Güncelleme Tarihi:
Eski zamanlardan beri beslenmemizde önemli bir yer tutan kestane Türk kültürünün adeta bir parçası. Hem sokak satıcılarından aldığımız hem de ev ortamında pişen kestaneleri, sevdiklerimizle paylaşmak bambaşka bir zevk. Sobalı bir evde yaşayanlar için ise kestane pişirmek ekstra keyifli. Peki, evinde soba olmayanlar ne yapacak? İşte, fırında, ocakta ve tavada kestane pişirme yöntemi
SUDA KESTANE NASIL HAŞLANIR?
Kestaneyi kavruk yerine yumuşak tüketmek isteyenler haşlama yöntemini seçebilir. Bu yöntem için önce bıçak yardımıyla kestanelerin üzerine çizikler atın. Çizikler attığınız kestaneleri suyun içine atın ve oda sıcaklığında birkaç saat dinlendirin. Vaktiniz sınırlıysa suyu ilave edin, üzerine 2 adet kesme şeker ekleyin. Orta ateşte kestanelerin dış kabukları soyulacak kıvama gelene kadar yaklaşık 20-30 dakika kadar haşlayın. Suyun içinde tam olarak haşlandıklarını düşündüğünüz anda kestaneleri süzdürün. Fazla sularını süzdükten sonra oda sıcaklığında birkaç dakika dinlendirdikten sonra tüketin.
FIRINDA KESTANE NASIL PİŞİRİLİR?
Kestanelerinin içinin yumuşacık kalmasını sağlayan yöntemlerden biri de fırın torbasında kestane pişirmektir. Ocakta pişen pastane gibi bu yöntem için de kestanelerin üzerine yine çizikler atılıyor, suyun içinde 10-15 dakika kadar bekleyen kestaneler fırın poşetinin içine konup 180 derecede 30 dakika kadar pişiriliyor.
TAVADA KESTANE NASIL PİŞİRİLİR?
Kalın tabanlı bir tavanın içerisine çizilmiş kestaneleri alın. Her 250 gram için 1 çay bardağı kadar su koyun. Sularını çekip yavaş yavaş kavurun. Bu sırada yanmaması ve yapışmaması için belli aralıklarla karıştırmayı sürdürün. Ardından suyunu güzelce çekip, dış kabuğunun rengi değişene ve kabukları ayrılana kadar pişirmeye devam edin. Piştikten sonra ocaktan alın. Birkaç dakika dinlendirdikten sonra tüketin.