Kırmızılar ve Turuncular

Güncelleme Tarihi:

Kırmızılar ve Turuncular
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 22, 2004 00:00

Gerdek gecesinde çilek çorbası içirilenler mi dersiniz, ömrünü portakalla, kayısıyla geçirip kansere savaÅŸ açanlar mı? En sarıyı, en kırmızıyı yiyin, hem saÄŸlığınız korunsun, hem gözleriniz doysun.2. BÖLÃœMAÅŸkın rengi kırmızıKırmızı giyecekler, kırmızı boyalı eÅŸyalar, kırmızı makyaj malzemeleri nasıl yürek hoplatıyorsa, sofranızdaki kırmızı renkli besinler de aynı etkiyi gösterir. Çilek, kiraz, viÅŸne, kırmızı üzüm ve elma gibi meyvelerin içerdikleri antioksidanlar, vücudun savunma sistemini güçlendirir. DOMATES SAVUNMA SÄ°LAHIDomatesin şöhreti, zaman içinde o kadar sık deÄŸiÅŸti ki, bilimadamları bile bu güzel sebze- meyve hakkında kesin bir kanıya varabilmek için yıllarca çalıştılar. Domatesin M.S.700 yıllarında Aztekler ve Ä°nkalar tarafından yetiÅŸtirildiÄŸini biliyoruz. 1500’lü yıllarda Ä°spanyol istilasından sonra domates tohumları Avrupaya getirildi. Ä°spanyollar domatesi çok sevmiÅŸlerdi, hemen yemeklerinde kullanmaya baÅŸladılar. Ama diÄŸer Avrupa ülkelerinde nedense domates pek raÄŸbet görmedi. Onsekiz ve ondokuzuncu yüzyıllarda domatese ilgi artmaya baÅŸladı. Domatese rengini veren kırmızı pigment, saÄŸlığımız için çok büyük önem taşıyor. Likopen adı verilen bu özel pigment kansere karşı önemli bir savunma silahı sayılıyor. Domateste bulunan likopen, diÄŸer meyve ve sebzelerdeki likopen gibi kanda A vitaminine dönüşmüyor. Likopen; bazı organlara geçerek onları da kanserden koruyor. Domateste ayrıca fenolik asidin de bol miktarda bulunması, kanserden korunma gücünü artırıyor. Sigara tiryakilerinin de akciÄŸer kanseri tehlikesine karşı bol miktarda domates yemeleri öneriliyor.Huzur turuncudurBelki size garip gelecek ama renkler arasında sarı ve turuncu insana huzur veren renkler olarak tanımlanırlar. Sarı ve turuncu bir bakıma yazı müjdeleyen renklerdir. HAVUÇ FELCÄ° BÄ°LE ÖNLERTuruncu renkli sebzeler denilince akla ilk gelen elbette havuç oluyor. Vitamin ve mineraller bakımından çok zengin olan havuç, bundan 2000 yıl önce Afganistan’da keÅŸfedildi. Afganlar, o gün bugündür topraklarında havuç yetiÅŸtirmeye özen gösteriyorlar. İçerdiÄŸi maddeler sayesinde havucun felç krizlerini önlediÄŸi saptandı. Ayrıca kandaki kolesterol oranının azaltılması için de, zengin bir A vitamini kaynağı olan havucu ilaç niyetine yemelisiniz. KALP DOSTU PORTAKALFlorida’daki portakal yetiÅŸtiricileri arasında çok yaygın bir söz vardır. Derler ki, ‘Ponce de Leon, gençlik pınarını arıyordu. Amerikaya dönerken o pınarı yanında getirdi.’ Portakal ve diÄŸer narenciye ürünleri birer C vitamini deposudur. BildiÄŸiniz gibi C vitamini de vücudu koruyan antioksidanla listesinde birinci sırayı iÅŸgal eder. Bu meyveler aynı zamanda hesperetin adıyla bilinen bir maddeye sahiptir. Hesperetin kalbi korur, kansere karşı savaşır, ve enfeksiyonları tedavi eder.KAYISI UZUN ÖMÃœR VERÄ°RYirminci yüzyılın baÅŸlarında Ortaasya’daki Hunza Nehri vadisine yolları düşen batılı gezginler burada yaÅŸayan insanların çok uzun ve saÄŸlıklı yaÅŸamalarından çok etkilenmiÅŸlerdi. Kalp hastalıkları ve kanser türleri bu yörede hiç görülmemiÅŸti. Gezginler, Hunza vadisinde yaÅŸayanların yemeklerde inanılmayacak kadar çok kayısı yediklerini farketmiÅŸlerdi. AkÅŸamları kayısı çorbası, sabahları kayısı tatlısı, öğleleri kayısılı ekmek yeniyordu. Bizler de Hunza’ları örnek alıp, bol bol kayısı yemeliyiz. Yazanlar: Dr. James A. JOSEPH, Daniel A. NADEAU ve Anne UNDERWOOD Derleyen: Azize BERGÄ°NRENK KODUYLA BESLENMEK ZOR DEĞİL Meyve ve sebzeler, birinci bölümde de bahsettiÄŸimiz gibi ‘Renk kodu’na göre baÅŸlıca dört gruba ayrılıyorlar. Kırmızı, turuncu- sarı, yeÅŸil ve mavi-koyu pembe. Püf noktası, her gün bu dört gruptan birer örneÄŸin tabağınızda yer alması.YARIN: MAVÄ°LER ve YEŞİLLERÄ°N MUCÄ°ZESÄ°Afrodizyakların hası çilekÇilek, aÅŸkın sembolü sayılır. Ortaçağın dünyasında çilek mükemmelliÄŸi ve de adil olmayı simgeliyordu. O devirlerde, çilek, resmi davetlerde, önemli şölenlerde konuklara ikram edilirdi. Çilek, bir bakıma barışın ve de zenginliÄŸin habercisiydi. Fransa’da çilek geleneksel olarak afrodizyak yiyeceklerden biri sayılırdı. ÇileÄŸin gücüne öylesine inanılmıştı ki, yeni evli çiftlere zifaf gecelerinde çilek çorbası içirilirdi. ÇileÄŸin saÄŸlık açısından iyileÅŸtirici nitelikleri onaltıncı yüzyıldan beri biliniyor. 1597 yılındra Ä°ngiliz botanikçi John Gerard, taze ve olgun çileklerin mide yanmalarını ve karaciÄŸer iltihaplarını tedavi ettiÄŸini yazmıştı. Zaman içinde çileÄŸin iyileÅŸtirici özellikleri unutuldu ya da geçmiÅŸte yapılan açıklamaların gerçekleri yansıtmadığı düşünüldü. Gerçi çilek, aÅŸkta mutluluÄŸu garanti etmiyor ama saÄŸlıklı yaÅŸamak isteyenlerin de en sadık dostu. Çilek, neden bu kadar önemli? Hemen açıklayalım. Bu güzel meyvede bulunan fenolik asitler hayvanlarda ve insanlarda kanserli hücrelerin çoÄŸalmalarını önlüyor. Bu asit, kanserli hücrelere de diÄŸer hücreler gibi ölmeyi öğretiyor. Yıllardır sürdürülen bilimsel çalışmalar, çilek gibi viÅŸne ve kirazda da kansere karşı savaÅŸan asitlerin varlığını kanıtladı.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!