Lakerda nedir? Lakerda nasıl yapılır?

Güncelleme Tarihi:

Lakerda nedir Lakerda nasıl yapılır
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2018 19:15

Bir çeşit balık mezesi olan lakerdanın ne olduğu ve nasıl yapıldığı son günlerde merak konusu oldu. Ustaları tarafından, uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık eti olarak tanımlanan lakerda, balık sevenlerin vazgeçemediği bir lezzet olarak dikkatleri çekiyor. Peki, lakerda nedir? Lakerda nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Yanında kırmızı soğan ve kızarmış ekmekle birlikte servis edilen lakerda, adı duyulduğunda ağızları sulandıran bir lezzet. Genellikle torik ya da palamuttan yapılan bu eşsiz meze en çok tercih edilen mezeler arasında yer alıyor. İşte, lakerda hakkında merak edilen detaylar...

Uzun süreli saklanmak üzere özel şekilde hazırlanmış balık etine lakerda deniliyor. Torik ve palamut balıklarından yapılan lakerda, yapıldıktan 2 ile 3 hafta içinde yenilecek duruma geliyor. Evde de gayet kolay yapılabilen bir lezzet olan lakerdayı yaparken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

LAKERDA NASIL YAPILIR?

İlk olarak palamudu kafa ve kuyruk kısımlarından 3-4 santim uzaklıktan kesin. Gövdeyi iyice temizleyip kılçıklarını çıkardıktan sonra kıkırdak kısmını da ince bir tel yardımıyla çıkarın. Gövdeyi 3-4 santimlik parçalar halinde dilimleyerek tekrar yıkayıp süzgece bırakın. Burada balık kandan tamamen arınmış olmalı, bu aşamadan sonra balık etlerini temiz suya koyup buzdolabında 3 saat kadar dinlendirin.

Haberin Devamı

Buzdolabından çıkardıktan sonra, bir kabın dibine tuz serip kurulanmış balık parçalarını kesik tarafları tuza gelecek şekilde kaba yerleştirin. Burada dikkat etmeniz gereken, sofra tuzundan biraz daha iri taneli tuz kullanmanız. Bu aşamayı da yaptıktan sonra üzerine tekrar tuz serpin. Damak zevkinize göre defne yaprağı koyabilirsiniz. Hazırlayıp temizlediğiniz balık parçaları bitene kadar, kat kat aynı işlemleri uygulayıp en üstünü tuzla kapatın.

Hazırladığınız balıklar bittikten sonra üç hafta kadar bekletin. Bu süre içinde yağını dışarı bırakan lakerdayı servise sunacağımız zaman süzerek 3-4 saat temiz suda beklentin. Son olarak zeytinyağı gezdirdiğimiz ev yapımı lakerdayı afiyetle tüketebilirsiniz.

BAKMADAN GEÇME!