Zeynep Altıok Akatlı: Babamın ardından bana düşen sorumluluk ürkütücü

Güncelleme Tarihi:

Zeynep Altıok Akatlı: Babamın ardından bana düşen sorumluluk ürkütücü
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 2014 09:35

Sivas katliamında can veren şair Metin Altıok’un şiirleri dostlarının dilinden yeniden doğdu. Direktörlüğünü Çiğdem Erken’in üstlendiği ‘Ankâ’ albümünde Sezen Aksu’dan Fazıl Say’a, Zülfü Livaneli’den Zuhal Olcay’a kadar pek çok sanatçı, bestelenmiş Metin Altıok şiirlerini seslendiriyor. Şairin kızı Zeynep Altıok Akatlı’yla hazırlanmasına ön ayak olduğu albümü konuştuk.

Haberin Devamı

Şiirleri besteleyip albüm haline getirme fikri nasıl doğdu?
- Babamın şiirlerinden bestelenmiş birkaç güzel şarkı vardı. İlk bestelenen ve en bilineni Sezen Aksu’dan ‘Kavaklar’. Bir Onno Tunç bestesi. Sevgili dostum Fazıl Say 20 küsur yıl önce ikisi babamın şiiri olmak üzere müthiş şansonlar bestelemişti. Ben Fazıl’ın bu şiir şarkılarının tümünü bir albüm yapmasını çok istiyordum. Bir akşam dost meclisinde “Neden Metin Altıok şiirlerinden yapılmış şarkılarla bir albüm yapmıyoruz ki?” dedik. Albümün ilk adımı o akşam Fazıl Say, Çiğdem Erken ve Güvenç Dağüstün’le dördümüzün hayali olarak atılmış oldu. Çiğdem de Ankâ’da yer alan üç harika şarkıyı bestelemişti. Kayıt etmek yeterli olacaktı. İşte böyle başlayan yolculukta Çiğdem’in de müzik direktörlüğüyle albüm hazırlanmış oldu. Dostlarıma çok şey borçluyum.

Şiirleri seslendiren sanatçılarla nasıl bir araya geldiniz?
- Mevcut şarkıları bir araya toparlamak albüm yapmak için yeterliydi. Ancak Metin Altıok’a saygı için geleceğe kalacak bu çalışmada babamın yaşamında yer tutan bazı müzik türlerinin, onun sevdiklerinin, seçimlerinin, dünya görüşünün de izdüşümleri olmalı diye düşündüm. Anadolu Müzik aracılığıyla çıkacak albümün yapımcısı Cem Yılmaz’la konuştuğumuzda tribute albüm için çift CD tercihi de dile gelince yeni bestelere ihtiyaç doğdu. Bu noktadan sonrası her zamanki gibi sanki tılsımlıydı. Babamın adı geçtiğinde birçok sanatçı kanatlandı. Bir tek dileğim vardı. Hiç ricacı olmayayım. Gönlü bizimle olan dost yüreklerle ortak bir çalışma adeta kendiliğinden şekillendi.

Zeynep Altıok Akatlı: Babamın ardından bana düşen sorumluluk ürkütücü

Haberin Devamı


KENDİ SESİNDEN ŞİİRLERİ ALBÜM YAPMAK İSTİYORUM

Bestelenecek şiirlerin seçimi ne gözetilerek yapıldı peki?
- Albümde 25 Metin Altıok şiiri ve Metin Altıok için bestelenmiş iki şiir var. Bunlardan biri sevgili Ataol Ağabey’in (Behramoğlu) ve Zülfü Ağabey’in (Livaneli), yani babamın iki yakın dostunun, yoldaşının imzasını taşıyor. Ataol Behramoğlu’nun ‘Yangın Yeri’ şiiri ve babamı anlattığım bir yazının ilhamıyla Murat Evgin’in bestelediği, sözlerini beraber yazdığımız ‘Bir Mektup Yazsam’ var bir de. ‘Kimliksiz Ölüler’ şiiri hariç tüm şiirlerin seçimi sanatçılara ait.

