Modern erkeğin en büyük kusuru fazla kusursuz görünmek

Güncelleme Tarihi:

Modern erkeğin en büyük kusuru fazla kusursuz görünmek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2014 01:27

Tony Parsons, İngiliz popüler kültürünün yarattığı en kıvrak ve matrak gazeteci yazarlardan. Müzik dergisinde başladı, ‘Adam ve Çocuk’, ‘Adam ve Karısı’ gibi milyonlar satan modern erkek romanlarıyla, GQ ile Daily Mirror’daki yazılarıyla devam etti. Şimdi kariyerini sıfırladı, her şeyi bırakıp bir polisiye suç romanı yazdı. Parsons’la Londra’da buluştuk. Birkaç şişe bira yuvarlayıp Mick Jagger’ı, James Bond’u ve diğer ikonları andık.

Haberin Devamı

Modern erkeğin en büyük kusuru fazla kusursuz görünmek
Televizyonda, edebiyatta ‘polisiye suç’ hikâye altın çağını yaşarken sizin de kalkıp böyle bir romanla çıkmanız ne kadar tesadüf?

- ‘Rüzgâr nereye ben oraya’ gibi bir derdim yok. Öyle olsam erkeğin gözünden bir ‘Grinin Elli Tonu’ yazar ve dünyanın tüm kadın okurlarını tavlardım. Ama içimden gelmedi. Kalbini dinlemen lazım. Ben dinledim ve böyle bir şey yazıp kariyerimi değiştirmemi söyledi. Satışlara bakılırsa doğru olanı yapmışım.

Peki, nereden esti o zaman?

- Dört yıl önce Sam Mendes “Tüm Bond’ları baştan okuyorum” dediğinde gaza geldim, ben de başladım. İlk kitap, ‘Casino Royale’i bitirince Bond serisinin ne kadar zengin, edebi bir tarafı olduğunu hatırladım. Daha da iştahlanıp Sherlock Holmes’lara döndüm. Kitabı biraz da bu kült figürler sayesinde kurdum.

Haberin Devamı

The Murder Bag’in ne farkı var raflardaki diğer polisiye suç kahramanlarından?

- Diğer tüm kahramanlara bak. Hepsi sanki uzaktan akrabalar. Hep yalnız, hep kaybeden, arıza, özel hayatı karışık ve problemli. Ben karakterlerimi hayatın başka bir yerinden çıkarttım. İşin içinde ‘mutlu aile tablosu’ da var, hafif romantizm de. Bu türün belli bir matematiği var, ben bunu reddettim. Çizdiğim katil profili o kadar normal, o kadar ‘sen’, o kadar ‘ben’ ki... Asıl kan donduran kısım da bu zaten.

Sizce de bu işin en iyisini İskandinavlar mı biliyor?

- Olabilir... Killing’in de Bridge’in de orijinallerini kaçırmadan seyrediyorum mesela. Bana kalırsa ikisi de dünyada şu ana kadar yapılmış en iyi televizyon dizileri.

Neden?

Modern erkeğin en büyük kusuru fazla kusursuz görünmek

- Her şey çok gerçek. Sıfır süs. Karakterlerin yaşadığı dertler, düştüğü ikilemler ve tüm o defolar...

Peki ya Jo Nesbo’lar, Stieg Larsson’lar... Okudunuz mu?

- Ailede uzaktan da olsa İskandinav bağı var aslında. Amcam bir Norveçliyle evli. Hepsine saygım sonsuz. Nesbo’nun Henry Hole’u müthiş. Ama... Kusura bakmayın, Londra bambaşka. Başka hiçbir şehre benzemiyor. 600 bin Fransız yaşıyor burada. Diğer milletleri saymıyorum bile.

Haberin Devamı

Hikâyeyi beyazperdede görebiliyor musunuz?

