Onlar konuşur, Muse yapar!

Güncelleme Tarihi:

Onlar konuşur, Muse yapar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2015 07:16

İngiltere’nin en sağlam rock gruplarından Muse, son albümleri ‘Drones’un tanıtımı için aylar öncesinden şarkıları ‘koklatmaya’ başlamıştı. Son olarak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da aralarında olduğu pek çok liderin yüzüne ‘gülle’ indirildiği yeni şarkıları ‘JFK+Defector’ın klibini izledik.

Haberin Devamı

Muse’un John F. Kennedy'nin 1961'de yaptığı ünlü konuşmasıyla açılan videosunda Saddam Hüseyin'in heykelinin yıkılmasından ABD Ulusal Güvenlik Ajansı NSA’in istihbarat bilgilerini sızdıran Edward Snowden’a kadar pek çok isim yer alıyor. Ve bomba! 'Güçlü olduğunu düşünüyorsun ama imparatorluğun yıkılıyor' gibi sözlerin olduğu şarkının klibinde Ahmet Davutoğlu da var. Klibin 1.08'inci dakikasında, pek çok liderin arasında en son Davutoğlu da görülüyor ve tüm bunların üzerine okkalı bir gülle patlıyor.

Onlar konuşur, Muse yapar
Davutoğlu rock klibinde


SLM, BEN 90’LAR

Onlar konuşur, Muse yapar


Son klip ‘JFK+Defector’ın cızırtılı klibinde 80’ler sonu, 90’lar başı MTV rock kliplerinin hafif bir esintisini hissediyoruz. Ama dikkatimizi bu çekmiyor ne yazık ki. Çünkü bizim için üzücü olan, internette pek çok sitede Muse’un bir daha Türkiye’ye gelemeyeceği ihtimali hakkında yorumlar yapılması... Galiba çoğumuz sevdiğimiz grubu canlı izleyememe ihtimalinden korkuyoruz!

Haberin Devamı

Onlar konuşur, Muse yapar

Onlar konuşur, Muse yapar

Sosyal medya elbette birkaç dakikada ortalığı duman etti.

Hatırlayalım: Daha birkaç yıl önce, alkollü içecek reklamları yasaklandığı için dünyanın önde gelen festivallerinden One Love’ın İstanbul ayağında, ilan edildiği halde bira satışı birkaç saat öncesinde malum telefon görüşmesi nedeniyle yapılamamış, Santralistanbul’un çevresindeki esnaf kapı önünde karaborsa bira satmıştı. Hatta sahne alan Kaiser Chiefs’in solisti Ricky Wilson’ın elinde bira var mıydı yok muydu, sanatçılar da bira içemiyor mu acaba soruları uzun süre kulisleri meşgul etmişti. Korkmakta haksız sayılmayız, yani.

BEN ÖZGÜRÜM, SADECE ÖZGÜRÜM!

Onlar konuşur, Muse yapar

Fotoğraf: Muhsin Akgün

Muse’un 2002 ve 2006 yıllarındaki İstanbul konserlerinden sonra yeniden ülkemize gelmemiş olması uzun zamandır hayranlarının gönlünde bir yara gibi kanıyor, ayrı. Ancak ‘Drones’ sonrası ülkeye girişin sorun olması ihtimali de kafaları kurcalıyor artık. Gerçekten korkmalı mıyız? Muse’a kulak verelim: ‘Özgürüm, evet ben özgürüm. Beni kontrol edemezsin, ben mülteciyim.’

Haberin Devamı

Onlar konuşur, Muse yapar

'Sen bize hep gel, tamam mı Bono!'

Peki bunun sonu ne? Kim hangi şarkıda neyi eleştiriyorsa ona köstekler, Bono Erdoğan’la el sıkışınca ona destekler mi yağıyor? Daha fenası, bugüne kadar söyleyeceklerini sakınmayan, seslerini herdaim yüksek perdeden çıkaran önemli gruplardan Rage Against the Machine, System of A Down gibi topluluklar, zamanında ezan sesini tahrip ederek şarkı yapmış Skunk Anansie gibi ekipler artık ülkemizin yollarını unutacak mı? Üstelik tam da İstanbul’da kanlı canlı koskoca Metallica’ları, Rammstein’ları izliyoruz diye böbürlenirken… O günlerin yaşanmamasını ummaktan başka çare yok.

SEN BİR ÖLÜM MAKİNESİSİN!

Haberin Devamı

Onlar konuşur, Muse yapar

Grammy ve Brit ödüllü Muse'un sahne performansları efsane.

Ana konumuza geri dönelim. Muse için aslında bu video yeni bir şey değil. Grup evvelki dönem pek çok şarkısında politik göndermeler yaptı, ekonomiden ve kapitalizmin dikenli tellerinden dem vurdu. Ancak ‘Drones’un en iyilerinden biri de şüphesiz ‘Psycho’ oldu.

Onlar konuşur, Muse yapar


Grup tarihinin en iyi şarkılarından biri olarak kabul edebileceğimiz ‘Psycho’da komutan askere şöyle der: ‘Eğer sana söyleneni söylendiği zamanda yapmazsan cezalandırılacaksın, anladın mı?’ Sonrasında ise askerini şu sözlerle komuta eder: ‘Sen bir insan-robotusun! Sen bir ölüm makinesisin! Ve kontrol bende, anladın mı? Sen bir psikopatsın ve kıçın artık bana ait!’ Asker onaylar: ‘Evet efendim!’ ‘Daha yüksek sesle!’, ‘Evet efendim!’

Haberin Devamı

'BU ALBÜM EN İYİSİ' Mİ?

Onlar konuşur, Muse yapar


Albümün kapağında da görebileceğimiz gibi ‘Drones’, kabaca kendine verilen emri uygulamaktan başka amacı olmayan, istediğini yapmaktan uzak ve genellikle uzaktan kumanda ile kontrol edilebilen vasıfsız robotları temsil ediyor.
Muse albümü Türkiye’deki seçimlerden hemen sonra yani 8 Haziran’da satışa sunulacak. Solist Matt Bellamy’e göre ‘Bu albüm en iyisi’ ama hep öyle derler. Yeni şarkı hakkında da Gigwise ‘Bowie ve Queen tadında’ yorumlarını yaptı ama ‘Drones’ bir bütün olarak; Muse’un önceki yıllarındaki ‘Supermassive Black Hole’, ‘Origin of Symmetry’ albümleri gibi güçlü olacak mı, dinleyip göreceğiz. Zira albümden daha 6 şarkı yayınlandı. Ancak Muse’un yıllar sonra da bile yeniden ilgimizi çektiği bir gerçek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!