Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2005 01:35
Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin ‘Ağa’lık geleneği cazibesini yitiriyor. Uzmanlar, bu yıl 644’üncüsü yapılan etkinliğin ‘mali açıdan’ yeniden projelendirilmesini öneriyor.
GELENEKSEL Edirne Tarihi Kırkpınar Güreşleri Ağalığı cazibesini kaybediyor. Açık artırma ile alınan unvan geçmişte işadamları tarafından ‘iş takibi, kamu yöneticileriyle tanışma’ aracı olarak kullanılırken artık öyle bir cazibesi de kalmadı. Son olarak şarkıcı Fatih Ürek’in de Kırkpınar Ağası olmak istemesi ünvanı sulandırdı. Ancak Kırkpınar Ağalığı’nın cazibesini yitirmesindeki en önemli etkenin, ağaların harcadıkları paraya karşılık hiçbir gelire ortak olamaması gösteriliyor.
AĞALIK İHALESİ:
Edirne Belediyesi her yıl Kırkpınar Başpehlivanlık güreşlerinden önce bir yıl sonraki Ağalığı, Kamu İhale Kanunu’na göre açık atırmayla satıyor. Sarayiçi’nde güreşleri izleyenlerin önünde cazgır tarafından yönetilen ihalede ‘Kırkpınar Ağalığı’ unvanını almak isteyen işadamları açık atırmaya katılıyor. İhalede en yüksek parayı veren sembolik bir koçun da sahibi oluyor. Kırkpınar Ağası olanlara belediye tarafından Sarayiçinde 300 kişilik misafirleri için tribün tahsis ediliyor. Bunun dışında ağalar pehlivanlara ödüller veriyor. Ağaların hiç bir maddi geliri olmuyor. Aksine ağalık bedelinin dışında özel misafirlerin ve pehlivanların ihtiyaçları da ek masraf olarak ağaya kalıyor.
TARTIŞMALI İSİMLER:
Kırkpınar Ağalığı’nın kurumsal bir gelir gider düzeni olmadığı için bugüne kadar ağalar ya güreşi çok seven işadamları arasından çıktı ya da tartışmalı bazı isimler Ağa oldu. Hayali ihracata adı karışan Hasbi Menteşoğlu, Bursa’da pavyon işletmecisi İbrahim Çayla gibi isimler de Kırkpınar Ağası olabildi. Son olarak da şarkıcı Fatih Ürek Ağa olmak istedi. Bir çok eski Ağa, Ürek’in Ağa olamayacağını söyleyerek karşı çıktı. Olimpiyat Şampiyonu Güreşçi Gazenfer Bilge de her yıl geldiği Kırkpınar’a bu nedenle gelmedi.
PARAYI ÖDEMEDİ:
Bu arada, 2001 yılı ağalığı için Mustafa Saruhan, İzzet Güneş, Bayram Yavuz, Bülent Erdoğan ihaleye katıldı. İhale sonucu Mustafa Saruhan 35 milyar lira vererek ağalığı kazandı. Ancak güreşlere iki ay kala rahatsızlanınca ağalığı vekaleten oğlu Murat Saruhan yaptı. 2003’te ise ağalığı 85 milyar lira teklif eden Zübeyde Kavraz kazandı. Ancak, Kavraz ihale şartnamesine göre 31 Aralık tarihine kadar ödemesi gereken 85 milyar lirayı ödeyemedi. Bunun üzerine belediye Kavraz’ı icraya verdi. 642’nci Kırkpınar Güreşleri ağalığı için yeni bir ihale düzenlendi ve Necdet Çakır 15 milyar lirayla Kavraz’ın yerine ağa oldu.
Bu yıl 300 gelecek yıl 180 bin YTL
BU yıl yapılan 644’üncü Kırkpınar Güreşleri Ağalığı için Mustafa Altunhan, Necdet Çakır, Adem Tüysüz, Mehmet Celil Uzun talip oldu. İhalede 300 milyar lira veren Tüysüz ağalık unvanını aldı. Kırkpınar’da 645’inci Kırkpınar Ağalığı içinse Adem Tüysüz ve Seyfettin Selim talip oldu. Belediyenin 100 bin YTL ile açtığı ihalede Tüysüz 150 bin YTL teklif etti. Bunun üzerine rakibi Selim 151 bin YTL pey sürdü. Ardından Tüysüz 180 bin YTL deyince Selim, ‘hayırlı olsun’ diyerek ihaleden çekildi. Bunun üzerine Tüysüz 180 bin YTL’ye gelecek yılın da ağası oldu.