Kitap

Güncelleme Tarihi:

Kitap
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2013 01:51

Haberin Devamı

Fotoğraf / Belgesel

Gazeteci Gözüyle Direniş - 21 Fotomuhabirinden Gezi Fotoğrafları
Kırmızı Kedi Yayınları

Gezi Olayları’nın yaşandığı ve en sert müdahalelere tanık olunan zamanlardı. Günlerdir sıcak bölgede görev alan bir fotomuhabiri arkadaşımla, mola verdikleri esnada sohbet ediyorduk. Kafalarındaki yer yer hasarlı kasklar dikkatimi çekmişti. Ön tarafında İngilizce ‘Press’, arka tarafında Türkçe ‘Basın’ yazıyordu. Türkçe yazının neden arkada yazıldığını sorduğumda, gülerek “arkadan vuruyorlar da ondan” demişti. Gecenin bir yarısı, 15 gün içinde evine bir iki kere o da birkaç saatliğine gidebilmiş bu foto muhabiri, dışarıdan bakan birisini ürkütecek bu sözleri gülerek aktarıyordu. Çünkü birkaç gün önce arkadaşlarından birisi hemen yanında plastik mermiyle yaralanmıştı. Tıpkı, birkaç gün sonra yaralanan başka başka meslektaşları gibi! Onların fotoğraflarıydı Twitter, Facebook üzerinden en çok paylaşılan, çalıştıkları gazetelerin internet sitelerinde foto galerilerde yayımlanan... Olayların başladığı ilk günden sona erene kadar her an her yerdeydiler ve aslında söze gerek bırakmadan bütün gerçekleri aktarıyorlardı bizlere. ‘Gazeteci Gözüyle Direniş’ albümü, Adem Altan, Vedat Arık, Selin Arutan, Bünyamin Aygün, Uğur Can, Ünal Çam, Ramazan Çelik, Yunus Dalgıç, Murat Düzyol, İdris Emen, Turan Gültekin, Emrah Gürel, Ozan Güzelce, Yağız Karahan, Bülent Kılıç, Ozan Köse, Serkan Ocak, Selahattin Sönmez, Murat Şaka, Yurttaş Tümer, Taner Yener’den oluşan 21 fotomuhabirinin objektifinden seçilmiş Gezi Direnişi fotoğraflarından hazırlanmış. Birçoğu daha önce görmediğiniz fotoğraflar, bütün gerçekleri tüm çıplaklığıyla aktarıyorlar; en sıcak anlardan, tüm olayların tam ortasından...

Haberin Devamı

Yolun Sonundaki Okyanus/Neil Gaiman
Çev.: Zeynep Heyzen Ateş/İthaki Yayınları/Roman

Basit, alışılmış veya herkesin yaşayabileceği, herkesin anlatabileceği bir aile/çocukluk günleri hikâyesini Neil Gaiman anlatınca nasıl ‘olağanüstü’ bir hal alabileceğini, her kelimesinde ispatlayan bir roman ‘Yolun Sonundaki Okyanus’. 40’lı yaşlara gelmiş anlatıcı, bir cenaze sebebiyle çocukluğunun geçtiği kasabaya gider. Kasabada ziyaret ettiği bir evde, o sorunlu, sıkıntılı günleri tekrar anımsar. Yolun sonundaki gölün okyanusa; ailenin, huzurunu kaçıran bakıcı cadıya, sıkıntılı zamanlarda sığındığı komşularının büyücüye evrildiği bir hikâyedir bu. Gaiman yine müthiş bir masal anlatıyor aslında. Fantastik örtünün altındaki gerçekler ve Gaiman’ın müthiş anlatımına bir kez daha hayran kalacaksınız.

Haberin Devamı

Orta Doğu’nun Kara Kutusu/Kenan Akın
Kendi Yayını/Politika / Güncel

Kimi vaadedilmiş topraklar, kimi kutsal topraklar demiş, kimileri petrol rezervi olarak değerlendirmiş Ortadoğu’yu. Kimileri ise bölgenin ‘abisi’ olmak için çabalayıp durmuş. Son yıllarda dünya gündemini hareketlendiren isimler hep bu coğrafyadan çıkmışlar. Zehirlenen, idam edilen, suikastae uğrayan, katledilen liderler hep burada karşımıza çıkıyorlar. Bölgenin makûs kaderi! Gazeteci Kenan Akın, bu kaynayan bölgede yıllarca görev almış bir isim. ‘Orta Doğu’nun Kara Kutusu’ isimli kitabında Akın, bugün yaşamayan liderlerle yaptığı söyleşileri ve bölgenin tarihini aktarıyor.

Sığınak/S.L. Lewis/Çev.: Ceren Şanlıdağ
Kahve Yayınları/Roman

Biraz keyfinizi kaçıracak bir kitap ‘Sığınak’. Çünkü başarılı bir şekilde kaleme alınmış, etkileyici bir psikolojik gerilim kitabı. Erkek egemen sistem içerisinde kadınları aşağılamayı bir yaşam biçimi olarak belirlemiş Lawrence Simpson’ın rahatsız edici icraatlarıyla başlıyor her şey. Simpson’ın sapkın tavırlarının ilk mağduru ise eski karısı Stella’dır. Ama Stella’nın tek sorunu eski kocası değildir. Son sayfaya kadar sırtınızda bir ürperme ile okuyacağınız, tedirgin edici bir roman.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!