Koçum benim

Güncelleme Tarihi:

Koçum benim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 09, 2006 00:00

Meğer koçlar olmasa nefes bile alamayacakmışız. Yaşam koçluğu çoktan out oldu, şimdi alt koçluklar moda. Emeklinin koçu ayrı, öğrencininki ayrı. Döktüresi gelene dans, verimi düşene performans koçu öneriliyor. Zeynep Casalini ses koçuna gidiyor, Keremcem’le Deniz Akkaya oyuncu koçuna. İlişki, aile, grup koçlukları hep farklı. İş çığırından çıkmak üzere, artık koçların bile koçu var.

Koç herhangi bir konuda hedeflerinizi belirlemek ve onları gerçekleştirmek için size destek veren kişiye deniyor. Peki bunu niye yapıyor? Kara kaşınızın hatrına değil elbette. Psikolog ücretlerini aşan hizmet bedelleri var. Ama eğer bir koçunuz olursa, hayatınızdaki yeri, kankanızla psikoloğunuz arasında olacak.

Farklı konularda bir sürü koç tutmak serbest. Mesela İbrahim Tatlıses bir emeklilik, bir de eğitim koçu tutarsa Oxford’da okuma hayali o kadar uzak değil. Yine de her konu için sadece tek bir koçla çalışmanız tavsiye ediliyor. Yani Banu Alkan’ın beş tane ses koçu tutması, ikinci albümü garanti etmiyor.

PERFORMANS KOÇU

Çok riskli bir şey

Performans koçu Ufuk Bey’in tesadüfen soyadı da Koç. Şirketler tarafından çalışanları için isteniyor. Saat ücreti 150-500 dolar arasında. Ama sonuç her zaman olumlu olmuyor: "Bir yüksek teknoloji şirketi, bir yöneticisine performans koçluğu istedi. Fakat adam kendisini keşfetmeye başladıkça aslında böyle stresli bir işte çalışmak istemediğine karar verdi ve üç ay sonra şirketi bırakıp daha sakin bir sektöre geçti."

SES KOÇU

Sertab’ın da var, Beyaz’ın da

Ruh halimizdeki her türlü kaygı ve huzursuzluk farkında olmadan sesimize yansıyor ve karşı tarafa aktarılıyor. Ses koçu işte tam da burada devreye giriyor. Sanatçılar, politikacılar, işi konuşma ve sosyallikle olan diğer insanlar ses koçlarına başvuruyor. Zeynep Casalini, Serra Yılmaz, rahmetli Kazım Koyuncu gibi isimlere koçluk yapan Zaza Yurtsever, kaygı nedeniyle ağzı oynayan ama sesi çıkmayan müşterileri bile olduğunu söylüyor. Bireysel olarak alınan bir destek. Ortalama fiyatı seans başına 150 YTL. Sertab, Nil Karaibrahimgil, Beyazıt Öztürk, Yaşar, Emrah gibi ünlülerin ses koçları var.

EĞİTİM KOÇU

Koça gitti, pastacı oldu

Diyelim ki üniversite eğitiminizi yurtdışında yapmak istiyorsunuz. Peki biliyor musunuz hangi okullar size uygun, hangi bölümleri tercih etmeniz gerek? 1000-2300 doları gözden çıkarırsanız, MCI Türkiye bu konuda size yardımcı olabilir. İrem Türker (26), bu yardımı alanlardan biri. İlk kez eğitim koçuna gittiğinde işletme okuyup okumayacağı konusunda kafası karışıktı. Bir öğrenci analizi yapıldı ve aslında pastacılık okumak istediği ortaya çıktı. İtalya’da Apicius Floransa’da pastacılık okudu, şimdi Avusturalya’da maaşlı stajını yapıyor. Yaptığı pastalar yerel gazetelere haber oluyor.

SATIŞ KOÇU

Gülümseyin, koçunuz var

Navitas Danışmanlık’ın verdiği hizmetlerden biri de satış koçluğu. Hedef satıcının kafasındaki kalıpları kırarak satışları artırmak. Diyelim ki sigorta pazarlıyorsunuz, ses tonunuz güven verici ama gülümsemeniz zayıf. İşte satış koçları güçlü yönlerinize yaslanarak zayıf yönünüzü kuvvetlendirmeye çalışıyor, yani sizi gülümsetmeye uğraşıyorlar. Eğitimler 12 seansta 3-6 ay sürüyor. Saat fiyatı 300 YTL ama gelen talebe göre oynayabiliyor.

