Güncelleme Tarihi:
Dünyaca ünlü İngiliz rock grubu Radiohead'in 47 yaşındaki solisti Thom Yorke, İtalya'nın ünlü gazetelerinden La Repubblica'ya verdiği röportajda açtı ağzını yumdu gözünü.
Basına konuşmayı pek sevmeyen ve sık röportaj vermeyen Yorke; Google ve YouTube gibi şirketlerin sanatçılara ait eserleri zorla ele geçirdiğini ve kendi kurallarına göre yönettiğini ileri sürdü ve şunları söyledi:
NAZİ DÖNEMİNE BENZİYOR
'Bu problemlerin çözümleri bende değil. Bildiğim tek şey, bu şirketler esas üretimi yapan sanatçılara hakları olan geliri vermiyor ancak onların üzerinden deli gibi para kazanıyorlar. İnsanlar sürekli müziğin ve sinemanın bedava olduğunu söylüyor. Ama bu doğru değil. Google, YouTube gibi servisler para kazanıyor. Sanki denizde balık avlar gibi, onlara ait olmayan işleri seçiyor ve gelir elde ediyorlar. 'Ah pardon, hangisi sizinkiydi? Şimdi bizim oldular. Yok yok şaka yaptık, onlar hâlâ sizin' diyorlar... Eserlerinize el koyuyor ve kontrol ediyorlar, tıpkı II. Dünya Savaşı sırasında Nazilerin yaptığı gibi... Aslına bakarsanız, savaş sırasında İngilizler dahil, herkes başka ülkelere ait sanat eserlerini çalmıştı. Burada da bir fark yok.'
SPOTIFY'A DA KARŞI ÇIKMIŞTI
Thom Yorke, iki yıl önce verdiği bir röportajında da geçmişte de en popüler müzik paylaşım uygulaması Spotify'ı kullanmadığını ve bu uygulamanın da benzer şekilde hak ihlal ettiğini söylemiş, ana akıma ait bu tip uygulamaların çürümekte olan bir cesetin son bir umutla 'gaz çıkarmasına' benzetmişti!
Spotify yerine Boomkat adlı bir uygulama üzerinden şarkı dinlediğini belirten sivri dilli müzisyen, geçtiğimiz günlerde Londra'da gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Konferansı protestosu için düzenlenen yürüyüşte bir minibüs üzerinden yürüyüşçülere DJ'lik yaparak destek vermişti.