Mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik film

Güncelleme Tarihi:

Mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik film
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 23, 2016 13:30

Sinema dünyasında farklı örnekleriyle karşılaştığımız biyografik filmleri sizler için bir araya getirdik.

Haberin Devamı

Hayatın tam içinden kopup beyaz perdeyi ziyaret gelen gerçek hikayeler izleyicilerin her zaman ilgisini çekiyor. Geçmişte ya da yakın tarihte adından söz ettiren kişilerin yaşamlarını izlemek daha da cezbedici hale geliyor. Öyle ki sinema sektörü de bu alana ilgisiz kalmamış ve biyografik filmlerden birçok eser sunmuştur. Biz de sizler için mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik filmi bir araya getirdik.

 

1. GANDHI - 1982

Mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik film

Biyografik film türünün en iyi örneklerinden biri olarak gösterilebilecek yapımlardan biri de Gandhi filmi. Ben Kingsley, Edward Fox, Martin Sheen gibi isimlerin adından söz ettirdiği film, 1900'lü yıllarda Hindistan'da geçiyor. İngiliz esareti altında olan Hindistan'da özgürlük kavramı günden güne anlamını yitirmektedir. Umutların yitirilmeye başladığı dönemde ortaya çıkan bir kişilik, epik bir tarih yazarak, insanlık tarihinin en önemli kahramanlarından biri haline gelecektir. Bu kişilik Mahatma Gandhi'den başkası değildir. Richard Attenborough yönetmenliğindeki film 8 dalda Oscar Ödülü kazanmıştır.

 

Haberin Devamı

2. SCHINDLER'S LIST / SCHINDLER'İN LİSTESİ - 1993

Mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik film

Sinema dünyasının en iyi biyografik filmleri arasında yer alan Schindler'in Listesi, oyuncusundan yönetmenine kadar her anlamda adından söz ettiren bir film. Usta yönetmen Steven Spielberg'in kamera arkasına geçtiği film, Oskar Schindler isimli bir iş adamının 2. Dünya Savaşı döneminde Polonya'da kurduğu fabrikada Yahudi işçileri çalıştırması ve hayatlarını kurtarmasını anlatıyor. Film başarısıyla 1994 yılında 12 dalda Oscar'a aday olmuş ve 7 dalda ödül kazanmıştı.

 

3. FRIDA - 2002

Haberin Devamı

Mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik film

Baskıcı dönemin ilklerinden ve en önemli kişilerinden biri Frida Kahlo... Julie Taymor'un yönetmen koltuğunda oturduğu film, yaşantısı ve düşünce yapısıyla dönemin en önemli kadın ressamı olan Frida'nın hayatına ve yaşadıklarına odaklanıyor. Filmde Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush gibi isimler yer alıyor. Ayrıca buradan ressamların hayatlarını anlatan filmlere de göz atabilirsiniz:

 

 

4. AMERICAN SPLENDOR / GÖRKEMLİ HAYATIM - 2003

Mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik film

Shari Springer Berman ve Robert Pulcini yönetmenliğinde çekilen film, American Splendor isimli çizgi romanı ortaya çıkaran Harvey Pekar'ın hayatını beyaz perdeye taşıyor. Paul Giamatti, Harvey Pekar, Hope Davis'in yer aldığı hikaye, filmde yer alan Pekar ile onun çizgi romandaki Pekar'ın karşı karşıya geliş anlarından ilham alıyor. Film, 2003 Sundance Jüri Büyük Ödülü ve Cannes Uluslararası Eleştirmenler Ödülü'nü kazandı.

 

Haberin Devamı

5.THE DIVING BELL AND THE BUTTERFLY / KELEBEK VE DALGIÇ - 2007

Mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik film

Hikayesiyle izleyiciler üzerinde derin etki bırakmayı başarabilen bir yapım Kelebek ve Dalgıç! Basquiat, Karanlıktan Önce (Before Night Falls) gibi biyografik filmler çeken Julian Schnabel, tanınmış magazin dergisi Elle'nin editörü Jean-Dominique Bauby'nin hikayesini ele alıyor. Oyuncuların becerisi ve yönetmenin bu alanda adından söz ettirmesi ile son derece başarılı bir film ortaya çıkıyor. Yönetmenin hikayeyi felç geçiren Jean-Dominique Bauby'nin gözünden anlatması filmi daha da çarpıcı kılıyor.

 

6. THE DAMNED UNITED / LANET TAKIM - 2009

Haberin Devamı

Mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik film

Her zaman dramatik yönü ağır basan biyografik filmlere göz atacak değiliz ya... Listede koca kafa lakaplı teknik direktör Brian Howard Clough'un 44 günlük Leeds United kariyeri var. Sinema dünyasında futbolcu ve takım taraftarlarını anlatan birçok film var ancak bir teknik direktörün hayatının beyaz perdeyi ziyaret etmesi alışılageldik değil. David Peace tarafından yazılan aynı adlı romandan sinemaya uyarlanan filmde; Colm Meaney, Henry Goodman, David Roper gibi isimler yer alıyor. Filmin yönetmenliğini ise Tom Hooper üstleniyor.

 

7. LINCOLN - 2012

Mutlaka izlemeniz gereken 7 biyografik film

Haberin Devamı

Sinemanın efsanevi yönetmeni Steven Spielberg'in imza attığı iki Oscar Ödüllü Lincoln filmi, ABD'nin 16'ncı başkanı Abraham Lincoln'un yaşadığı zor ve sıkıntılı günlerini, siyasetçilerin, sosyopatların, kuzey ve güneyin arasında nasıl sıkıştığını ve tüm zorlukların nasıl humanist bir usülle üstesinden geldiğini anlatıyor. Day-Lewis'in hayatının performansına imza attığı filmde ona; Sally Field, David Strahirn, Joseph Gordon-Levitt, James Spader,  Hal Halbrook, Tomy Lee Jones gibi isimler eşlik ediyor.

 

sinemajor.com Tarafından hazırlanmıştır.

 

BAKMADAN GEÇME!