Güncelleme Tarihi:
Edirnekapı’daki merkezde yapılan toplantıda ,Vakfın şimdiye kadar çalışmaları ve gelecekteki projeleri hakkında bilgi verildi.
İlk konuşmayı Vakfın kurucusu Mimar Mehmet Selim Baki yaptı.Mehmet Selim Baki,10 yılın yükseliş öyküsünü,orkestranın uluslararası konumunu anlattı.
Orkestra Venezüela’nın ünlü El Sistema kurumuyla da işbirliği içine girdi.Dünyanın çeşitli skentlerinde konserler verdi.Geçen yılki konser sayısı on beşi buldu.
Mehmet Selim Baki’nin konuşmasından sonra Sacha Goetzel neden burada olduğunu,neden çalışmaları yöneteceğini ve yapacaklarını anlattı.
Ancak müziğin bu çocukları,gençleri bir araya getirebileceğini,onlara sevgiyi ve dostluğu aşılayacağını ,amacının burada Türk bestecilerini de seslendirmek olduğunu belirtti.
Bir açıdan da ,gençlerin müzik yaparak dünyaya gülerek baktığını,duvarlardaki fotoğrafların bunu yeterince gösterdiğini söyledi.
Yeliz Baki de,şimdiye kadar inişlere çıkışlara dayandıklarını,bireysel yardımlarla bu işi geliştireceklerini ,mekân darlığınını giderilmesi için de çaılşmalar yapılması gerektiğini anlattı. Devlet ne yaptı sorusuna verilen cevapta,okullarda yer vermesi konusunda devletin yardımını beklediklerini söyleyerek soruyu yanıtladı
9 – 18 yaş arası bütün çocuklar burada çalışıyor,müzik öğreniyorlar.
Yeliz Baki,ayrıca bir enstrüman yapım atölyesi açacaklarının müjdesini de verdi.
DUVARLARDAKİ GÜLEN ÇOCUK FOTOĞRAFLARI İÇİN DE Almanca’da bir söz vardır,Hiçbir şey gülen çocuk kadar güzel değildir,sözünün geçerliliğini savundu.
Sacha Göetzel,orkestraya yeni bir vizyon kazandırmak için çalışma yapacak..
Bildiğiniz üzere dünyada bir çok yeri dolaşıp, hem çocuklar hem de yetişkinler için bir çok projeyi görüp katılma şansım oluyor. Burası için söyleyeceğim en önemli şey; Özel bir vakıf tarafından, sosyal sorumluluk almak ve hiçbir ön yargı ve kısıtlamanın olmadığı bir eğitim vermek adına bir rol model olarak geliştirildi.
Buraya gelip ortamı ve çalışanları gördüğünüzde, herkesin tek bir amacı olduğunu görüyorsunuz. O da müzikle çocuklara mutluluk vermek.
Vakıf bünyesinde eğitim alan çocuklar ve gençler, 2015-2016 yıllarında, Sascha Goetzel’in yönetiminde orkestra eğitimlerine devam edecekler. Sascha Goetzel yönetiminde konser hazırlıklarına başlayacak Barış için Müzik Orkestrası’nın 2015 yılındaki ilk konserleri 43. İstanbul Müzik Festivali kapsamında gerçekleştirilecek. Barış için Müzik Orkestrası, 25 Haziran Perşembe akşamı, Deutsche Kammerphilarmonie Bremen konseri öncesinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda sahnede olacak.
Barış İçin Müzik, Mimar Mehmet Selim Baki tarafından 2005 yılında kuruldu. Baki’nin gençlik hayali olan girişim, Yeliz Baki ile sürdürdükleri çalışmaların ardından Barış İçin Müzik Vakfı’na dönüştürüldü. Temel amacı mümkün olduğu kadar fazla çocuğa karşılıksız müzik eğitimi olanağı sağlamak olan Barış İçin Müzik Vakfı, Edirnekapı’da bugüne kadar imkânları sınırlı gençlere ortak sosyal ve kültürel yaşam alanları oluşturarak, sanata katılım hakkı önündeki engelleri kaldırmayı hedefledi. Kurulduğu semtin sosyal dokusuyla bütünleşmiş, çocukların ve ailelerin aktif katılımıyla bir dayanışma ve paylaşım merkezi oldu.
Bugüne kadar 5 bine yakın çocuğa ücretsiz müzik eğitimi veren Barış İçin Müzik, 2012’de 29 Avrupa ülkesinin içinde yer aldığı Sistema Europe’un üyelerinden biri oldu ve çalışmaları Sistema Europe’un “en iyi uygulamalarından” biri olarak değerlendirildi. 2014 yılında El Sistema’nın kurucusu Jose Antonio Abreu ve Fundamusical Simón Bolívar Müzik Vakfı direktörü Eduardo Méndez ile yapılan “dostluk” anlaşmasıyla Barış İçin Müzik Vakfı’nın El Sistema’nın resmi bir parçası olduğu kabul edildi.