Kırmızı etteki tehlike

Güncelleme Tarihi:

Kırmızı etteki tehlike
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2010 00:06

Yapılan yeni bir araştırma kırmızı etin bir zararını daha ortaya çıkardı.

Haberin Devamı

Melbourne Üniversitesi tarafından yapılan son araştırmalar gereğinden fazla kırmızı et tüketiminin Sarı Nokta Hastalığı’nı (Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu) artırdığını gösteriyor. Buna karşılık sebze ağırlıklı beslenme ise bu riski azaltıyor.

Avusturalya’da 7.000 kişi üzerinde yapılan araştırmada, kişilerin 8-10 yıl boyunca yemek yeme alışkanlıkları incelendi. Yapılan araştırma sonucunda, haftada 10 defadan fazla kırmızı et tüketen kişilerin, 5 kereden daha az yiyenlere oranla sarı nokta hastalığına yakalanma riskinin yüzde 47 daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Sarı Nokta’ya karşı en fazla koruyucu özelliğe sahip besinleri ise sebze ve meyveler oluşturuyor. Koyu yeşil lifli sebzeler, antioksidan özelliği ve güçlü lutein içeriği ile Sarı Nokta’ya karşı koruyabiliyor.

Haberin Devamı

Lutein; en çok ıspanak, brokoli gibi yeşil sebzelerde ve sarı renkli meyvelerde bulunuyor. Ancak yaşa bağlı makula dejenerasyonu hastalığını önlemek için gerekli miktarı bu besinlerle beslenerek almak çok güç olmaktadır. Çünkü yeterli miktarı tüketebilmek için belirtilen besinlerden günlük olarak çok fazla miktarlarda yemek gerekmektedir (örn: günlük 1,2 kg mısır veya 48 adet yumurta gibi). Bu öğeler,  lutein ve antioksidan desteği olarak dışarıdan sağlanabilir ve sarı nokta hastalığı riski önemli oranda azalabilir.

Sarı Nokta Hastalığı Nedir?

Halk arasında Sarı Nokta denen, tıbbi adı ”makula dejeneresansı” olan hastalık, özellikle 50 yaşından sonra görülüyor. Sarı Nokta hastalığında gözün arkasındaki sarı noktada lekeler oluşuyor. Sarı nokta hastalıklarının az görülen bir kısmı çocukluk ve erişkinlikte başlar fakat en sık gördüğümüz tip olan yaşa bağlı sarı nokta hastalığı 60’lı yaşlarla beraber ortaya çıkar. En sık ve en erken belirti net görememeyle birlikte cisimlerin ortasını eğik, çarpık görme ve bakılan şeyin ortasını karanlık görmedir. Bunları takiben görme kalitesi ve gücü zamanla azalır ve hasta uzaktaki nesneleri göremediği gibi kitap da okuyamaz hale gelir.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!