Güncelleme Tarihi:
Türkiye sanatının en kendine özgü isimlerinden biri Semiha Berksoy, kapsamlı bir sergiyle Galerist’e konuk oluyor. Semiha Berksoy Türkiye’nin ilk kadın opera sanatçılarından biri olarak Batılı müzik devrimlerinin başrolünde yer almış, dönemin pek çok ünlü ressam, şair ve sanatçısıyla dostluklar kurmuş, bütün yaşamını yaptığı resimler ve enstalasyonlarla sanata dönüştürmüş benzersiz bir sanatçı. Berksoy’un resimleri bugüne kadar aralarında İstanbul Modern’in de olduğu müze ve kurumlarda, bienallerde sergilendi. Ama ilk kez bir galeride izleyiciyle buluşacak. ‘Halüsinasyon Duvarı’ adlı sergi, yarın açılacak ve 10 Ocak’a kadar görülebilecek. Semiha Berksoy’un farklı yapıtlarından örnekler, onun 70 yıllık sanat yaşamını yansıtan ses kayıtları, videolar, fotoğraf ve kişisel objeler de sergide yer alacak. Serginin önemli bir özelliği, kuruluş çalışmaları hız kazanan Semiha Berksoy müzesini gündeme getirip ona katkıda bulanacak olması. Semiha Berksoy’un kızı, tiyatro sanatçısı Zeliha Berksoy’la sergiyi konuştuk.
Bu sergi çok önemli. En heyecan verici yanı ise müzeye doğru bir adım olması. Müze çalışması ne aşamada?
NÂZIM’IN MEKTUPLARI
Semiha Berksoy’un kişiliğini temsil eden birtakım objeler de görecek miyiz?
- Bu sergide hiç görülmemiş bir şey çıkaracağız. Nâzım Hikmet’in Semiha’ya yazdığı orijinal mektupları. Nâzım’ın mektupları ‘Nâzım Hikmet ve Tosca’sı Semiha Berksoy’ diye kitap olarak yayımlanmıştı. Ama ilk kez orijinalleri sergilenmiş olacak.
Daha önce de büyük Semiha Berksoy sergileri gördük. Bu serginin bir farkı da resimleri satın alabilme imkânı. Sergilenen her eser satılacak mı?
- Hayır, her şey değil. Burada Galerist’le çok güzel bir anlaşma içindeyiz. Sanatsal olarak çıtayı çok yüksek bir yerde tutuyorlar. Melkan Tabanlıoğlu ve Taha Tatlıcı çok âlicenap yaklaştılar, hiç ticari bir yanı yok. Müze için harekete geçtik, ben biraz ümitsizlik içine düşünce bu kararı aldım. Bu resimleri alacak olanların da kendi koleksiyonu olması, bir müze kuracak olması gerekiyor.
Galerist: 0212 252 18 96
Galerist-Semiha Berksoy buluşması nasıl gerçekleşti?
-Semiha Berksoy bugüne kadar herhangi bir galeri tarafından temsil edilmeyen bir sanatçıydı. Böyle bir istek olduğu bilgisi geldi bize ve bu sergiyi yapmaya karar verdik.
Nasıl bir sergi göreceğiz?
-Onun eserlerini yaparken kullandığı farklı malzemelerin, desenlerin yer alacağı bir sergi tasarladık. Hazırlarken biyografisinden çok faydalandık. Her resmini hikâyesiyle birlikte anlatan bir sergi üzerinde çalıştık. Bizim açımızdan bu serginin birinci amacı eserlerin doğru kişilerin eline geçmesi ve Semiha Berksoy’un doğru biçimde anlatılması. Maalesef çok fazla zaman ayırmadığınız zaman bir sanatçının derinliklerine inemeyebiliyorsunuz. Bence bu serginin en büyük misyonu Semiha Berksoy’u bugünkü izleyiciye, koleksiyonerlere daha iyi anlatmak. Biz yaptığımız sergilerde hiçbir zaman eserlerin yanına onu anlatan metinler asmıyoruz. Ama bu kez yapacağız.
Semiha Berksoy’un koleksiyoncularla ilişkisi nasıl? Bu sergi buna nasıl katkıda bulunacak?
Berksoy’un birkaç önemli eseri onun değerini bilen önemli koleksiyonerlerde var. Şimdiye kadar çok az eseri satılmış. O yüzden bundan sonra da iyi koleksiyonlarda olması önemli ve biz buna dikkat edeceğiz. Sanatçının Türkiye’nin sanat hayatı için önemi olan hikâyesinin korunması için çalışacağız. Onun yaptığı işlerin arkasındaki ana felsefeyi anlatmaya çalışacağız. Tabii ki sergide satılan birçok eser var. Ama sergiyi tamamlaması için buraya gelen birkaç eser yine aile koleksiyonunda kalacak; Semiha Berksoy müzesi için
ayrılmış eserler onlar.