Klondan kök hücre, tıpta önemli gelişme

Güncelleme Tarihi:

Klondan kök hücre, tıpta önemli gelişme
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2004 01:51

Türk bilim adamları, Güney Koreli bilim adamlarının insan yumurtası kullanarak terapötik (tedavi edici) klonlama tekniğiyle embriyon geliştirmesinin sonuçlarının ‘‘tartışmalı’’ da olsa önemli bir gelişme olduğunu söylediler.

Etik tartışmalar yeniden alevlenebilir

Doç. Dr. Semra Kahraman ve Biyolog Necati Fındıklı (İstanbul Memorial Hastanesi Yardımcı Üreme Teknikleri ve Reprodüktif Genetik Merkezi):

Güney Koreli bilim adamları, çalışmalarında düşük verimlilik elde etmelerine ve teknik açıdan bazı noktaların halen sorgulanabilir olmasına (alıcı ve verici hücrelerin aynı kişiye ait olması) rağmen elde edilen klon-embriyondan kök hücre izolasyonunu başardılar. Her ne kadar bu yolla elde edilen hücrelerin normal döllenme sonrası elde edilen embriyona ait kök hücrelerden farklı olmadığının kanıtlanması gerekse de, gelinen bu nokta işlemin uygulanabilirliğinin sorgulanması açısından son derece önemli bir gelişme. Güney Koreli bilim adamlarının bu çalışmasıyla, klonlama işlemlerinin etik ve sosyal yönleri tartışmaları tekrar alevlenecek gibi görünüyor.

Koreliler 150 hücreye ulaşmayı başardı

Doç. Dr. Ender Altıok (Acıbadem Genetik Tanı Merkezi):

Embriyon, kök hücre tedavisi için hiç kullanılmamıştır. Bunun en büyük nedeni embriyoların hücre sayılarının laboratuvar ortamında yeterli çoğunluğa ulaştırılamamasıydı. Diğer etken de etik ve yasal sınırlamalardı. Koreli araştırıcılar ilk engelin aşılması için çok önemli bir katkı yapmış görünüyorlar. Oluşan hücreler her defasında sayıları iki misline çıkarak çoğalır. Şimdiye dek 10 hücreden daha fazlası; yani 4-5 bölünmeden daha fazlası başarılamamıştı. Koreli araştırıcılar ise 150 hücreye ulaşabildiklerini ve elde ettikleri hücrelerin birinden oluşturdukları hücre dizisinin, her tür dokuya dönüşme potansiyeli taşıyan özellikteki kök hücreler olduğunu belirtiyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!