Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2004 00:00
Osmanlı mutfağının ünlü tatlılarından biri olan elmasiyeyi bilmeyenler için, bu özel tatlıyı tanıtalım. Bir tür meyveli jöle elmasiye. Biz bugün yaparken jöle ya da yaprak jelatin kullanıyoruz ama Osmanlı döneminde yapılışı biraz daha zahmetliymiş.Yaprak olarak hazırlanmış
balık tutkalı eritiliyor, yumurta akı, limon suyu ile karıştırılarak bir süre kaynatılıp, süzdürülüyor. Kaynamış şerbet içine herhangi bir meyve suyu konarak, kapalı olarak bir saat kadar bekletiliyor ve iki karışım birbirine katılarak tatlı badem yağıyla yağlanan kaselere dökülüp soğutuluyor. Elmasiyenin çileklisi, bademlisi, portakallısı, sütlüsü, vişnelisi var. Şık, lezzetli bir ziyafet tatlısıÉİNCE NOKTALARPilav yaparken suyuna birkaç damla limon sıkarsanız pirinçler daha beyaz görünür.İFTAR MÖNÜSÜSarımsaklı köfte bastısıYapılışı:Öncelikle, kıymayı, soğanı, sarımsağı, biber salçasını, suyu ve zeytinyağını tuzu, karabiberi ve pul biberi de ilave ederek, sıkıca yoğurun. Isıya dayanıklı bir kabı yağlayıp köfte harcını sıkıca bastırarak, kabın dibine yayın. Üzerine domatesleri yerleştirip arada kalan boşluklara da sivri biberleri serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirip fırından çıkarın. Sıcakken servise sunun. 8 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi500 gr orta yağlı kıyma 3 adet orta boy soğan 6 diş sarımsak 1
yemek kaşığı biber salçası1 çay bardağı su3 çorba kaşığı zeytinyağı 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biberÜzeri için2 adet orta boy domates4 adet yeşil sivri biber2 tatlı kaşığı bitkisel margarinSAHUR MÖNÜSÜMantarlı fırın krepYapılışı:yumurtaları, tereyağını, zeytinyağını ve sütü 2-3 dakika çırpın. Azar azar unu ve tuzu ekleyerek çırpmaya devam edin. Harcı için; yağı bir tavada eritip, unu ekleyerek sürekli karıştırarak kavurun. Sararmaya başladığında, sütü ve tuzu ilave edip, muhallebi kıvamına kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca mantarı ve kaşar peynirini ekleyin. Krep için hamurdan 1 kahve fincanı kadar tavaya döktükten sonra, önlü arkalı kızartın. İçlerine mantarlı harçtan koyarak rulo şeklinde sarın. Krepleri fırın kabına yan yana dizin. Kalan mantarlı sosu üzerinde gezdirerek fırında 15 dakika pişirin.6 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 25 dakikaKrep için3 adet yumurta1 yemek kaşığı erimiş tereyağı1 yemek kaşığı zeytinyağı 1 su bardağı un1 su bardağı süt1 çay kaşığı tuzİç harcı için3 su bardağı haşlanmış mantar ya da konserve mantar1 yemek kaşığı bitkisel margarin2 yemek kaşığı un2 su bardağı süt1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri1 çay kaşığı tuz
button