Güncelleme Tarihi:
Romanlara tapmış bir okurun kitabı ‘Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu.’ Selim İleri 1874-1980 yılları arasında yayımlanmış ve roman sanatının tüm inceliklerini görebileceğimiz 230 kitaplık
MEMLEKETİN SOSYOLOJİK VE İDEOLOJİK HARİTASI
‘Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu’ndaki eserler kitap olarak yayımlanış sırasıyla birbirini takip ediyor. Böylelikle memleketin sosyolojik ve ideolojik haritası da su yüzüne çıkıyor. İleri’nin bir de şöyle bir tespiti var: “1920’lere, 1930’lara kadar umut payı daha yüksek bir roman var. Abdülhamit çağı bile daha iyimser. 1970’ten sonraki romanın, ülkenin içinde bulunduğu çalkantıların uçsuz bucaksız karanlıklara yöneleceğinden bahseden bir tutumu var. 80’lere yaklaşırken çok daha umutsuz, içe dönük.”
Selim İleri, itiraz ve itiraflarına da yer veriyor. Aslına bakarsanız bu kitabın içeriği “Türk romanı eksiktir, Batı’dan alınmıştır” gibi iddialara başlı başına bir yanıt zaten. İleri’ye göre Türkiye’de asıl eksik olan yüksek düzeyde roman okuru. Şunu belirterek bitirelim: ‘Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu’, 1980’den sonrası için devam etmeyecek. Bunun yazar için temel sebebi şu: “Çok fazla eşim, dostum ve onlarla gönül bağım var. Bazı kitaplarını sevmediğim halde kendi kendimi kandırıp acaba yazar mıyım endişesi taşıyorum.”
BU HAFTA NE OKUSAK?
Hürriyet editörleriyle yeni çıkan kitapları seçtik, okuduk, değerlendirdik.
Lucien X. Polastron, Everest
Lucien X. Polastron, kitap yakmanın tarihini anlatırken 4000 yılı aşan zaman diliminde dünya coğrafyasını tarıyor. Kütüphane yakan iktidar sahiplerini de...
Akhil Sharma, April
Akhil Sharma’nın yarı otobiyografik kitabı, ABD’ye göç eden Hintli bir ailenin oğullarının Amerikan rüyasının kâbusa dönmesini anlatıyor.
Ömür Kurt, Yitik Ülke
Kitap, Ömür Kurt’un uzun yıllar üzerinde çalıştığı şiirlerini bir araya getiriyor. Eksildikçe güzelleşmiş, çapaksız şiirler bunlar.
Sibel Oral, Can
Gazeteci Sibel Oral 28 Aralık 2011’de 34 kişinin öldürüldüğü olayın kitabını Roboskî’de görüşmeler yaparak hazırladı.
Herta Müller, Siren
Müller’den faşizme dair önemli bir roman. Müller, hayal kırıklıklarıyla hayatını inşa etmeye çabalayan bir kadının öyküsünü anlatıyor.
Turgay Tuna yazmış, E Yayınları
Tuna, çocukluktan günümüze uzanan anılarının ördüğü çerçeve içinde Bizans’tan kalma eski İstanbul köyünü; Bakırköy’ü anlatıyor.
Zeynep Aksu, Alfa
1972’de Altın Portakal’da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü alan Zeynep Aksu, aşkı anlatırken bir anne ve kızının ilişkisine de odaklanıyor.
Cengiz Kahraman, Yapı Kredi
Fotoğraf tarihçisi ve koleksiyoncusu Cengiz Kahraman bu kitabında İstanbul’un en sert iki kışını (1929 ve 1954) konu alıyor.
Alain Badiou, Metis
Platon günümüzde yaşasaydı Devlet’i nasıl yazardı? Önemli bir soru. Badiou bu soruya cevap veriyor. Yorumlar unutulmayacak türden.