Klarnetçiler ilk festivalleriyle Edirne’de toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Klarnetçiler ilk festivalleriyle Edirne’de toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2012 20:12

Klarnetçi Serkan Çağrı’yı tanımayanımız yok. Özellikle de Eyvah Eyvah filmlerine olan katkısı son zamanlarda onu hep göz önünde tuttu. Kendisi şimdilerde dünyanın en iyi klarnetçilerinin toplanacağı bir festivalin son hazırlıklarını yapıyor. Fikir babası da olduğu festival, Edirne’de yapılacak. Kendisini Beşiktaş’taki stüdyosunda ziyaret edip detayları konuştuk.

Haberin Devamı

- Proje nasıl başladı?
- Üç yıldır temelini attığımız bir proje bu. Müzikle yatıp kalkan bir aile olarak böyle bir iş yapmak istedik. Klarnet üzerine kurulu bir hayat sürüyoruz ve bir yandan halkla buluşmalar düzenliyoruz. Klarneti yaşam biçimi haline getirmeye uğraşıyoruz. Klarnet bizim için yaşamın bir dili. Bu yüzden Edirne’de böyle bir festival yapmak istedik.
- Festival kadrosu nasıl hazırlandı?
- Dünyadaki 10 klarnet virtüözünden beşi festivalde olacak. Biri klarnette devrim yaratmış, Bulgar müziğini dünyaya tanıtmış İvo Papazov’dur, ki o çaldığında tüm klarnetçiler susar. Diğer yanda Vassilis Saleas var Yunanistan’dan. Ona da ‘Klarnet’in Büyücüsü’ denir. İşte böyle iki adam ilk kez buluşacak. Ben Saleas’la daha önce çaldım ama üçümüz ilk kez çalacağız. Saleas’la Papazov da ilk kez aynı sahneye çıkıyor.

Haberin Devamı

40 KİŞİLİK KLARNET KORTEJİ

- Başka kimler var festivalde?
- Hüsnü Şenlendirici’nin birkaç aydır çalıştığı projesi 40 kişilik klarnet korosu sahneye çıkıyor. Üçüncü gün Türkiye’nin Klarnet Renkleri Konseri var. Bu konserde de Türkiye’nin her bölgesinden klarnetçiler sahne alacak. Doğu Anadolu’sundan Ege Bölgesi’ne kadar her bölgede klarnet var. Bu konser hepsinin rengine yer verecek.
- Festivalin açılışını kortej yapacak. Bu nasıl bir kortej?
- Kortej çok renkli. Resmen 40 kişilik bir klarnet ordusuyla tüm şehir gezilecek. İkinci gün klarnet yapımcıları ve bu işin uzmanları Edirne Etso Salonu’nda konferanslar verecek. Ardından Şaban Tuncer’in klarnet konulu tablo sergisi açılacak. En önemlisiyse bence Genç Yetenekler Ödüllü Klarnet Yarışması. Şef ve besteci Orhan Şallıel, ben, Kültür Bakanlığı Klarnet Sanatçısı Ahmet Gümüş ve klarnet yapımcısı Aydan Akıneri jüriliğinde yapılacak yarışmada birinciye Akıneri’nin ürettiği bir klarnet, ikinciye klarnetin herkese uymayan dudağa deyen parçası Bek verilecek. Üçüncüyeyse Notis Müzik’te bir ay ücretsiz klarnet dersi vereceğiz.
- Trakyalı Klarnetçiler ve Saleas’ın genç kuşak rakibi Stavros Pazarentsis konseri dikkatimi çekti...
- Trakyalı Karnetçiler, bölgede en sevilen ve oraların en iyi klarnetçilerinden oluşuyor. Sahnede neredeyse 16 şarkı çalacaklar. Pazarentsis’le daha önce sahne almıştım. Özelliği Mikis Theodorakis ve Saleas’ın birlikte kaydettiği Litany albümünde isim yapıp Yunanistan’ın genç kuşak yeteneği sayılmaya başladı. Saleas’ın tehlikeli rakibidir aynı zamanda.
- Yarım Dünya Hasan da bildiğim kadarıyla ilginç bir karakter. Konserinin özelliği nedir?
- Yarım Dünya Hasan, dünyanın birçok yerinde çalmış çok ünlü bir klarnetçidir. Konserlerinin özelliği sahneye oğlu ve torunuyla oluşturduğu trio ekibiyle çıkması. Genç yaşta baba olduğundan torunun çocuğunu gördü. Bu arada torununun oğlu da klarnetçi oldu ama sahneye çıkmıyor. Asıl ismi Hasan Gırnatacı ama oğullarına da soyadı olarak Yarım Dünya kullanılıyor. Anlayacağın dört kuşak klarnetçiler.
- Hüsnü Şenlendirici’yle de siz çok uzun zamandır ilk kez aynı organizasyonda yer alıyorsunuz...
- Ben fikir babasıyım. Festivale önerdiğimiz müzisyenler içinde şüphesiz o da var. Çalışmamızda hırslarımızı egolarımızı bir kenara bırakırız zaten. Ayrıca aramız hiç bozuk olmadı ki..
- Ama hep öyle bir hava var. Hiç mi bozulmadınız birbirinize?
- Kabul ediyorum bunu ama benim aramda Hüsnü’yle hiçbir şey olmadı, yaratıldı. Bunu da klarnet sevdalıları yaptı çünkü taraf tutuyorlar, bu da çok normal. Aramıza pek çok kişi girmek istedi, müzisyenler de çok sever en iyilerini kapıştırmayı. Müziğimizi yarıştırdılar hep.
- Bu kötü mü? Müzik yarışmaz mı hiç?
- Ruh halini nasıl yarıştırabilirsiniz ki? Ruhunla çalarsın, bir gün iyisindir canlılığın enstrümana geçer ortalık kaynar ama bir gün keyfin yoktur istediğin gibi çalamazsın. Böyle olunca o günlük kötü çalana kötü demek doğru değil. Sanat ruhunu kattığında vardır. Mesela Hüsnü’yle bir müzisyenin düğünü olduğunda katılıyoruz, millet bayılıyor masalara bakmaya. Gözler hep ikimizin üstünde.

Haberin Devamı

25-26-27 Mayıs’ta gerçekleştirilecek Klarnet Festivali hakkında detaylı program ve konaklama bilgilerini www.klarnetfestivali.com’dan öğrenebilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!