Güncelleme Tarihi:
Dünyada altı çiftten biri, çocuk sahibi olamıyor. Sebepleri incelendiğinde, yüzde 40 oranında kadın, yüzde 40 oranında erkek, yüzde 15 oranında her iki taraf sorumlu. Geri kalan kısırlık vakasının kaynağı ise bilinmiyor. Tedavideki seçenekleri artırmak için sayısız araştırma yapılıyor. Tüp bebekteki gelişmelerin yanısıra kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçlar da sürekli yenileniyor.Bu alanda dünya lideri Ares-Serono Grubu, geçtiğimiz hafta İsviçre'nin Cenevre kentinde, biyoteknolojideki gelişmelerle ilgili detaylı bilgi verdi. Son bir kaç yıldaki ilerleme, kısırlık tedavisindeki geleneksel metodların geride kaldığını, teknolojideki yeniliklerin başarıyı artırdığını gösteriyor.
Çok değil, kısa bir süre öncesine kadar menopozu aşmış gönüllü kadınlardan idrar toplanıyordu. Daha sonra damıtılarak, kısırlığı tedavi eden ilaçlar üretiliyordu. Başarılı sonuçlar elde edilmesine rağmen bazı olumsuz tarafları vardı. Örneğin elde edilen ürün her zaman aynı olmayabiliyordu. Çünkü zaman zaman gönüllü kadınların hormonlarındaki veya vücudlarındaki değişimler üretilen ilacın niteliğini değiştirebiliyordu. Ayrıca doğal elde edilen ilaçların enfeksiyondan uzak olması için sıkı bir takip gerekiyordu.
Biyoteknolojideki hızlı gelişme bu geleneksel yöntemin biranda geride kalmasına neden oldu. Kısırlık tedavisinde kullanılan ilaçlar için gereken maddeler, artık hücre kültürüyle, biyoteknoloji çerçevesinde elde ediliyor.
İLAÇLAR ÇEŞİTLENİYOR
Biyoteknoloji, 1997 yılı içinde yüzde 30'luk bir bölümü kapsarken, 1998 yılında bu oran yüzde 50'ye çıkacak. Gelecek yıl ise geleneksel yöntemler hayli geride kalacak ve yüzde 70'e yükselecek.
Tüm bu gelişmeler, kısırlığın sebebine yönelik tedavi şansını giderek artıracak. Sürekli yeni bir ilaç araştırma, geliştirme sahasına alınıyor. Böylece doğrudan sorunları halledecek ilaçların sayısı artıyor.
EĞER SORUMLU KADINSA...
Bir çiftin çocuk sahibi olamamasından kadın sorumluysa, sebepler erkeğe göre daha fazla. İster yumurtlama ile isterse endometriosis gibi bir hastalıkla ilgili sorun olsun kadının ilaç tedavisine ihtiyacı var. Ve bu ilaçların çeşitlenmesi tedavideki başarısını yükseltiyor.
Erkekte ilaç tedavisi sadece hormonal nedenler sözkonusu olduğunda kullanılıyor. Onun dışında cerrahi yöntemlere veya tüp bebek çalışmasına başvuruluyor.
Ares-Serono, İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde verdiği biyoteknoloji birifinginde, yeni geliştirdiği ilaçların Türkiye'de de bulunduğunu, en yenilerin de bu yıl içinde geleceğini bildirdi.
Türkiye’de 1.800.000 kişinin kısır olduğu tahmin ediliyor. Yüzde 44’ü kadın, yüzde 56’sı erkek. Kadınların yarısı tedavi olmak isterken, bu oran erkeklerde yüzde 10. Kadınların yüzde 20-40’ı yumurtlama sistemindeki bozukluk nedeniyle, çocuk sahibi olamıyor.