Şizofreni Serüveni sergisine yoğun ilgi

Güncelleme Tarihi:

Şizofreni Serüveni sergisine yoğun ilgi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2015 14:36

Abdi İbrahim Otsuka’nın katkılarıyla hazırlanan, Türkiye’de bir ilk olan ve şizofreni konusunda toplumsal farkındalık yaratmayı hedefleyen ‘Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi, 16 Ekim’de ziyarete açıldı. 25 Ekim tarihine kadar açık olacak sergiyi ilk 5 günde 1500 kişi ziyaret etti. Sergide en çok ilgiyi ‘Empati Kabini’ ve ‘Dönen Yatak’ görüyor.

Haberin Devamı

İlk çağlardan günümüze ruhsal hastalıkların tanısı ve tedavisinde kullanılan yöntemler, toplumun konuya yaklaşımı, bu serüvenin ana oyuncularından olan bilim insanları ve hekimler, ilginç görsel ve canlandırmalar, '‘Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni” sergisinde ziyaretçilerle buluşmaya devam ediyor.

ŞİZOFRENİ HASTALARININ NELER HİSSETTİĞİNİ DENEYİMLEYİN

Şizofreni Serüveni sergisine yoğun ilgi

Empati Kabini

 5 günde 1500 kişinin ziyaret ettiği sergide, bir şizofreni hastasının, hastalığın en yoğun döneminde neler hissettiğini deneyimlemeye imkan veren 'Empati Kabini' yoğun ilgi görüyor. Bu kabine giren ziyaretçiler ve hasta yakınları, kabinden son derece etkilenmiş olarak çıkıyor. Tamamen gürültüden yalıtılmış ve karanlık olan bu kabinde şizofreni hastalarında sıkça görülen görsel ve işitsel halüsinasyonların canlandırmaları yapılarak, onların neler yaşadıklarının ve hissettiklerinin daha iyi anlaşılabilmesi ve hastalarla empati yapılabilmesi amaçlanıyor.

Haberin Devamı


DÖNEN YATAK 1850’LERDE KULLANILIYORDU

Şizofreni Serüveni sergisine yoğun ilgi

Dönen Yatak

Şizofreni Dostları Derneği, Şizofreni Gönüllüleri Dayanışma Derneği, Avrasya Şizofreni Derneği ve Kocaeli Şizofreni Derneği üyelerinin de ziyaret ettiği sergide bulunan ‘Dönen Yatak’ ve aynalar da ziyaretçilerin oldukça ilgisini çekiyor. Dönen yatak, bilimsel kanıtların bulunmadığı ve hekimlerin ellerindeki tedavi yöntemlerinin kısıtlı olduğu dönemde, şizofreni hastalarının tedavi amacıyla nelere maruz kaldığını gösteren iyi bir örnek. 1850’lerde şizofreni tedavisinde kullanılmış olan bu yöntemde, hasta ortadaki dönen bir mekanizmaya bağlı bir yatağa yatırılıyor ve bağlanıyordu. Daha sonra yatağın hızla döndürülmesiyle oluşan merkezkaç kuvvetiyle beyindeki kan basıncının artması ve hastanın dengesinin tekrar sağlanabilmesi amaçlanıyordu. Hastada bu sırada bulantı, boğulma hissi, korku ve bilinç kaybı gibi etkiler görülebiliyordu. Sergide, ziyaretçilerin bu deneyimi yaşayabilmeleri için daha yavaş dönen temsili bir mekanizma oluşturuldu.

Haberin Devamı


AYNALAR HERKESİN HAYATIN OLABİLECEĞİNİ HATIRLATIYOR

Ayrıca sergi alanına dağınık olarak yerleştirilen insan formunda kesilmiş aynalarla, ziyaretçilere şizofreninin cinsiyet, ırk, kültür, eğitim, sosyal ve ekonomik sınıftan bağımsız olarak, herkesin hayatında bir olasılık olarak bulunduğu, toplumda yaklaşık her 100 kişiden birinde görülebildiği hatırlatılıyor.

Şizofreni Serüveni sergisine yoğun ilgi

 25 EKİM’E KADAR ZİYARETE AÇIK

Şizofreni konusunda toplumun farkındalık ve bilgi düzeyini artırarak, şizofreni hastalarına yaşamın her alanında destek olunmasını sağlamak amacıyla Abdi İbrahim Otsuka’nın katkılarıyla hazırlanan bu yenilikçi sergi, 25 Ekim 2015 tarihine kadar İstanbul Harbiye Askeri Müze’de, 05–15 Kasım 2015 tarihinde ise Ankara Cermodern’de ücretsiz olarak ziyaretçilerle buluşacak. 

Haberin Devamı

Konunun uzmanları tarafından hazırlanan zengin içeriği, üç boyutlu kutularda görsel ve işitsel efektlerle ve canlandırmalarla hazırlanan yaratıcı sergileme biçimleriyle Türkiye’de bir ilk olan ‘Görmezden Gelmeyelim - Tarih Öncesinden Günümüze Şizofreni Serüveni’ sergisi, ziyaretçilere sadece izleyici olacakları değil, zaman zaman farklı duyularıyla deneyimleyebilecekleri bir serüven vadediyor.

BAKMADAN GEÇME!