Kışa Hazırlık - 1

Güncelleme Tarihi:

Kışa Hazırlık - 1
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2004 00:00

Türkçe basılan ilk yemek kitabı, 1844 yılında İstanbul’da "Melceüt-Tabbahin’ (Aşçıların Sığınağı) adı altında yayınlanmış. Yazarı ise Mehmet Kamil’dir.Cumhuriyetin ilanından sonra "Alafranga ve Alaturka Nefis Yemekler" adıyla Rabia Hanım tarafından yazılan kitap ise, Latin harfleriyle yazılan ilk yemek kitabıdır. Önsöz ise muhteşem; "Her asri kadının bilmesi lazım olan yemek ve tatlılardan bahseden bu kitabı, vatanıma hizmette bulunmak, vatandaşlarımın da yeni harfleri çabuk öğrenmeleri için yazdım. Zevcinizi veyahut pederinizi memnun etmek isterseniz, bu fırsattan istifade ediniz". Unutmayın ki, mutfak kadının iktidar yeridir.İnce noktalarÇikolatadan sakinleştirici olarak da yararlanabiliriz. Çikolatanın içindeki süt oranı ne kadar azsa, kalorisi de o kadar düşüktür, unutmayalımÉANNEMİZİN MUTFAĞIAfacan kurabiyeler10 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı pudra şekeri2,5 su bardağı un2 adet yumurta3 yemek kaşığı fındık (dövülmüş)1 adet portakal kabuğu rendesi60 gr margarin veya tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)Yoğurma kabına; margarin, şeker ve yumurtayı koyup, iyice karıştırın.Dövülmüş fındık ile portakal kabuğu rendesi (veya limon kabuğu) ekleyerek karıştırmaya devam edin.Un ve tuz ilave edip, kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurun. Hamurun üzerini örterek en az 30 dakika dinlendirin.Daha sonra kurabiye hamurunu 30 cm uzunluğunda rulo yapın ve keskin bir bıçakla keserek 20 dilim elde edin.Dilimleri tezgahın üzerinde elinizle yuvarlayarak iki ucunu birleştirin ve simit şeklini verin.175 dereceye ayarlı fırında 20 dakika pişirip, servis yapın.Çilekli tart Monalisa6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaHamuru için100 gr margarin (yumuşamış)1,5 su bardağı un2 yemek kaşığı pudra şekeri1 adet yumurta1 paket kabartma tozuÜzeri için1 paket hazır vanilyalı puding2 su bardağı süt10 adet çilekYoğurma kabında; margarin ve pudra şekerini karıştırın. Yumurta, kabartma tozu ve unu ekleyerek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.Daha sonra yağlanmış tart kalıbına, 2 parmak yükselterek hamuru yayın ve üzerini çatalla yer yer delin.Önceden ısıtılmış 175 dereceye ayarlı fırında, üzeri hafifçe pembeleşene kadar pişirin.Soğuyunca servis tabağına alın. Öte yandan vanilyalı pudingi sütle pişirip, soğuduktan sonra tartın üzerini kaplayacak şekilde yayın.Çilekleri, yaprakları ile birlikte yıkayıp ikiye bölün, sap kısımlarını kesmeden yelpaze gibi dilimleyin. Süsleyerek servis yapın.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!