Güncelleme Tarihi:
Alara Tarım Ürünleri CEO’su Kerim Taner, yaptığı açıklamada, bu yıl bahar döneminde hava şartlarının kiraz açısından son derece olumlu geçtiğini söyledi. Bunun rekolte açısından ürüne olumlu yansıdığını ve rekor kiraz üretimi beklendiğini ifade eden Taner, "Ürün bol oldu ancak istenen kalite oluşmadı. Afyonkarahisar, Akşehir ve Isparta bölgesinin iriliğiyle bilinen kirazının boyutu çok küçük kaldı. Kirazın önemli bölümü sanayiye gitti" dedi. Kirazda özellikle boyutunda yaşanan kalitesizliğin ihracata olumsuz yansıdığını dile getiren Taner, şunları kaydetti: "Kiraz üreticisi AB ülkelerinde, don nedeniyle ürün oluşmadı. Yani Avrupa’da tek kaldık. Buna rağmen Avrupa ülkelerine istediğimiz ürünü satamadık. En önemli ihracat yaptığımız ülkelerden biri olan İngiltere’ye ihracatımız yüzde 30’a yakın azaldı. Geçen yıl toplam ihracatımız 56 bin tondu. Bunun 12 bin 500 tonunu Rusya’ya yapmıştık. Bu yıl ihracatımız 55 bin tonda kaldı. Ancak Rusya’ya olan ihracat, 12 bin 500 tondan 20 bin tona çıktı. Avrupa’ya olan ihracatımızda önemli bir darbe yedik." Taner, Türkiye’nin geçen yıl 56 bin tonluk kiraz ihracatıyla ABD’nin önünde dünya birincisi olduğunu ifade ederek, "Bu yıl Avrupa pazarında tek kaldık, kendi kendimizle savaştık. Savaşımız kalitesiz ürünle oldu. Avrupa kaliteli ürün bulamayınca pahalı da olsa ABD’ye yöneldi" dedi.
REKABET SAVUNMASI: Bu arada Rekabet Kurulu, 4054 sayılı Rekabet Kanunu ihlal ettikleri gerekçesiyle 17 kiraz ihracatçısı şirket hakkında açılan soruşturmada sözlü savunmaları dinledi. Rekabet Kurulu Başkan Vekili Tuncay Songör başkanlığında yapılan toplantıda, şikayetçi taraf, kiraz ihracatçı firmalarının Ege İhracatçı Birlikleri’nde 22 Mayıs 2006 tarihinde yaptıkları toplantı çerçevesinde "31 Mayıs 2006 tarihinden önce üreticiden ürün almama ve üretici alım fiyatlarının en fazla 2,5 YTL olarak belirlenmesine" karar verdiğini hatırlattı. Şikayetçi taraf, şirketlerin uyumlu eylemde bulunduğunu ve üreticiyi mağdur ettiğini iddia etti. Kiraz ihracatçılarının birlikte hareket ederek üreticileri mağdur ettikleri gerekçesiyle İzmir’in Kemalpaşa ilçesi Vişneli Köyü muhtarı Ziver Keskin, bir yıl önce internet aracılığıyla Rekabet Kurulu’na şikayette bulunmuştu.
17 kiraz ihracatçısına Rekabet Kurulu sorgusu
Bu arada Rekabet Kurulu, 4054 sayılı Rekabet Kanunu ihlal ettikleri gerekçesiyle 17 kiraz ihracatçısı şirket hakkında açılan soruşturmada sözlü savunmaları dinledi. Rekabet Kurulu Başkan Vekili Tuncay Songör başkanlığında yapılan toplantıda, şikayetçi taraf, kiraz ihracatçı firmalarının Ege İhracatçı Birlikleri’nde 22 Mayıs 2006 tarihinde yaptıkları toplantı çerçevesinde "31 Mayıs 2006 tarihinden önce üreticiden ürün almama ve üretici alım fiyatlarının en fazla 2,5 YTL olarak belirlenmesine" karar verdiğini hatırlattı. Şikayetçi taraf, şirketlerin uyumlu eylemde bulunduğunu ve üreticiyi mağdur ettiğini iddia etti.