıda ve değişik şekillerde benleri bulunanlar
Bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları bulunanlar
Bronlaştırıcıyla selülit makyajı
Cildinizi iyice temizleyin. Özel bir ürün elinizde yoksa, bir miktar tuzla cildinizi nazikçe ovuşturarak suyla durulayın.
Bronzlaştırıcı ürünün prospektüsünü dikkatle okuyun. Sürdükten sonra 15-30 dakika giysi ya da saç değdirmeyin.
Koyu renk elde etmek için daha çok sürmenize gerek yok. İnce bir tabaka halinde, eşit miktarda cilde yaydıktan sonra bekleyin. Koyulaştırmak için, uygulamayı dilediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz.
Selülitlerinize bronzlaştırıcıyla makyaj yapabilirsiniz! Bacaklara uygulanan bronzlaştırıcı ürünler, renk bütünlüğü sağlayıp selülit görünümünün maskelenmesine yardımcı olur.
Bronzlaştırıcıların yüze sürülmesi ayrı bir özen istiyor. Kusurlu sürülmesi kendini hemen ele verir. Parmağınızla burnunuzun üzerine, alnınıza, elmacık kemlikleri üzerine birer damla sürün. Alnınızdan saçlarınıza, yanaklardan yüzünüzün dışına, burnunuzdan yanaklara ve çenenizden boynunuza doğru ince bir tabaka halinde eşit olarak dağıtın.
Ürünü uyguladıktan hemen sonra ellerinizi ve tırnak içlerini iyice temizleyin. Aksi halde avuç içleri ve tırnak içleri kirli kalır.
Bronzlaştırıcıyı açtıktan sonraki iki ay içinde tüketin.
Bronzlaştırıcı kullansanız da günlük bakım ürünlerine devam edebilirsiniz. Ancak bu tür ürünleri bronzlaştırıcıdan yarım saat önce kullanın. Cildinize iyice işlemesine izin verin.
Güneşe çıkmadan bronzlaşmanın yolları
Bronz rengin cazibesinden uzak duramayan, ancak kendini güneş ışınlarına ya da solaryuma teslim etmek istemeyenler, bronzlaştırıcıları deneyebilir. Yüz kremi, allık, pudra, fondöten, vücut losyonu, sprey, jel, köpük ve mendil formlarında çeşit çeşit ürün, bronzluk vaat ediyor.
Plastik cerrahi uzmanı Dr. Teoman Doğan, bronzlaştırıcı ürünlerde temelde2 sihirli molekül bulduğunu söylüyor. DHA ve érythrulose.
DHA cildi sarartıyor, érythrulose ise kahverengi tonu kazandırıyor. "Bu iki molekülün birlikteliği doğal bir sonuç elde etmeye yardımcı. Günümüzde pek çok güneşsiz bronzlaştırıcı, koruyucu vitaminler (E ve C), nemlendiriciler ve UV filtreleriyle zenginleştirilerek cilt bakımı da yapar halegeldi" diyor.
Dr. Doğan, spreylerin özellikle yüz için ideal olduğunu söylüyor. Jel daha detaylı bronzluk sağlıyor. Yağlı ciltlere daha uygun. Krem, uygulaması en zor olanı olsa da dahanemlendirici ve besleyici. Dolayısıyla kuru ciltliler tercih edebilir. Süt, özellikle ilk kullanımda eşit uygulayabilme açısından diğerlerine göre daha pratik.