Güncelleme Tarihi:
Doğu Anadolu’nun özgün uygarlıklarından Urartulara ait ve saray atölyelerinde üretildiği anlaşılan takılardan oluşan koleksiyonda; MÖ 8. ve 7. yüzyıla ait süs iğneleri, yüzükler, küpeler, bilezikler, fibulalar, kemer ve kemer parçaları, adak levhaları, pazıbentler, boyunluklar, kolyeler, saç spiralleri ve pektoral gibi eserler yer alıyor.
Koleksiyondaki toplam sayısı 74 adet olan metal kemerlerin ikisi kadın kemeri iken geri kalanı erkek kemerlerinden oluşuyor. Ebatları ve bezemeleri ile birbirinden ayrılan bu iki ana gruptan, daha dar olan kadın kemerlerinin üzerinde yer alan balık, kuş, festival sahnesi gibi bezeme öğeleri, bu grubun ayırt edici özellikleri olarak karşımıza çıkıyor. Erkek kemerleri ise geniş ve de ağırlıklı olarak savaş, av, yırtıcı hayvan gibi figür ve sahnelere sahip.
Kemerler dışındaki zengin takı grupları, Urartu insanının inanışları, endişeleri; mezar hediyeleri üzerinden birbirlerine gösterdikleri önem ve özenin yanında nitelikli zanaatkârların usta ellerinden çıkan eserler; Urartu atölyelerinin disiplini, o dönemin sevilen motifleri, metalin gündelik hayattaki ağırlığı ve rolü gibi pek çok konuda fikir sahibi olunmasını sağlıyor. Urartu Takı Koleksiyonu sergisinde ayrıca koleksiyon katalogları ve eser fotoğraflarının detaylı bir şekilde incelenebildiği; eserlerle oluşturulmuş eğlenceli eşleştirme ve yapboz oyunlarının oynanabildiği interaktif ekran ile sergi için özel hazırlanan 3D Urartu sitadeli canlandırması sanat ve arkeoloji severlerle buluşuyor.
Adres: Rezan Has Müzesi, Kadir Has Üniversitesi Cibali. www.rhm.org.tr