İLİŞKİ KOÇU

İster tek, ister grup

Coatch Academy’den Fatoş Ayvaz "iş ya da eş" ilişkisinde sorun yaşayanlara koçluk yapıyor. İlişki koçluğundan, birebir olduğu gibi grup halinde de faydalanabiliyorsunuz. Bir seans için 100 dolar ödeniyor.

DANS KOÇU

Türkiye’de henüz yeni

Bu iş Türkiye’de çok yeni, hatta bilinmiyor ama Batı’da epey yaygın. Dans hocası Ersin Aycan (47), yerli koçlarımızdan. Sinan Çetin’in Plato Sanat Okulu’nda çalışıyor. İş, biraz spor koçluğu gibi. Nasıl spor koçu, ekibinin her şeyiyle ilgilenirse dans koçları da grubun koreografisinden eğitimine her bir şeyine bakıyor.

GRUP KOÇU

Her takıma uyar

8 yıldır grup koçluğu yapan Kaya Turhanoğlu, çoğunlukla aile şirketlerine hizmet veriyor. Görevi uyum. En zor yanı ise genel müdür kaprisi: "Bir keresinde 5 genel müdüre koçluk yaptım. Hepsinin kendi duvarları var. Taviz vermeyi sevmiyorlar." Grup koçluğu fiyatları 6 aylık bir süre için 10 bin YTL’den başlıyor. Saat fiyatı 175-200 dolar arasında.

HİPNOZ KOÇU

Sigaraya, fobiye, diş ağrısına

Sigarayı bırakacaksınız ya da bir fobinizden kurtulacaksınız devreye giriyor. Hepsini atın bir kenara, dişçisiniz, hastanın dişini anestezi yapmadan hipnozla çekmek istiyorsunuz. Buyrun koçunuz: Adil Maviş. Gelişim Akademisi hipnoz koçluğu için 4-11 günlük eğitimler düzenliyor. Fiyatı 500-4000 Euro. Çoğunlukla psikolojik danışmanlar, doktor ve akademisyenler faydalanıyormuş.

İÇSEL KOÇ

Koç vardır bende, benden içerü

Kendi içinize doğru bir inceleme yapmak istiyorsanız tam size göre bir kitap. Kariyer Yayınları’ndan çıktı, yazarları Ian McDermott ve Wendy Jago. Kendinizi daha iyi tanımanın ve kendinize daha çok güvenmenin anahtarını vaat ediyor.

EMEKLİLİK KOÇU

Siz de salsaya başlayabilirsiniz

Emeklilikte bugüne kadar yapamadıklarınızı gerçekleştirmek istiyorsanız o zaman size bir emeklilik koçu lazım. Mustafa Demirören, 6 ay önce kurduğu 5 kişilik ekibiyle emekli koçluğu yapıyor. 6-12 seansın sonunda, siz de mutlu bir emekliliğin yollarını bulabilirsiniz: "Çeşme’den emekli bir hanım müşterimiz oldu. Latin dansları yapmak istediğini söylüyordu. Analiz edince aslında tam olarak salsa istediği ortaya çıktı. 8 ay önce başladı, şu anda part-time salsa dansı veriyor."

KOÇLARIN KOÇU

300 koç yetiştirdi

Herkesin koça ihtiyacı var da, koçların yok mu? İşte Dinamik Danışmanlık’ın eğitmenlerinden Şafak Keklik (40), koçlara koçluk yapıyor. Koçları en az 6, en çok 9’luk gruplar halinde 100 saatlik bir eğitimden geçiriyor. Eğitimlerde biri koç, diğeri danışan, üçüncü gözlemci olmak üzere 3’er kişilik ekipler kuruluyor ve koçluk yöntemleri uygulamalı olarak öğretiliyor. Bugüne kadar 300 koç yetiştirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!