Güncelleme Tarihi:
Bundan yaklaşık dört yıl önce, bir bahar günü Yinon Muallem’in telefonu çaldı. Arayan, eski bir dostunun caz piyanisti genç öğrencisiydi. Albümlerini dinlediğini, onu görmek için İstanbul’a geldiğini söylüyordu. Galata Kulesi’nin altındaki çay bahçesinde buluştular. Guy Mintus, Türk müziğini, Anadolu’nun ritmik zenginliğini sevdiğini, öğrenmek istediğini anlattı. Her ikisi de Tel Aviv’liydi. Ortak tutkuları onları doğdukları şehirden kuş uçumu 1.200 kilometre uzakta buluşturmuştu. Bu buluşma bir yıl sonra ortak çalışmaya dönüştü, ardından Amerika, Türkiye, Avrupa ve İsrail’deki konserler geldi. Nihayet 2015’te ‘çizgi dışına’ çıkan ikili ‘Off Lines’ albümünü kaydetti.
KONSERDEKİ GİBİ ÇALMIŞLAR
YUNUS EMRE ŞİİRLERİNİ OKUDUM
Albümün tanıtım konserlerine geçen ay İstanbul’dan başlayan ikili daha sonra Varşova, Prag, Berlin ve Krakow’da çaldı. Şu anda İsrail turnesindeler. Ardından New York, Boston, Washington, San Francisco konserleri gelecek.
Kültürler, coğrafyalar arasında köprü kurma faaliyetlerini yeni bir projeyle sürdürüyor Muallem. 8 ve 13’üncü yüzyıllar arasında Anadolu’daki tasavvuf felsefesiyle İspanya, Mısır ve İsrail’deki Yahudi mistisizmi arasındaki bağları inceliyor. “Abant’ta, dağ başındaki bir caminin imamıyla sohbet ederken, Yunus Emre’nin dizelerini okudu. ‘Yaratılanı, yaratandan ötürü severim’, sözü beni çok etkiledi. Daha sonra Yunus Emre’nin şiirlerini okudum. Çağının Yahudi ozanlarıyla karşılaştırdığımda ortaklıklar olduğunu gördüm. 11’inci yüzyıl ozanlarından İbn Gabirol ve Toledo’lu Yehuda Halevi’nin dizelerinde benzer yaklaşımlar buldum. Bu dizelerden yaptığım bestelerle ‘Kalplerin Buluşması’ projesini hazırladım.” 24 Mart’ta İstanbul CRR Konser Salonu’nda bu projenin ilk konserini verecek Yinon Muallem. Ardından bu repertuvar da albüme dönüşecek.
UT SESİNİN PEŞİNE TAKILIP İSTANBUL’A GELDİ
Yinon Muallem (48), CD’de dinlediği ut sesinin peşine takılıp 2002’de İstanbul’a geldi, yerleşti. Yurdal Tokçan’dan ders aldı. Perküsyoncu olarak Ömer Faruk Tekbilek, İstanbul Sazendeleri, Tekfen Filarmoni’yle konserler verdi. Daha sonra Türkiyeli bir Müslüman’a âşık olup evlendi. Oğlunun adını Rast (7), kızının adını Asya (5.5 aylık) koydu. 2011-2014 arasında İsrail’in İstanbul Başkonsolosluğu’nda kültür ataşesi olarak çalıştı. Arpçı Şirin Pancaroğlu, klarnetçi Serkan Çağrı, udi Yurdal Tokçan, kanuncu Göksel Baktagir gibi sanatçıların katıldığı altı albüm kaydetti. Film müzikleri yaptı. Açık Radyo’da müzik programı hazırlıyor.