Güncelleme Tarihi:
Beş Parasızdım ve Katilimi Arıyordum
Derviş Şentekin
Kırmızı Kedi Yayınları
Roman / Polisiye
Derviş Şentekin’in ilk romanı ‘Beş Parasızdım ve Kadın Çok Güzeldi’de kahramanımız gerçekten beş parasızken çok güzel bir kadının kendisine iş teklif etmesiyle başlıyordu her şey. Arabesk hissiyatlı, romantik tavırlı, eski istihbaratçı, daha eski satranç şampiyonu kahramanımız çaresiz kabul edip dertsiz başını derde sokuyordu. Memlekete dair birçok şeye işaret eden kahramanımızı muğlak bir sona emanet ediyorduk. Okurlarına “aha kahraman ölmemiş” dedirterek başlıyor ‘Beş Parasızdım ve Katilimi Arıyordum’. Sonra ilk romandan aşina olduğumuz “hayat satranç oyununa benzer,” cümlesini farklı hallerle yeniden duyuyoruz. Çünkü ilk romanda ‘derin devlet’in öldürme makinelerinden birinin peşine düştüğünü fark eden kahramanımız bu kez onunla yüz yüze geliyor. Ama arada kendisine doğru gelen 6 mermi var! Şentekin mevzu bahis politik hadiseleri bu kez romanın kurgusu içinde daha teferruatlı işliyor üstelik. Ama hiç kimseye akıl vermeden! Bu kez aşk, aile bağları, dostluk müessesesine çok güzel selâm veriyor sayfalarda. Çünkü adsız kahramanımızın ‘arabesk hissiyatı’ ölümden dönmüş olmanın sağladığı adrenalinle daha da formunda! Sadece bir devam romanı olarak değil, müstakil olarak da okunabilecek, temposu, kurgusu, eğlencesi, macerası tam kıvamında bir roman.
Açık Mektup
Turgut Özakman
Bilgi Yayınevi
Mektup / Deneme
2014 itibarıyla yapılan/yapılacak Türkiye değerlendirmelerinde ‘Şu Çılgın Türkler’ kitabı ve onunla ilintili konular mutlaka göz önünde bulundurulmalı. Satış sayısı, yarattığı etki, algılanma biçimi, bu algının ortaya çıktığı dönem, kitabın simgeleşmesi... Uzun lafın kısası, AKP iktidarının analizi yapılacaksa, ‘Şu Çılgın Türkler’ de bilinmeli mutlaka. Turgut Özakman’ın ‘kuruluş’u anlattığı romanı bir süre sonra siyasi bir tavrın sembollerinden olmuştu. Geçen sene aramızdan ayrılan Turgut Özakman, ömrünün son günlerinde başta Başbakan Erdoğan olmak üzere sırasıyla bakanlar, milletvekilleri hatta hepimize hitaben bir ‘Açık Mektup’ kaleme almıştı. Yanlış bilgilere dayanarak yapılan açıklamalara cevap vermişti. Nihayet yayımlandı... 84 yaşında bir akademisyen, tarihini bilen bir vatandaş, bir yazar ve aydın olarak Başbakan’a bazı sorular soruyor, Özakman. Bakanlara, vekillere ve en önemlisi bize uyarılarda ve hatırlatmalarda bulunuyor. Egemen Bağış’a yazıp sonra sildiği (Bağış’ın tweetleri gibi) mektubuna özel dikkat!
Kırk Yedi’liler
Füruzan
YKY
Roman
Yayımlanalı tam 40 yıl olmuş, iyi öykücü Füruzân’ın ilk romanı ‘Kırk Yedi’liler’. Türk edebiyatında ‘68 ve sonrası yaşananları, 12 Mart dönemini en iyi anlatan romanların başında gelir. Çünkü sadece olayları değil bütün bir Türkiye’yi anlatır Füruzan. Erzurum’da başlayan roman İstanbul, Ankara, İzmir’i de içine alır. Bütün bir Türkiye resmi çizer önümüzde Füruzan; üniversiteler, işkenceler, sokak cinayetleri, oda oda ev ev anlatılır bütün bir Türkiye! Üstelik ‘ilk roman’ında yapar bunları Füruzan! Asla eskimeyecek, her zaman yeni kalacak ‘Kırk Yedi’liler’ YKY tarafından 40’ıncı yıl özel baskısıyla yeniden yayımlandı. Varsa hâlâ okumayan, artık bahaneleri kalmadı, üstelik bu özel baskı herkesin kitaplığında olmalı!
Haşhaşîler
Bernard Lewis
Çev.: Kemal Sarısözen
Kapı Yayınları
Araştırma-İnceleme
Başbakan Erdoğan, 30 Mart akşamı yaptığı ‘balkon konuşması’nda son aylarda gündeme getirdiği ‘Haşhaşîler’ ile ilgili olarak yarı şaka yarı ciddi bir cümle kurmuştu; “sayemizde bununla ilgili yayınlar da yapılıyor ve çok satılıyormuş...” diye. Bernard Lewis ‘İslâm’da Radikal Bir Tarikat’ alt başlığı ile Haşhaşîler’e dair incelemesini yıllar önce kaleme almıştı. Kapı Yayınları alanın ‘klasikleşmiş’ bu eserini yeniden yayımladı. İyi de yaptı, çünkü konuya dair en muteber kaynakların başında geliyor Lewis’nin ‘Haşhaşîler’i. Kusursuz bir arkeoloji çalışması aslında. Haşhaşîler’in ortaya çıkışından, dayanaklarına, düşünce biçimlerinden, davranış metodlarına, liderlerine ve gönüllülerine kadar her konuyu inceliyor Lewis. Okumak şart ve tam zamanı!