OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 30, 2001 00:00
Türk Kardiyoloji Derneği, kan kolesterol düzeyinin diyetle veya ilaçlarla düşürülmesinin, kalp hastalığı bulunmayanlarda hastalığın oluşma olasılığını azaltıldığını belirtti.Türk Kardiyoloji Derneği'nin, ''www.tkd.org.tr'' sitesinde, kan kolestrol düzeyinin yüksek olmasının kalp damar hastalığı tehlikesini arttırdığı, kişinin kolestrol düzeyinin ne kadar yüksekse kalp hastası olma ihtimalinin de o kadar yüksek olduğu, Türkiye'de erkek ve kadınlarda meydana gelen ölüm nedenlerininin başında kalp damar hastalıklarının geldiği vurgulandı.Çeşitli toplumların ortalama kolesterol değerlerin farklı olduğu da vurgulanan sitede, bu farklılıkta o toplumu oluşturan kişilerin kalıtsal özellikleri yanında beslenme tarzının da rol oynadığı, diyetlerinde fazla doymuş yağ bulunan toplumların ortalama kan kolesterol düzeylerinin, yağ tüketimi düşük olanlara göre daha yüksek olduğu, bu toplumlardaki kalp damar hastalığı sıklığının da daha fazlaolduğu kaydedildi. Sitede şu görüşlere yer verildi: Kan kolesterol düzeyinin diyetle veya ilaçlarla düşürülmesinin kalp hastalığı bulunmayanlarda hastalığın oluşma olasılığını azalttığı, kalp hastalığı bulunanlarda da yaşam süresini uzattığı kesin olarak gösterilmiştir. Toplum olarak beslenme tarzını değiştirmeyi başarabilen ve ortalama kolesterol düzeyi düşen toplumlarda da kalp damar hastalığı sıklığı azalmıştır.Katı yağlarda doymuş yağlar, sıvı yağlarda doymamış yağlar fazladır. Diyetteki doymuş yağlar ve kolesterol kan kolesterol düzeyini arttırırlar. Doymuş yağlar en fazla hayvansal yağlarda bulunur. Koyun eti, sığır eti, yağlı sütten yapılmış süt ürünleri, sert margarinler, doymuş yağların en çok bulunduğu besinlerdir. Sıvı yağlarda ise doymamış yağ asitleri bulunur. Ayçiçeği yağı, mısır özü yağı gibi yağlarda çoklu doymamış yağ asitleri, zeytin yağında da tekli doymamış yağ asitleri bulunur.Günlük toplam kalorinin yüzde 30'u yağlardan alınmalıdır. Bu miktar erkek için günde 55-70 gram, kadın için 50-60 gram yağ alınmasıdemektir. Doymuş, çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlar, eşit orandabulunmalıdır. Kilosu olması gerekenden fazla olan kişiler, toplam
kalori alımını azaltıp, hareketlerini arttırarak kilo vermelidirler. Kilo artışı kolesterol yükseltici bir faktördür.Etlerdeki görünen yağlar pişirilmeden önce ayrılmalı, sakatat tüketimi çok azaltılmalıdır. Sosis, salam, sucuk gibi işlenmiş et ürünleri doymuş yağları fazla içerdiğinden az tüketilmelidir. Tavuk, hindi ve
balık eti, koyun ve sığır etine tercih edilmeli. Kızartma yerine ızgara, haşlama, buğulama gibi pişirme şekilleri kullanılmalıdır. Balık eti kalp sağlığı açısından en yararlı ettir. Ancak balık yağını ilaç olarak almak doktorunuz tarafından tedavi olarak verilmemişse önerilmez. Karides ve kabuklu deniz hayvanları kolesterolden zengindir.Tahıl, sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Bu besinler yağdan fakir vitamin ve posadan zengindirler. Eriyebilen posanın kolesterolü düşürdüğü çeşitli araştırmalarda gösterilmiştir. Yulaf, çavdar, fasulye, bezelye, pirinç kabuğu, turunçgiller, çilek eriyebilen posadan zengindir. Kepek, havuç, turp, lahana, karnabahar, meyve kabukları ise erimeyen posa içerirler, bu tür posanın kolesterolüzerine etkisi yoktur, ancak bağırsakların normal çalışmasını sağlar.Tam yağlı sütten hazırlanmış süt ürünleri yerine az yağlı veya yağsız sütten hazırlananlar tercih edilmelidir. Eti az yiyen kişilerinpeyniri fazla tükettikleri görülmüştür. Ülkemizde sık tüketilen tam yağlı beyaz peynir ve kaşar peynirde doymuş yağ oranı yüksektir. Az yağlı peynir ve yoğurtlar tercih edilmelidir.Pasta, krema, dondurma çoğunlukla doymuş yağlar ve yumurta sarısıiçerdiğinden az tüketilmelidir. Haftada 3 veya 4 den fazla yumurta yenmemelidir. Yumurta sarısı kolesterolden zengindir. Yumurta beyazı protein içerdiğinden daha çok tüketilebilir. Kolesterol yüksekliği büyük ölçüde çağımızın yaşam tarzına ve yanlış beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkmış olduğundan doğru beslenmeve diğer yaşam tarzı özellikleri çocukluk yaşlarından başlayarak uygulanmaya başlanmalı ve hayat boyu sürmelidir. Toplumumuzdaki kalp hastalığı salgını ancak bu şekilde durdurulabilir.Kalp damar hastalığı veya felç geçirmiş veya çok sayıda risk faktörü olup hasta olma tehlikesi yüksek olanlar, kolesterolleri
diyet ve diÄŸer önlemlerle istenen düzeylere düşürülemezse, hekimlerin gerekli gördüğüilaçları yaÅŸam boyu kullanarak kalp hastalığı risklerini azaltabilirler. Â
button