Güncelleme Tarihi:
Hem pilav hem de makarna çeşitlerinin yanına çok yakışın karnıyarık yemeğini tahtından edecek bir patlıcan yemeği keşfedilmedi henüz. Tarif aşamaları imam bayıldı ile benzerlik gösteren karnıyarık yemeğini özgün kılan ise kıyma ve soğandan oluşan iç harcı. Patlıcanlar kızardığı zaman lezzeti artan karnıyarığı, daha sağlıklı bir şekilde hazırlamak isterseniz fırında közledikten sonra pişirebilirsiniz.
MALZEMELER
• 6 adet kemer patlıcan
• 250 gr az yağlı dana kıyma
• 2 adet orta boy kuru soğan
• 2 adet yeşil sivri biber
• 2 adet orta boy domates
• ½ demet maydanoz
• 4 çay kaşığı domates salçası
• 2 su bardağı sıcak su
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber
• Kızartma için;• ½ su bardağı sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
• Sapını kestiğiniz patlıcanları alacalı yani çizgili formda soyup acısını almak için bol tuzlu suda 20-30 dakika bekletin. Soğanları yemeklik çok ince doğrayın. Maydanozları incecik kıyın. Biberleri temizleyip çok ince halkalar halinde doğrayın.
• Domatesleri soyup tavla zarı formunda doğrayın. Kıymayı orta boy bir tencereye alıp kısık ateşte , suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar, karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Sıvıyağ, tuz, karabiber ve soğanı ilave edip kavurmaya devam edin. Doğranmış sivribiber, doğranmış domates ve domates salçasını ilave edip kısık ateşte 7-8 dakika daha pişirin. Maydanozu ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Kızartma için; sıvıyağı tavada kızdırın. Patlıcanları süzüp kağıt havlu ile kurulayın. Üzerlerini çatalın ucu ile yer yer delip yağda kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün.
• Kızaran patlıcanları yuvarlak bir fırın tepsisine yan yana dizin. Orta kısımlarını bıçakla uzunlamasına hafifçe yarın ve ikiye ayırıp kıyma harcını kaşıkla patlıcanlara doldurun. Her patlıcanın üzerini yarım biber ve bir domates dilimi ile süsleyin.
• Tepsinin kenarından 2 su bardağı sıcak suyu dökün. Önceden ısıtılmış ve 200 dereceye ayarlanmış fırında 30-35 dakika pişirin. Sıcak sıcak servise sunun.