Türkiye'nin patronları psikolog koltuğuna oturursa

Güncelleme Tarihi:

Türkiyenin patronları psikolog koltuğuna oturursa
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2015 15:09

Psikolog Jülide Sevim ile Hülya Korkut, 'Bir Gün Bir Patron Bir Psikoloğa Giderse' adlı kitapla iş dünyasını terapi koltuğuna oturtuyor; aile şirketlerinde yaşanan alt-üst ilişkilerini, patron koltuğunu bir türlü çocuklarına emanet edemeyen babaları, taht kavgalarını, damat-gelin sendromlarını mercek altına alıyor.

Haberin Devamı

ANLAT BAKALIM PATRON

Her zaman masanın başında oturan, sorgulayan ve soruları sadece kendisi soran bir patron, terapi koltuğuna oturup  psikoloğunun sorularına cevap veren biri olursa ortaya tabii ki ilginç ayrıntılar çıkıyor.

"BABAM BAĞIRINCA KARİZMA KALMIYOR"


Türkiye'nin ünlü iş adamları ve iş kadınlarıyla yapılan görüşmelerin yer aldığı kitapta patron, "Ne olacak bu şirketin hali psikolog hanım" diye dert yanarken, evladı kimlik bunalımı yaşıyor: "Toplantıda babam bağırınca, karizma kalmıyor; patronluk bitiyor."

Hayali kahraman Adanalı iş adamı Halim Bey, nam-ı diğer Halim Ağa'nın esprili Anadolu şivesiyle verdiği cevaplar, patronların birçok temel sorunlarına da çözüm oluyor...

Halim Ağa psikoloğa derdini anlatırken, aile şirketlerindeki durumunu şöyle özetliyor:

Haberin Devamı

"BİR TEK KARIMA SÖZ GEÇİREMİYORUM  PSİKOLOG HANIM"

"Ah psikolog hanım, yüzlerce işçiyi yönetiyorum ama kadınlara sözüm zor geçiyor. Karım Gülnaz, eltide gördü cip istiyor. Araba kullanmasını bile bilmez. Yüzük derdi ayrı, cip derdi ayrı. Sana gelmeye başladığımdan beri tansiyonum düzeldi.  Geçenlerde damada kızınca yüreğim bir sıkışıverdi yine. Öğrettiklerini yaptım, hemen geçti. Bunlar deli edecek beni. Oğlanlar, kızlar, gelinler, damatlar... Off anam offfff!"



AİLE ANAYASALARI VAR

27 yıllık psikolog Jülide Sevim ile Hülya Korkut, Tara Kitap'tan çıkan 'Bir Gün Bir Patron Bir Psikoloğa Giderse'  adlı kitapta istatistiki bilgiler de veriyor.

45 ülkede faaliyet gösteren İsveç merkezli ev dekorasyon firması IKEA'nın ve Samsung'un miras kavgalarının da yer aldığı kitapta, Türkiye'deki aile şirketlerinden istatistiki bilgileri de şöyle veriyor:

-  İş dünyasının yüzde 90'nı aile şirketinden oluşuyor.
- Yüzde 31'i aile anayasasına sahip.
- Yüzde 33'ü yurt dışına satış yapmakta.
- Yüzde 8'i 1950 öncesi, yüzde 40'ı 1950-1980 arasında, yüzde 46'sı 1981-2000 arasında, yüzde 6'sı ise 2000 yılı sonrasında kuruldu.
- Yüzde 38'i daha birinci, yüzde 47'si ikinci, yüzde 1'i üçüncü, sadece yüzde 2'si dördüncü nesil ve sonrası.
- Yönetimde yüzde 74 erkek, yüzde 26 kadın bulunuyor.

BAKMADAN GEÇME!