- Filme uyarlanmaktansa diziye çekilmesini tercih ederim. Televizyon, sinemanın bileğini büktü. Resmen yere serdi. Bu, bir gerçek. ‘Sopranos’ bunun habercisiydi. Game of Thrones ve Breaking Bad ile öldürücü darbeyi vurmuş oldu. Üstelik televizyon, romanları daha iyi anlıyor; hikâyenin tüm zenginliklerinin hakkını daha iyi veriyor. Televizyon bu kadar palazlanmışken artık hiçbir yazar romanının beyazperdede heba olmasına izin vermemeli.

İyi dizinin yeni formülü ne?

Modern erkeğin en büyük kusuru fazla kusursuz görünmek

- Başrolü kimsenin bilmediği birine vermek. Hollywood’da herkes iyi bir dizide rol kapmak için birbirini yiyor: Halle Berry (Extant), Matthew McConaughey (True Dedective)... Dünyaca ünlü isimlerin suratı televizyon ekranına sığmaz. Bilinmeyene oynayan, sürpriz bir şehirden yıldız çıkaran kazanacak. Yeni Tony Soprano mutlaka İstanbul’dan çıkmalı bence.

Haberin Devamı

Uzman sorusu: Erkekler de yaşlanmama konusunda kadınlarla yarışıyor mu?

- Önünde iki yol var. Ya Mick Jagger olacaksın ya da Keith Richards. Jagger, yine 20’lik bir kızla gazetelerdeydi. 20 yıl önce tanıştığım Jagger’dan farkı yok. Sürekli erkekliğini ispatlamak için daha genç kızlara, daha uzun partilere ihtiyacı var. Zaman geçiyor ve sen bunu kabul etmek zorundasın. Bir de Keith Richards modeli var tabii. Her şeyi dibine kadar yaşayıp sonra inzivaya çekilmek, doğaya dönmek, yaşını kabullenmek, göbeğini sevmek...

İkisini de yakından tanıyorsunuz değil mi?

Modern erkeğin en büyük kusuru fazla kusursuz görünmek

- Tanıştığımızda ben de daha yolun başındaydım onlar da. O zamanlar öyle menajer orduları, PR canavarları filan yoktu. Röportaj için kulise giderdin. Bir bakmışsın, beşinci dakikada Jagger senin için bir çizgi kokain hazırlıyor özenle. Zamanla yakın arkadaş olduk.

Haberin Devamı

O beşinci dakikanın da üstüne çıkabilmiş bir ‘unutulmaz anınız’ var mı?

- Bir konser çıkışı kuliste takılırken bir anda çıkmaları, yayına yetişmeleri gerekti. Ödemelerin nakit, elden yapıldığı zamanlar... Çıkarken Jagger kucağıma bir çanta dolusu para fırlattı. “Sende kalsın. Taşıyamam şimdi” dedi. Sonraki görüşümde çantayı aynen iade ettim.

Ne kadar vardı içinde?

- Bilmem. İçini açıp bakmadım ki...

Modern erkeğin en büyük kusuru fazla kusursuz görünmek

Ben muhabirken fit durmak, jilet gözükmek hiç de ‘cool’ bir hareket değildi. Etrafta hırpani bir şekilde dolaşabilirdin. Üstelik bunu ‘salaş şıklık’ filan diye de yutturmana gerek yoktu. Bu tamamen değişti. Fit ve jilet olmak yeni saplantı. Tüm dünyada böyle. İlla kaslı bir vücudun olacak, ‘slim-fit’ giyineceksin, evin havalı olacak... Kusursuz olmak, en büyük kusur oldu. Bunda sosyal medyanın büyük payı var. Instagram/Twitter, dünyanın senin etrafında döndüğüne inandırıyor, “Dünyanın merkezisin! Dünyanın merkezisin” diye bağırıyor adeta. Her ‘like’, her ‘takipçi’ sonrası “Evet, evet, gerçekten de öyleyim” demeye başlıyorsun. Yazık.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!