Kokoreç domuzdan sağlıksız değil

Güncelleme Tarihi:

Kokoreç domuzdan sağlıksız değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2004 01:14

AB ile müzakere tarihi alınması bayram havası estirirken, gelecekle ilgili endişe duyanlar da vardı. Bunların başında ise AB süreciyle birlikte durumlarının ne olacağı tartışılan ‘kokoreççiler’ yer aldı.

Türkiye, Avrupa Birliği’nden müzakere tarihi aldı, kokoreççilerin kafası karıştı. Taksim’de Şampiyon Kokoreç’in sahiplerinden Galip Tokgöz, ‘Avrupa Birliği’ne girecek ve kokoreçimizi Avrupalılara da yedireceğiz. Önemli olan hijyene dikkat etmek. Bunun için standart getirilmeli’ dedi.

İstanbul’a gelen yabancı turistlerin kokoreçi çok sevdikleri vurgulayan Galip Tokgöz, Yunanistan’da da kokoreç satıldığını ileri sürerek şunları söyledi:

‘AB’ye girdiklerinde, imalat yapılan yerlerdeki denetimi artırmak için bir yıllığına kokoreç Yunanistan’da yasaklandı. Ama şu an Yunanistan’da kokoreç satılıyor. Önemli olan hijyene dikkat etmek. Bazı maddi gücü zayıf imalatçılar hijyen olmayan koşullarda yapıyor. Kötü olan budur. Türkiye’nin örf ve adetleri vardır. Urfa’da sabahları ciğer kebabı yerler. Çukurova’da kelle paça, İstanbul’da işkembeciler yaygındır. En eğitimli insanlar bile bunu yiyor. Kokoreç Türk insanının vazgeçemeyeceği bir damak tadıdır.’

Standart getirilsin

12 yıldır kokoreçcilik yaptığını söyleyen Recep Özer ise sakatatların temiz olduğunu savunarak, ‘Sağlığa herhangi bir zararı yok. Yasaklanacağına standart getirilsin. Dışarıda satılmasına biz de karşıyız. Camekan arkasında satılsın. AB’ye girmeyi istiyoruz ama yasaklanırsa binlerce insan işsiz kalacak. Yasaklamayı protesto ederiz’ diye konuştu.

Kokoreç’in domuz etinden daha sağlıksız olmadığını kaydeden 30 yaşındaki İsmail Cengiz ise temiz olduğu takdirde sorun kalamayacağını ancak yasaklanırsa evde tavada yapıp satacağını söyledi.

Cengiz, gerekirse bununla ilgili üreticilere belge verilmesi gerektiğini savundu.

Bence yasaklanmaz

15 yıldır kokoreç ustalığı yapan Ortaköy Golden Kokoreç’ten Mustafa Türe ise şöyle konuştu:

‘Kokoreç, Türk yemeği olarak benimsenmiş. Yasaklanabileceğine inanmıyorum. Türkiye’de sakatat eti seviliyor. Bugüne kadar kimseye kokoreçten birşey olmadı. Ama yine de daha hijyenik ve titiz şekilde ürtelibilir. Eğer bizi alacaklarsa kokoreçten vazgeçebiliriz. Ama inşallah yasaklanmaz. Yasaklamak yerine bunu Avrupalılarla tanıştırmanın yolunu aramalıyız.’

Zararı olduğuna inanmıyoruz

28 yaşındaki reklamcı Birsen Kalabak ile iş arkadaşı Ayşegül Şentürk, haftanın üç günü buraya gelip kokoreç yediklerini belirterek, ‘Zararlı olduğuna inanmıyoruz. Çinliler böcek yiyiyorlar. AB bizi olduğumuz gibi kabul etsin. Biraz da onlar değişsin. Hep biz mi değişeceğiz? Yasaklayacakları başka bir şey bulamadılar mı’ dediler.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!