Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2006 21:52
Yakınlarını tanımayan kişilerle ilgili araştırmalar, insanoğluna özgü tanıma sürecini daha iyi anlamamızı sağlıyor.
Capgras sendromuHasta birine çok benzeyen birisiyle karşı karşıya olduğuna inanır. Hayatını paylaştığı kadının eşine benzediğini söyler ama aslında eşi değildir. Bu sendromun kökeninde tanıdık yüzlere yönelik ilgisizlik vardır. Uzaktan bir arkadaşınıza seslendiğinizi düşünün. O kişi döner ama sürpriz, arkadaşınız değildir, yalnızca ona benzemektedir. Bu hastalar da sürekli aynı durumdadır. Aradaki fark, sağlıklı bir insanın yanıldığını anlamasıdır. Oysa Capgras hastaları yakınlarını hep yabancı olarak bilirler. Nedeni, beynin yüzü tanımaktan sorumlu alt bölümüyle, duygusal eyleme yani tanıdığınız yüze doğru yönelme ya da ondan kaçmaya yol açan amigdal arasındaki bağlantı kopukluğudur.
ProzopagnoziHastalar yakınlarını tanımadıklarını iddia ederler. Ancak derilerine yerleştirilen duyusal alıcılar sayesinde, yüz tanıdık olduğunda bu hastaların beyni tanımamasına rağmen bedenlerinin tanıdığını gösteren duygusal bir uyarıcı ölçüldü! Bu hastalık beynin sağ yarısındaki kıvrımında meydana gelen bir lezyondan kaynaklanıyor. Ancak beyin telafi mekanizmaları geliştirebiliyor. 2001 yılında Amerika’da MR’la yapılan bir araştırmada, hastanın yüzü bütün olarak değil parça parça algıladığı belirlendi.
Möbius sendromuYüz kaslarının felç olmasıdır. Bu hastaların yüzlerinde hiçbir duygusal ifade olmasa da kendileri diğer yüzleri tanırlar.
Şizofreni ve otizmBu tür hastalar yüz ifadelerini yorumlamakta zorlanırlar. Hem şizofren hem de otistlerde, duyguların saptanmasında temel yapı olan amigdalin anatomik ya da işlevsel bozuklukları söz konusudur.