OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 17, 2004 00:00
Ekonomi mezunu Hande Bozdoğan, Türkiye’nin sokak lezzetlerini yabancılara tanıtmak için ‘FLAVOURS OF THE STREET, TURKEY’ (Sokak Lezzetleri, Türkiye) adlı bir kitap yazdı ve bu kitap için Türkiye’nin birçok ilindeki sokak satıcılarıyla konuştu. Satıcılar, ikram ettikleri yenmediği zaman bozuldukları için, Bozdoğan kahvaltıda ciğer kebabı bile
yemek zorunda kaldı.‘2001 yılında French Culinary Institute’da okurken dış dünyadan oldukça kopuk mutfak ortamında ortaya çıktı bu kitabı yazma fikri. Mevsimler geçip, biz aynı mükemmel görüntüdeki çilekleri sezona göre deÄŸiÅŸtirilen mönüde sürekli kullanırken Arnavutköy’de yaz başı çıkan mis kokulu, reçel yaptığım çilekleri düşündüm. Ya da yıllar önce Çiftehavuzlar’da otururken her bahar kapının önündeki enginar arabasından aldığım soyulmuÅŸ, limonlu suda bekleyen armut piÅŸ aÄŸzıma düş enginarları.’Hande BozdoÄŸan, nisan ayında UzakdoÄŸu ülkelerinde ve Ä°ngiltere’de piyasaya çıkan, 2005 yılının başında da Amerika’da satışa çıkacak olan ‘FLAVOURS OF THE STREET, TURKEY’ (Sokak Lezzetleri, Türkiye) adlı kitabını bu sözlerle anlatıyor. Amazon.com ile Türkiye’deki D&R maÄŸazalarında da satılan kitap, sokaktaki yemek kültürünü anlatıyor. Kitapta, sokakta satılan ürünlerden yapılan 60 tarif de yer alıyor.Türk mutfağının kebap ve baklavadan oluÅŸmadığını yabancılara göstermek amacıyla yola çıkan BozdoÄŸan, iki sene boyunca kitaptaki fotoÄŸrafları çeken fotoÄŸrafçı arkadaşı Ahmet Tozar ile DoÄŸu Karadeniz, DoÄŸu Anadolu, GüneydoÄŸu Anadolu, Akdeniz, Ege ve Marmara’nın birçok ilini ziyaret etti. Ä°ki sene Türkiye’yi gezdilerÄ°ÅŸe yakın çevresinden, NiÅŸantaşı’ndaki enginarcılarla konuÅŸarak baÅŸladı ve iki senenin sonunda farklı lezzetler sunan birçok sokak satıcısının hayatını öğrendi, bilmediÄŸi lezzetlerle tanıştı: ‘Sokak satıcılarının hikayelerini dinlemek çok hoÅŸtu. Ankara ve Ä°stanbul’dakilerin çoÄŸu Anadolu’dan gelmiÅŸ, en az sermaye gerektiren ve en kolay yapabilecekleri iÅŸ olduÄŸu için bu mesleÄŸi seçmiÅŸ. Kitapta günde 10-12 kilometre yürüyüp küfesindeki ayvaları satan Ä°stanbullu satıcı da var, Antakya’da yıllardır ayran satan ve emekli olmayı bekleyen 70 yaşındaki satıcı da.’ BozdoÄŸan’ın konuÅŸtuÄŸu sokak satıcılarının hepsi de fotoÄŸraflanmaktan çok hoÅŸlanmış, ikram ettikleri yenmediÄŸi zaman ise suratlarını asmaktan geri kalmamışlar. YaÄŸlı baharatlı yiyecekleri yiyemeyen BozdoÄŸan bu yüzden kahvaltıda ciÄŸer kebabı yemek zorunda bile kalmış.Restoran açmak istiyorHande BozdoÄŸan, BoÄŸaziçi Ãœniversitesi Ekonomi Bölümü mezunu. Bir süre bankacılık yapan BozdoÄŸan, bu mesleÄŸin kendisine göre olmadığını anlayınca çocukluktan beri çok sevdiÄŸi yemek yapmaya yönelmiÅŸ. Birçok yemek kursuna katılan, bir dönem kendi kafesini iÅŸleten BozdoÄŸan, 4 sene Dunkin’ Donuts’ın Türkiye Genel Müdürlüğü’nü yapmış. 2001 yılında French Culinary Institute’da Fransız mutfağı eÄŸitimi alan BozdoÄŸan, yeni kitap projeleri dışında kendi restoranını açmayı da düşünüyor.Â
button