Güncelleme Tarihi:
Yapı Kredi Yayınları tarafından geçtiğimiz Mart ayında yayımlanan Güldürme Beni! Mizah Üstüne Ciddi Söyleşiler, Türkiye’de mizaha şekil veren; dünyamızı kahkaha yoluyla renklendiren, sorgulayan ve değiştiren üç nesilden komedi ustalarıyla yapılmış görüşmelerden oluşuyor.
Kitabın sıra dışılığı, ilk bakışta bir arada olması düşünülmeyen, ancak Türkiye’nin birbirinden farklı ve zengin mizah alanlarından gelen kişileri kapsaması. Söyleşiler farklı mecra ve disiplinlerden sanatçılarla gerçekleştirildiği için, kategorik ve mesleki ayrımlar yerine sohbetlerde ortaya çıkan ana temalar eşliğinde konu başlıkları belirlenmiş. Kitabı değerli kılan ve tekdüze bir söyleşi kitabı olmaktan çıkaran bir unsur, her bir kişi için detaylı araştırma süreçleri sonucunda oluşturulmuş sorular ve yorumlar içermesi.
MİZAH VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ
Aralarında Müjdat Gezen, Erdil Yaşaroğlu, Selçuk Erdem, Onur Ünlü, Şevket Altuğ, Umur Bugay, Yasemin Yalçın, Atilla Atalay, Kandemir Konduk, Vedat Özdemiroğlu, Bahadır Baruter’in yer aldığı 35 güldürü sanatı temsilcisinin yaşları yirmi dokuz ile yetmiş dört arasında değişiyor. Sohbetlerde siyasetten dine, cinsellikten tasavvufa, hayallerden teknolojiye kadar pek çok konuya değiniliyor.
Güldürme Beni! kitabında yer alan söyleşiler, Melike Eğilmezler Boylan’ın ODTÜ Sosyoloji bölümünde yaptığı doktora tezi kapsamında gerçekleştirilmiş. Mizahçıların anlatılarını temel alarak Türkiye’de mizahın sosyal rolünü araştıran doktora tezinde ortaya çıkan bulgulara da kitabın sonunda kısaca yer veriliyor. Kitap, Türkiye’deki köklü ve derin mizah geleneğini sürdüren mizahçıların tespitlerini ve anekdotlarını ilk ağızdan okuyucuya ulaştırmayı amaçlıyor.
Güldürme Beni!’de yer alan görüşmeler, Eylül 2013 ile Ocak 2015 arasında yapılmış. Haziran 2013 Gezi Parkı eylemleri ertesinde yeniden gündeme gelen ifade özgürlüğü ve demokrasi tartışmalarında önemli rol oynayan mizaha dair tespitlerin yanı sıra, kitapta Türkiye’nin son 35 yılda geçirdiği önemli siyasi, ekonomik ve kültürel dönüşümlere de mizahçıların gözünden değiniliyor. 1980 askeri darbesinden serbest piyasa ekonomisine geçişe, kentsel dönüşümden muhafazakar politikaların mizaha etkisine kadar pek çok konuya temas eden bir kitap Güldürme Beni! Tam da bu nedenle, yıllar içinde mizah ve ifade özgürlüğü ilişkisi hakkında kapsamlı bir tarihsel perspektif sunmayı amaçlıyor.