Kilo verme saplantısı ‘ölümcül’ olabilir

Güncelleme Tarihi:

Kilo verme saplantısı ‘ölümcül’ olabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2003 11:05

Birçoğumuz yaşamımızın belli döneminde kilomuzdan yakınıp diyet yaparız. Bazılarımız sağlıklı beslenmeyi yaşam biçimi haline getirip aslında en doğrusunu yaparken bazılarımız ise sağlığına zarar verecek diyetler uygulayabilir. Hele hele kilo vermek için ölümcül diyetler yapıp yediklerini kusmalar başlamışsa bu oldukça ciddi bir hastalığın bulgusu olabiliyor.

Haberin Devamı

Ailemizden ya da arkadaşlarımız arasında kilo verme saplantısı olup yemek yemeyi işkence haline getiren kişiler var ise uyanık olmalı ve bunun bir hastalık olabileceğini düşündüğümüz an onları doktora başvurma konusunda ikna etmeliyiz.

 

Yeme bozuklukları, kişinin kilosunu sabit fikir haline getirme ve bunun sonucunda yeme düzeninin ciddi şekilde etkilenmesi ile tanımlanan sağlık sorunlarıdır. Bu bozukluklar arasında ‘Anorexia Nervoza’ ve ‘Bulimia Nervoza’ sayılabilir.

 

Anorexia Nervoza asıl olarak kiÅŸinin minimal vücut ağırlığında olmayı reddettiÄŸi kendini tümüyle yiyecekten yoksun bırakma durumudur. Yeme bozukluÄŸu olan kiÅŸiler vücut ağırlıklarını kontrol altına almak için kendilerini zorlayarak kusar; müshil ve idrar söktürücü ilaçları kötüye kullanarak saÄŸlıklarını tehlikeye atarlar. Hastalık ilerlemiÅŸse bu durum yaÅŸamları tehdit edebilir.Â

Haberin Devamı

 

Bulimia’lı hastalarda tekrarlayan yeme krizlerini kişinin yediklerinden kurtulmak için başvurduğu uygunsuz yöntemler izler. Bu hastalar yüksek kalorili ve büyük porsiyonlu yiyeceklerden kaçınmaz ve sonrasında vücudu bu besinlerden yararlanmadan yediklerinden kurtulma çabasına girişir. Başvurduğu yöntemler kusma ve müshil alımıdır. Bu kişiler normal kiloda olabilir. Yeme bozukluğu olan hastalarda yiyecekleri yutmadan çiğneyip tükürme de görülebilir. Bu hastalıkların sıklığı kadınlarda ve genç kızlarda daha fazla olmasına karşın erkekler arasında da hızla yayılmaktadır.

 

Anorexia ve bulimia hastalıklarının birtakım farklı belirtileri vardır. Anorexia’lı hastalar bazen ciddi sayılabilecek boyutlarda kilo kaybederler ve kilo alımına yönelik tedaviyi reddetme eğilimindedirler. En büyük korkuları kilo almaktır ve kadınlarda adet düzensizlikleri ve hatta aylık kanamaların tamamen ortadan kalkması gibi durumlara yol açabilir. Genellikle endişeli ve gergindirler. Çevrelerindeki kişilerden uzaklaşırlar. Uyku sorunları vardır ve kendilerini yorgun hissederler.

Haberin Devamı

 

Bulimia’lı hastalarda ise tekrarlayan yeme krizleri görülür. Yeme alışkanlıklarını kontrol edemezler ve kusarak, müshil kullanarak, bazen hiçbir şey yemeden oruç tutarak ya da aşırı egzersiz yaparak kilo almamaya çalışırlar. Bulimia’lı hastaların kiloları beş kilodan daha fazla iniş çıkışlar gösterir. Dişleri ve diş etleri kusmuklarındaki asit nedeniyle zarar görmüştür. Halsiz ve gergindirler. Açıklanamayan ve geçmeyen ishalleri vardır.

 

Bu hastalıklar sadece erişkinlerde değil çocuklarda da görülebilir. Bu nedenle anne ve babaların uyanık olması gerekmektedir. Hastalığın çocuklardaki ipuçları:

·                  ÂAile ile yemek yemeyi istememe

Haberin Devamı

·                  ÂYemeklerden sonra banyoda uzun zaman geçirme

·                  ÂKilo takıntısı ve zorlu egzersizler

·                  ÂYalnız kalma isteÄŸi

Bu hastalıkların kesin nedeni henüz bulunamamasına rağmen genetik, ailesel ve kültürel yapının önemi üzerinde durulmaktadır. Bazı durumlarda beyindeki yeme merkezinde bozukluklar olabilir. Medyanın özellikle gençlere gönderdiği zayıflığın çekici olduğu konusundaki mesajlarda yeme bozukluklarının gelişmesinde etkili olabilir. Duygusal bozukluğu olan kişilerin hastalığa daha kolay yakalandığı gözlenmiştir.

 

Ağırlığımızı korumak için diyet yaparken işin dozunu fazla kaçırmamalı ve aşırı zayıflığın sağlıklı olmadığını aklımızdan çıkartmamalıyız. Unutmamalıyız ki, şişmanlık nasıl sağlıksızsa, aşırı kilo vermek de ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen bir durumdur. Doktorunuzun sizin için normal bulduğu kilonun altına inmek için gösterdiğiniz bilinçsiz çaba sağlığınızı tehdit etmek anlamına gelebilir.

Op. Dr. Abdülkadir Göksel

 

Dr. Göksel,  Kariyer Destek / Sorun Yanıtlayalım / Sağlık bölümünde sorularınızı yanıtlıyor.

   

www.kulakburunbogaz.com

 

Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları:

Kadınların korkulu rüyası: Menepoz!
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...

Burun kanaması hayat kurtarıyor

Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)

Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)

Kulak kiri bir hastalık mı?

Kanser, nedenleri ve savaÅŸ

Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı

Yaygın bir sorun: Selülit

Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!

Anti-aging: Bir yaşam biçimi

Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm

Obur muyuz?

Grip deÄŸil, saman nezlesi!

Önemli bir tedavi yöntemi: Dokunmak!

BebeÄŸinizin cinsiyetini belirlemek elinizde mi?

Yaşlılıkta Bunamanın En Sık Nedeni: ALZHEİMER’e dikkat!

Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı

Kulağınızı kaşımayın!

Belki de ‘depresyondayız’

Ağız kokusuna dikkat

Şanssız bir yağ aldırma öyküsü üzerine  

Varisle tanışmadan önleminizi alın

Her zaman genç görünmenin sırrı: Botox! 

Gizli tehlike: Mide yanması  

Takıntılar zamanımızı çalıyor

Kulak zarında deliğe çözüm!

Erkekte saç dökülmesinin cinsel güçle ilişkisi var mı?

Okyanus suyu ile gelen sağlık!

AIDS'in erken belirtileri

Gelişigüzel burun damlası kullanmayın

Horlamaya ‘radyofrekans’ çözümü

Soğuklarda bademcik enfeksiyonlarına dikkat!

Sigara dumanı sağlığımızı tehdit ediyor

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!