Güncelleme Tarihi:
‘Alldesign İstanbul’ Yaratıcı Endüstriler ve Gelişen Teknolojiler Fuarı ve Tasarım Konferanslarıyla tasarımda farkındalık yaratan All Fuarcılık, şimdi de Türkiye’de bir ilke imza atıyor. HERITAGE 2015 ‘Restorasyon, Arkeoloji ve Müzecilik Teknolojileri’ konferansı ve fuarı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, T.C. Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nun destekleriyle 5-7 Şubat 2015 tarihleri arasında Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilecek. Türkiye’de ‘Kültürel Miras’ eğitimi-yönetimi, belgelemede yeni yöntemler, sergilemede ve teşhirde yeni araçlar, arkeolojide yeni teknikler, konservasyon ve restorasyon teknikleri ve yeni uygulamalar, müzecilik teknolojileri fuarın ana başlıkları arasında yer alıyor.
ÜÇ SEKTÖR AYNI PLATFORMDA
Restorasyon, müzecilik ve arkeoloji konularında Türkiye’nin büyük potansiyele sahip olduğunu söyleyen Murat Akan, “ Türkiye’de fuarcılık gelişmiş bir sektör. Fakat bu gelişim yaşanırken, bazı özel konular atlanmış. Bunun birçok nedeni var. Türkiye, müzecilik, arkeoloji ve restorasyon konusunda belki de dünyada en fazla potansiyele sahip ülke ancak özellikle bu üç konuda gelişemedik. Ülkemizde bu sektörlerin tek tek fuarlarını düzenlemek çok zor bir iş. Biz bunu devlet ve özel sektörün katkılarıyla başardık. Böyle bir fuar ve kongre, Türkiye’de bir ilki temsil edecek” dedi.
HER ŞEY PARA DEĞİL, HERITAGE’I KENDİMİZE GÖREV BİLDİK
Heritage Expo’nun sadece fuar özelliğini taşımadığına dikkat çeken Akan, şöyle devam etti: “ Arkeologlar ortaya çıkarır, restoratörler onarır, müzeciler sergiler. Bunların hepsini kültürel miras çatısı altında topluyoruz. Bizim buradaki tek amacımız stant satıp para kazanmak değil. Fuarın yanına konferanslar dizisi koyduk. Bu üç sektörle ilgili Türkiye’den ve dünyadan önemli isimler gelecek. İşin akademik tarafı da olacak ancak ağırlıklı olarak sektörel paneller ve konuşmalar yer alacak. Sadece Kültür Bakanlığı tüm birimleri kapsayan 14 ayrı seminer verecek. Türkiye’de müzeciliğin bakanlık gözünden irdelendiğini ortaya koyacağız. Vakıflar Genel Müdürlüğü de bir sergi ve panelle fuardaki yerini alacak. UNESCO Türkiye’nin bize destek vermesi onur verici bir olay. Dünyada kültür varlıklarına yönelik destek sağlayan Lord Vakfı’nın Direktörü Maria Piacente de bizlerle olacak. Europa Nostra ve Dünya Anıtlar ve Sitler Konseyi de Heritage 2015’te yer alacak önemli kurum ve kuruşlar arasında yer alıyor.”
TÜRKİYE, ADETA ARKEOLOJİK AÇIK HAVA MÜZESİ
Türkiye’nin dört bir yanının kültürel miras olduğunu söyleyen Murat Akan, “Bizim kültür kökenlerimiz 1071’den beri Anadolu’da var. Anadolu’nun manevi ve tarihi değeri M.Ö 9.000 – 11.000’e dayanıyor. Göbeklitepe revaçta bir konu. Burası, din ve insanlık tarihi açısından kritik öneme sahip çünkü tarihi değiştirebilecek şekiller ve bina kalıntıları bulundu”
Anadolu’nun manevi değerlerini ortaya çıkarılmasının bir görev olduğunun altını çizen Akan, “ Bu değerlerin ortaya çıkarılması, restore edilmesi ve tanıtılması bizim için milli bir görev. İnsanlık için de ayrı bir görev. Bu fuarla, sektörü geliştirerek uzun vadede katkı yapmayı amaçlıyoruz. Yani bir bakıma, bu sektörler adına Don Kişot’luk yapıyoruz” şeklinde konuştu.
DEVLETLE ÖZEL SEKTÖR BİR ARADA
Etkinlikte tüm paydaşların bir arada olmasının kritik öneme sahip olduğunu belirten Akan, “Biz diğer taraftan, sektörü ve tüm paydaşları bilinçlendirmek için de bu fuarı düzenliyoruz. Burada en önemli husus, bilhassa devletle özel sektörü bir araya getirip, ortak platformda sorunlara çözüm arama konusunda birliktelik sağlamak. Biz bu işi bir kereliğine yapmış olmayacağız. Devamlılık için sektörel katılımcıların ve devlet kanalının burada birlikte olması, panellerde yer alması çok önemli” dedi.
TÜRKİYE’DEN VE DÜNYADAN ÖNEMLİ İSİMLER HERITAGE 2015’DE OLACAK
HERITAGE 2015’de Türkiye’den ve dünyadan müzecilik, restorasyon ve arkeoloji çevrelerinin önemli isimleri konuk edilecek. Türkiye’de ve dünyada iz bırakan projelere imza atan Emre Arolat Architects’in kurucu ortağı Emre Arolat, Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi-Uluslararası Geleneksel Mimarlık Komitesi Başkanı mimar Gisle Jakhelln , ICOM Uluslararası Konservasyon Komitesi Başkanı Kristiane Straetkvern , Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi ‘Yılın En İyi Müzesi’ ödüllü Baksı Müzesi’nin kurucusu Prof. Hüsamettin Koçan, İspanya’da müzecilikte devrim yapan Çek mimar Boris Micka, Kanada-Lord Vakfı’ndan Maria Piacente ve Tamschick Media+Space’in CEO’su Mark Tamschick ve Atelier Brückner’in kreatif yönetmeni Prof.Dr.Uwe Brückner, Atina’dan Pire Sualtı Antik Çağlar Müzesi çalışmaları ile gündeme gelen arkeolog-sanat tarihçisi Marlen Mouliou etkinliğin konuşmacıları arasında yer alan isimlerden birkaçı.