Tom ve Jerry'nin yönetmeni Gene Deitch hayata veda etti

Güncelleme Tarihi:

Tom ve Jerrynin yönetmeni Gene Deitch hayata veda etti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 2020 15:51

 Oscar ödüllü çizer, animasyon sanatçısı, yönetmen ve yapımcı Gene Deitch, Prag’daki evinde hayata veda etti. 96 yaşında son nefesini veren Deitch, bir grup meslektaşıyla birlikte yönetmenliğini üslendiği Tom ve Jerry adlı animasyon film ile tanınıyordu en çok.

Haberin Devamı

 

Deitch, 1924'te ABD’nin Chicago kentinde dünyaya geldi. Tam adı Eugene Merrill Deitch olan sanatçı, 1955’te animasyon üzerine çalışmaya başladı. Terretoons Animasyon Stüdyoları’nda kreatif direktör oldu. 1958 yılında “Sidney’s Family Tree” adlı çizgi filmi Oscar’a aday gösterilen Deitch aynı yıl Terrytoons’tan kovuldu ve New York’ta kendi stüdyosunu kurdu.

1959 yılında çekmek istediği “Munro” adlı kısa animasyon için Rembrandt Films ile anlaşan Deitch şirketini Çekya’nın (o dönemde Çekoslavakya) Prag kentine taşıdı ve her ne kadar burada geçici olarak yaşamayı planlasa da ileride evleneceği Zdenka Najmanova ile tanışınca temelli yerleşmeye karar verdi. 1961 yılında “Munro” Kısa Animasyon Film dalında Oscar kazanarak Akademi Ödülleri tarihinde ABD dışında çekilen ilk Oscar ödüllü kısa animasyon oldu.

Haberin Devamı

Sonraki bir yıl boyunca 13 bölüm “Tom ve Jerry” çeken Gene Deitch bu iki sevimli karakter arasındaki hiç bitmeyen kavgaları Davut ve Golyat’ın kavgalarına benzetecekti.

Prag’daki hayatını kendi anılarında da anlatan ve kendisini “30 yıllık Komünist parti diktatörlüğünde Prag’da yaşayan ve çalışan tek özgür Amerikalı” olarak tarif eden Deitch gizli polis tarafından sürekli takip edilip dinlendiğini söylese de hiç tutuklanmadı ya da sorguya çekilmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!