Şakşuka nasıl yapılır? Şakşuka tarifi

Güncelleme Tarihi:

Şakşuka nasıl yapılır Şakşuka tarifi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2018 14:36

Akdeniz'in en sevilen zeytinyağlılarından şakşuka, patlıcan, biber, domates gibi sebzelerin kavrulduktan sonra, üzerine sos dökülmesiyle hazırlanan bir tür meze çeşididir. Yapımı yöreden yöreye göre farklılık gösteren şakşukaya kızarmış patates ve kabak ekleyen de var. Peki, şakşuka nasıl yapılır? İşte, adım adım şakşuka tarifi

Haberin Devamı

İsmi şarkılara konu olan şakşuka, en sevilen patlıcan yemeklerinin başında geliyor. Kızartılan patlıcanlar, soslarla harmanlanan domateslerle buluşuyor, hem sıcak hem de soğuk tadına doyum olmuyor. İşte, damak tadınıza göre baharatlarında farklılık yapabileceğiniz şakşuka tarifi..

Şakşuka için gerekli malzemeler

• 3 adet orta boy patlıcan• 1 adet orta boy kuru soğan • 2 diş sarımsak • 2 adet orta boy yeşil biber • 2 adet büyük boy domates • 1 tatlı kaşığı domates salçası • 4 yemek kaşığı zeytinyağı • 1/2 çay kaşığı tuz • 1/4 demet maydanoz • 1 su bardağı sıcak su

Patlıcanları kızartmak için:

• 1 su bardağı zeytinyağı

Üzeri için 

2 su bardağı yoğurt

ŞAKŞUKA NASIL YAPILIR?

Parçalardan her birini uzunlamasına üç parça eşit parçaya bölüp bir santim uzunluğunda doğrayın. Bol tuzlu suda acı tadının çıkması için 20-30 dakika bekletin. Sudan çıkardığınız patlıcanı yıkayıp süzdükten sonra kağıt havluyla kurulayın. Diğer taraftan, yeşil ve kırmızı çarliston biberleri temizleyip ince halkalar halinde doğrayın. Sıvı yağı derin bir tavada kızdırıp patlıcan ve biberleri kızgın yağda, iyice yumuşayıncaya kadar kızartın. Sebzeleri el süzgeciyle tavadan alıp kağıt havlu serilmiş tabağa aktarın. (kızartma işlemini isterseniz fritözde de yapabilirsiniz) Sosu hazırlamak için; zeytinyağı ve irice doğradığınız sarımsakları orta boy bir tencereye aktarın. Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın ve salçayla birlikte tencereye aktarın. Sirke ve kesme şekerleri de katıp tuz ve karabiberi serptikten sonra sos tenceresini orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sosu sık sık karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, kısık ateşte 5 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Kızarttığınız patlıcan ve biberleri servis tabağına alıp üzerine domates sosunu gezdirin. En üste yoğurdu gezdirip ılık ya da soğuk halde servise sunun.

BAKMADAN GEÇME!