Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2004 00:00
Kışa hazırlık tabii ki sebzeleri, meyveleri dondurmakla bitmiyor. Kurutarak saklama da çok başvurulan bir yöntem... Özellikle kara iklimi hüküm süren bölgelerde patlıcan, biber, fasulye, domates, kabak, bamya kurutmak çok alışagelmiş görüntüler.Dut, kayısı, elma, kuşburnu, incir, üzüm de çok kurutulan meyvelerdir. Kurutma sebze ve meyvelerle sınırlı değil, kurutulan hamurlar da var. Yufka, kesme makarna, erişte, ziron, kurutulmuş mantı, kuskus gibi hamur ürünleri de yazdan kışa hazırlanan yöresel lezzetlerdir. Kuru kaymak, pastırma, kuru yoğurt (kurut) gibi örneklerle konuyu zenginleştirebiliriz...İnce NoktalarMantının aslında göçebe yemeği ve Çin kökenli bir hamur işi olduğunu, Türk ve Moğol atlılarının yanlarında kurutulmuş mantı taşıdıklarını biliyor muydunuz?KABUL GÜNÜAmiral böreğiYapılışı:Çırpma kabına 2 yumurta kıralım, çırparken, sıvıyağ, yoğurt, tuz ekleyelim. Derin bir kasede beyaz un, elenmiş mısır unu ve kabartma tozunu da karışıma ekleyelim. Haşladığımız 4 yumurtayı 4’e bölelim. Rendelenmiş beyaz peynir, kıyılmış dereotu, maydanoz, halka yeşil soğanlar ve küp doğranan kırmızı biberi karıştıralım. Bu karışımı mikser kabındaki hamura katalım. Yağladığımız kalıba döküp, 180 derece fırında 35 dakika pişirelim. Kare dilimleyelim. 10 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı beyaz un2 su bardağı mısır unu1 su bardağı sıvıyağ1 su bardağı yoğurt1 paket kabartma tozu1 çay kaşığı tuzİç harcı için4 adet yumurta 1 demet maydanoz (ince kıyılmış)1 demet dereotu (ince kıyılmış)4 dal taze soğan (ince doğranmış)1 adet kırmızı biber (çuşka)1 su bardağı rendelenmiş beyaz peynirElmalı payYapılışı:Bir yoğurma kabına; un, margarin, tuz ve soğuk suyu alalım. Sert bir hamur yapıp, 20 dakika dinlendirelim. Öte yandan elmaları soyup, küp doğrayalım, bir tencerede toz şekerle karıştırıp 15 dakika kadar pişirelim. Ceviz içi ve kuru üzümleri ekleyip, 2 dakika daha pişirelim. Tarçını ve unu serpip, karıştıralım ve ateşten alalım. Harcımız soğurken, dinlendirdiğimiz hamuru ikiye bölelim. Dikdörtgen bir fırın kabını yağlayıp, hamurun bir parçasını kenarlarından yükselterek içine yayalım. Üzerini hazırladığımız içle kaplayalım. Diğer hamuru kalıp büyüklüğünde açıp, üzerine kapatalım. Elimizle hafifçe hamuru üstünden bastıralım ve eşit aralıklarla hamurun üstünü kürdanla delelim. 200 derece ısıttığımız fırınımızda üstü pembeleşinceye dek pişirelim. Kare dilimleyerek soğutalım. Dondurma toplarıyla süsleyip, servis yapalım. 10 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaHamuru için3 su bardağı un5
yemek kaşığı soğuk su200 gr margarinİç harcı için6 adet elma6 yemek kaşığı toz şeker6 yemek kaşığı kuru üzüm1 yemek kaşığı un1 yemek kaşığı tereyağı1 su bardağı iri dövülmüş ceviz2 tatlı kaşığı tarçın
button