Kavuğun yeni sahibi belli oldu

Güncelleme Tarihi:

Kavuğun yeni sahibi belli oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2016 00:34

Geleneksel Türk tiyatrosunun son temsilcisi İsmail Hakkı Dümbüllü’nün kavuğu, Beyoğlu’ndaki Ses Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle Ferhan Şensoy’dan oyuncu Rasim Öztekin’e devredildi. Öztekin, Hasan Efendi'den günümüze gelen ve 27 yıldır Şensoy’da olan kavuğun beşinci sahibi oldu.

Haberin Devamı

Orta oyunu ve Tulûat (doğaçlama) sanatçısı İsmail Hakkı Dümbüllü, ustası Kel Hasan’dan devraldığı kavuğu, 1968’de oyuncu Münir Özkul’a devretmişti. Münir Özkul tarafından 1989’da Ortaoyuncular Tiyatro Topluluğu’nun kurucusu Ferhan Şensoy’a devredilen kavuğun, Şensoy tarafından kime devredeceği yıllardır merakla bekleniyordu. Ünlü kavuğu 27 yıl önce devralan Şensoy, kavuğu törenle oyuncu Rasim Öztekin’e devretti. Tören anında duygusal anlar yaşayan ikilinin heyecanına salonda bulunan coşkulu kalabalık alkışlarla ortak oldu. Öztekin, kavuğu aldıktan sonra Şensoy’un elini öptü ve gözyaşlarına hakim olamadı.

Kavuğun yeni sahibi belli oldu

Haberin Devamı

KAVUK 100 YIL SES TİYATROSU’NDA

Kavuğun 100 yılı aşkın süredir Ses Tiyatrosu’ndan çıkmadığını vurgulayan Ferhan Şensoy, "Kavuğun sahibi Hasan Efendi’den başlayarak İsmail Dümbüllü, Münir Özkul, ben ve Rasim Öztekin, Ses Tiyatrosu’nda oynadık. Kavuk, 100 yılı aşkın süredir Ses Tiyatrosu’ndan çıkmamış. Kavuk, Ses Tiyatrosu’nu seviyor.

Kavuğun yeni sahibi belli oldu

Bana emanet edilen bu kavuğu Rasim Öztekin’e devretmekten gurur duyuyorum." diye konuştu. Öztekin, kavuğun içine kavuğu devredemediği takdirde okunması için bir mektup da bırakan Şensoy’un yazdığı satırları da okudu: "Öldüğümde bu kavuk henüz devredilmemiş. Burada böyle boynu bükük duruyorsa. O gün Ortaoyuncular kadrosunda bulunan bütün oyuncular, bu kavuğu devretmekle yetkili jüridir. Layık gördükleri birinin başına takarlar. Bu aralarından biri de olabilir. Dileğim odur ki ‘Niçin şu değil de bu kavuklu oldu’ diye tartışılmasın. Asıl olan kavuk geleneğinin sürüp gitmesidir. Yeni kavuklunuz uğurlu olsun."

Kavuğun yeni sahibi belli oldu

Haberin Devamı

‘USTALAR BENİM KONSERVATUVARIM OLDU’

Kariyerinde Beyoğlu’nun çok önemi olduğunun altını çizen Öztekin, konservatuvar adını verdiği usta tiyatrocuların kariyerindeki önemini ise şu sözlerle anlattı: "Beyoğlu’nda gezerken kendime bir okul buldum. Orada dünyaya bakışı öğrendim. Dünyayı yorumlamayı öğrendim. Bakış açılarını öğrendim. Yıllar sonra Beyoğlu’nda gezerken Küçük Sahne’de bir usta buldum kendime. Orada bir sürü usta Başöğretmenim Ferhan Şensoy olmak üzere benim konservatuvarım oldu. Benim konservatuvarlarım Zeliha Berksoy ile başlayıp Erol Günaydın’la devam eden Münir Özkul ile süren Tuncel Kurtiz ile devam eden Derya Baykal ile süren. Bunlar hepsi benim konservatuvarım oldu. Ben onlardan mezun oldum. Bugün de ben geleneksel ve batıyı birleştiren tiyatrodan bu kavukla ustamdan beratımı almış olarak kabul ediyorum."

Haberin Devamı

Kavuğun yeni sahibi belli oldu

YENİ KUŞAKTAN KAVUKLU ADAYI YOK

İnsanlar tarafından dizilerle değil tiyatro ile tanındığını vurgulayan Öztekin, "Hepimiz dizi yapıyoruz, televizyonda yer alıyoruz. Ama ben diziyle popüler olmadım. Ben tiyatro ile popüler oldum. Tiyatro oynayarak insanlar beni tanıdı. İlk başlarda çocuktum, ondan sonra o adam oldum. Sonra Rasim, sonra Öztekin derken popüler oldum. Diziyle meşhur olunca sadece aylık bir meşhurluğun var. Sonra bir anda yoksun. Dolayısıyla kalıcı arkadaşlar gerekiyor. Ben kavuğu çok çabuk devretmek isterim. Bu gelenek sürsün ve gerçekten bir gelenek haline gelsin. Bunu layık olana çabuk devrettiğim sürece bu gelenek sürecektir. Bu müzeye gittiğinde bu kavuğun hiçbir anlamı kalmayacak. Dolayısıyla bu geleneğin mutlaka sürmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kavuğun yeni sahibi belli oldu

Kavuğun Rasim Öztekin’den sonra müzeye gitmemesi gerektiğini söyleyen Ferhan Şensoy da, "Bizden sonra gelen kuşaklarda benim aklıma gelen bir kavuklu adayı yok." dedi. Yeni kuşağın tiyatroya pek yüz vermediğini belirten Şensoy, "Onlar dizilerde ve reklamlarda oynamak istiyorlar. Arkamızdan gelen bir ordu yok. Tiyatro her gün daha küçülüyor. İzleyici sayısı 15 yıldır muntazam azalıyor. Tiyatro çok cazip bir iş değildir. Tiyatroculuk yeni kuşaklara cazip gelmiyor. İzleyici de kopmuş durumda. Türk tiyatrosunun durumu gerçekten zor. Oradan kavuklu çıkar mı çıkmaz mı bilemiyoruz. Gönlümüz biri çıksın da Rasim de ona devretsin gelenek sürsün ister. Ancak, bu konuda çok umutlu değiliz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Törende Ferhan Şensoy, Tuncel Kurtiz, Baykal Kent ve Rasim Öztekin'in 2000 yılında oynadığı "Çok Tuhaf Soruşturma" isimli oyundan bir bölüm videodan yayınladı. Oyunun kısa bir bölümünü de Şensoy ile Öztekin sahnede sergiledi. Usta oyuncuları, Ahmet Kural, Murat Cemcir, Aydın Boysan, Birol Güven, Derya Baykal, Pelin Öztekin, Zeliha Berksoy, Mete Horozoğlu ve Ulvi Alacakaptan gibi ünlü isimler de yalnız bırakmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!