Albüme gelen yorumlar nasıl?
- Yorumlar benim için büyük bir gurur ve rahatlama oldu. Bir şairin erken sonlandırılan sanat üretiminin ardından bana düşen sorumluluk ürkütücüdür. Hem davaya, direnişe karşı sorumluyum hem de şairin şiiriyle yaşaması ve salt katliamla gündeme gelmemesinin sorumluluğu var üzerimde. Kendi kitabıma bu kadar kalbim çarpmadı, inanın. Öyle güzel yorumlar, eleştiriler aldık ki mutluyum. Albüm satışa çıkar çıkmaz listelere girdi, uzun süre çok satanlarda kaldı. Aynı ilgiyle de sürüyor çizgisi.

Albümde şairinin sesinden ‘Kor Düşseydi’ şiiri de yer alıyor. Böyle başka kayıtlar var mı elinizde? Onlardan bir albüm yapmayı düşünür müsünüz?
- Babam ‘Alaturka Şiirler’ adlı kitabı çıkmadan hemen önce Ankara’da bir söyleşide bu kitaptakı şiirleri okumuş. Ne tesadüf ki aynı kaderi paylaştığı Behçet Aysan ve Salih Bolat’la birlikte katıldığı bir etkinlik. Bu kayıt bende. Daha önce hiç kullanmamıştık. İlk kez bu albümde bir şiir koyduk. İstiyorum bu kaydı kendi sesiyle bir şiir albümü olarak yayımlamayı.

Zeynep Altıok Akatlı: Babamın ardından bana düşen sorumluluk ürkütücü

Haberin Devamı


KİMLİKSİZ ÖLÜLER HEM KÜRTÇE HEM ZAZACA
Babamın 10 yılını öğretmen olarak Doğu’da geçirdiği zor zamanları yansıtan, o zaman yaşadığı acı bir olaydan sonra yazdığı bir şiir, ‘Kimliksiz Ölüler’. Bu şiir pekalâ bugünün acılarına ortak. Bu nedenle barışı özlediğimiz bu kara günlerde şiirin Kürtçe olarak albümde olmasını istedim. Tüm direnen insanlara, Kürt halkına ve kardeşliğe ithafen. Ana dil hakkına saygıyla... Babam Bingöl’de yaşamıştı. Bingöl’de Zazaca konuşulduğu için Zazaca da olsun istedik.

Zeynep Altıok Akatlı: Babamın ardından bana düşen sorumluluk ürkütücü


YANGINI SEZMİŞ GİBİ
Ankâ babamın ben çocukken anlattığı masal kuşu. Masal kitabımda kendi deseniyle resmedilmişti. Sivas Yangını’nı sezmiş gibi yazdığı dörtlükte “Ömrümce kendimi hep sözde buldum/ Söz cehennemdi yanıp kavruldum/ Yeniden doğdum kendi külümden/ Ben Ankâ’ydım konuşuldum,” diyor babam. Bu albüm de bir yeniden doğuş. Gelecek kuşaklarla buluşma diye düşünerek Metin Altıok’u yaşatacak bu çalışmaya ‘Ankâ’ adını verdik.

Haberin Devamı

ALBÜMDE KİMLER VAR?
Fazıl Say, Serenad Bağcan, Grup Gündoğarken, Candan Erçetin, Ogün Sanlısoy, Zuhal Olcay, Kardeş Türküler, Vedat Sakman, Hilmi Yarayıcı, Yasemin Göksu, Senem Demircioğlu, Mehtap Meral, Orhan Alkaya, Muhteber Cihaner, Kumdan Kaleler, Çiğdem Erken, Umay Umay, Birsen Tezer, Sezen Aksu, Mirady, Demet Sağıroğlu, Güneş Duru, Selim Tarım, Mazlum Çimen, Ersel Serdarlı, Güvenç Dağüstün, Nevzat Karakış, 3 Bas, Üç Anadolu, Murat Evgin ve Zülfü Livaneli.

Zeynep Altıok Akatlı: Babamın ardından bana düşen sorumluluk ürkütücü

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!