Unutulmaz fotoğraflar

Güncelleme Tarihi:

Unutulmaz fotoğraflar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 09:09

İstanbul Modern Fotoğraf Galerisi’nin 26 Şubat'ta başlayan ve 2 Ağustos'a kadar sürecek olan yeni sergisi “Magnum - Kontakt Baskılar”, dünyanın en prestijli fotoğraf ajanslarından Magnum Photos’un geçtiğimiz yüzyıldan bu yana görsel kültürde iz bırakan fotoğraflarının yaratım süreçlerini kontakt baskılar üzerinden keşfe çıkıyor.

Haberin Devamı

Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, Elliott Erwitt, Eve Arnold, Josef Koudelka, René Burri gibi fotoğraf sanatının efsane isimlerini de barındıran ve dünya çapında tanınmış fotoğrafçıların seçme yapıtlarını bir araya getiren serginin eş küratörlüğünü Lorenza Bravetta ve Gabriele Accornero yapıyor.

Sponsorluğunu 150. yıl kutlamaları kapsamında BASF Türk’ün üstlendiği “Magnum - Kontakt Baskılar” sergisinde 58 sanatçının 133 çalışması yer alıyor. Magnum Photos, Forte di Bard ve Thames & Hudson işbirliğiyle gerçekleştirilen sergi, yetmiş yılı aşkın bir dönemin görsel tarihine ait çalışmalarla fotoğrafta analog döneme odaklanıyor.

Unutulmaz fotoğraflar

Thomas Hoepker

Haberin Devamı

Fotoğrafların yaratım süreçlerini kontakt baskılarla görme olanağı sağlayan sergide, Magnum üyeleri tarihe geçmiş fotoğraflarının arka planını samimiyetle izleyicilerle paylaşıyor. Sergide sanatçıların fotoğraflarının hikayelerini anlattığı metinler, Thames & Hudson’ın yayımladığı “Magnum Contact Sheets” başlıklı kitaptan derlendi.

Dijital teknolojilerin gelişmesi ve fotoğraf üretimini derinden etkilemesiyle birlikte giderek geçmişte kalan, fotoğrafçının eskiz defterine benzetilen bir çalışma tekniğini anma niteliğini taşıyan sergi, Martin Parr’ın tabiriyle bir “kitabe” işlevi görüyor. Sergide, kontakt baskı ve fotoğraflara; yakın plan ayrıntılar, makaleler, kitaplar ve dergilerden parçalar eşlik ediyor.

ROBERT CAPA'DAN ELI REED'E

Unutulmaz fotoğraflar

Philippe Halsman

Sergide 60 kontakt baskı ve 1 video olmak üzere fotoğraflarla beraber toplam 133 çalışma bulunuyor. Sergide yer alan sanatçılar şunlar: Henri Cartier-Bresson, Chim (David Seymour), Herbert List, George Rodger, Robert Capa, Philippe Halsman, Werner Bischof, Marc Riboud, Erich Lessing, Inge Morath, Elliott Erwitt, Burt Glinn, Eve Arnold, Cornell Capa, Bruce Davidson, Constantine Manos, René Burri, Leonard Freed, David Hurn, Philip Jones Griffiths, Bruno Barbey, Paul Fusco, Josef Koudelka, Dennis Stock, Guy Le Querrec, Susan Meiselas, Micha Bar-Am, Hiroji Kubota, Alex Webb, Abbas, Peter Marlow, Steve McCurry, Ian Berry, Martin Parr, John Vink, Jean Gaumy, Ferdinando Scianna, Stuart Franklin, Gueorgui Pinkhassov, Patrick Zachmann, Nikos Economopoulos, Larry Towell, Eli Reed, Martine Franck, Chris Steele-Perkins,Chien-Chi Chang, Bruce Gilden, Alessandra Sanguinetti, Jacob Aue Sobol, Jonas Bendiksen, Trent Parke, Paolo Pellegrin, Thomas Hoepker, Cristina Garcia Rodero, Alec Soth, Mikhael Subotzky, Jim Goldberg, Alex Majoli.

Haberin Devamı

Unutulmaz fotoğraflar

Aynı zamanda sergide Philippe Halsman’ın 1948’de Leda Atomica adlı tablosundan esinlenerek çektiği yakın arkadaşı Salvador Dali, Rene Burri’nin 1963’te bir röportajda çektiği Küba’nın ikinci adamı olan Ernesto “Che” Guevara, Leonard Freed’in 1964’te Nobel Barış Ödülü’nü aldıktan sonra Baltimore’da çektiği “kollarla kuşatılmış ve korumaya alınmış” Martin Luther King, Eve Arnold’un 1961’de Chicago’da “şahane işbirliği içinde” çektiği Malcolm X, Peter Marlow’un Britanya’nın ilk kadın başbakanı “Demir Leydi” Margaret Thatcher, David Hurn’ün Londra’da Abbey Road Stüdyoları’nda çektiği “ünlü dörtlü” Beatles gibi birçok siyasi figür, oyuncu, sanatçı ve müzisyenin akıllarda yer etmiş portreleri yer alıyor.

Haberin Devamı

Unutulmaz fotoğraflar

SERGİYE PARALEL EĞİTİM PROGRAMI

BASF’nin çocuklara kimyayı ve bilimi daha yakından tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında İstanbul Modern Eğitim ve Sosyal Projeler Bölümü, Magnum - Kontakt Baskılar sergisine paralel “Kimyanın Mikro Dünyası” adlı eğitim programını hazırladı. Sergi süresince gerçekleştirilecek 6 atölyeden oluşan, 8-12 yaş grubu çocuklara yönelik program, kimyayı fotoğraf sanatıyla buluşturuyor. Program, çocukları fotoğraflardaki görsel öğeleri keşfetmeye dayalı eğlenceli bir sergi gezisine, ardından düzenlenen atölyede ise görüntünün mikro evreninde gizemli bir yolculuğa davet ediyor.

Haberin Devamı

Unutulmaz fotoğraflar

MAGNUM AJANSI NEDİR?
Magnum fotoğraf ajansı, New York, Paris, Londra ve Tokyo'da ofisleri olan 1947 yılında,2. Dünya Savaşından sonra yaşanan belirsizlik ortamı içinde dört önemli fotoğrafçı, Henri Cartier-Bresson, Robert Capa, George Rodger ve David Seymour tarafından kuruldu.Ve kısa zamanda dünyanın en önemli ajansı olmaya başladı. Magnum Photos'un kuruluş amaçlarının başında dünyayı sarsan olaylara tanıklık etmek ve röportajların tercihi, süresi, fotoğrafların seçimi, negatiflerin özgülüğü ve dağıtımın kontrolü gibi fotoğrafçının üzerinde baskı oluşturduğunu düşündükleri birtakım kurallar, yaptırımlar, zorunluluklarla başa çıkabilmek geliyor.

BAKMADAN GEÇME!