Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2004 00:00
AB ile müzakere tarihi alınması bayram havası estirirken, gelecekle ilgili endiÅŸe duyanlar da vardı. Bunların başında ise AB süreciyle birlikte durumlarının ne olacağı tartışılan ‘kokoreççiler’ yer aldı.Türkiye, Avrupa BirliÄŸi’nden müzakere tarihi aldı, kokoreççilerin kafası karıştı. Taksim’de Åžampiyon Kokoreç’in sahiplerinden Galip Tokgöz, ‘Avrupa BirliÄŸi’ne girecek ve kokoreçimizi Avrupalılara da yedireceÄŸiz. Önemli olan hijyene dikkat etmek. Bunun için standart getirilmeli’ dedi.Ä°stanbul’a gelen yabancı turistlerin kokoreçi çok sevdikleri vurgulayan Galip Tokgöz, Yunanistan’da da kokoreç satıldığını ileri sürerek ÅŸunları söyledi:‘AB’ye girdiklerinde, imalat yapılan yerlerdeki denetimi artırmak için bir yıllığına kokoreç Yunanistan’da yasaklandı. Ama ÅŸu an Yunanistan’da kokoreç satılıyor. Önemli olan hijyene dikkat etmek. Bazı maddi gücü zayıf imalatçılar hijyen olmayan koÅŸullarda yapıyor. Kötü olan budur. Türkiye’nin örf ve adetleri vardır. Urfa’da sabahları ciÄŸer kebabı yerler. Çukurova’da kelle paça, Ä°stanbul’da iÅŸkembeciler yaygındır. En eÄŸitimli insanlar bile bunu yiyor. Kokoreç Türk insanının vazgeçemeyeceÄŸi bir damak tadıdır.’ Standart getirilsin12 yıldır kokoreçcilik yaptığını söyleyen Recep Özer ise sakatatların temiz olduÄŸunu savunarak, ‘SaÄŸlığa herhangi bir zararı yok. Yasaklanacağına standart getirilsin. Dışarıda satılmasına biz de karşıyız. Camekan arkasında satılsın. AB’ye girmeyi istiyoruz ama yasaklanırsa binlerce insan iÅŸsiz kalacak. Yasaklamayı protesto ederiz’ diye konuÅŸtu.Kokoreç’in domuz etinden daha saÄŸlıksız olmadığını kaydeden 30 yaşındaki Ä°smail Cengiz ise temiz olduÄŸu takdirde sorun kalamayacağını ancak yasaklanırsa evde tavada yapıp satacağını söyledi. Cengiz, gerekirse bununla ilgili üreticilere belge verilmesi gerektiÄŸini savundu.Bence yasaklanmaz15 yıldır kokoreç ustalığı yapan Ortaköy Golden Kokoreç’ten Mustafa Türe ise şöyle konuÅŸtu: ‘Kokoreç, Türk yemeÄŸi olarak benimsenmiÅŸ. YasaklanabileceÄŸine inanmıyorum. Türkiye’de sakatat eti seviliyor. Bugüne kadar kimseye kokoreçten birÅŸey olmadı. Ama yine de daha hijyenik ve titiz ÅŸekilde ürtelibilir. EÄŸer bizi alacaklarsa kokoreçten vazgeçebiliriz. Ama inÅŸallah yasaklanmaz. Yasaklamak yerine bunu Avrupalılarla tanıştırmanın yolunu aramalıyız.’Zararı olduÄŸuna inanmıyoruz28 yaşındaki reklamcı Birsen Kalabak ile iÅŸ arkadaşı AyÅŸegül Åžentürk, haftanın üç günü buraya gelip kokoreç yediklerini belirterek, ‘Zararlı olduÄŸuna inanmıyoruz. Çinliler böcek yiyiyorlar. AB bizi olduÄŸumuz gibi kabul etsin. Biraz da onlar deÄŸiÅŸsin. Hep biz mi deÄŸiÅŸeceÄŸiz? Yasaklayacakları baÅŸka bir ÅŸey bulamadılar mı’ dediler.Â
button