Selim ONAT
Oluşturulma Tarihi: Mart 18, 2016 13:382dk okuma
Dünyanın en kadim şehirlerinden olan İstanbul’da yaşayan her insan, bu kente bir şey katmış ve bu kentten bir şey almıştır. Avrupa ve Asya’nın müziği, dini sembolleri, mimarisi, yaşam tarzı ve kültürünün harmanlandığı İstanbul’u anlatmak oldukça zor. Biz de İstanbul’dan bir pencereyi ekrana taşıyan en iyi belgeselleri seçtik.
1- EKÜMENOPOLİS: UCU OLMAYAN ŞEHİR
Yönetmen: İmre Azem, yapım yılı: 2011, süre: 93 dakika. İstanbul’un plansız gelişimi, mahvedilen kent merkezi, çarpık kentleşme, ulaşım ve toplumsal karışıklıklar anlatılıyor. Kent nasıl oldu da beş milyona bakabilecekken, bugün 15 milyon kişiyi besliyor? Hüseyin Karabey, “Bundan sonra İstanbul’a ne olacağını gösteriyor... Oldukça ürkütücü” diyor.
2- İSTANBUL HATIRASI: KÖPRÜYÜ GEÇMEK
Yönetmen: Fatih Akın, yapım yılı: 2005, süre 90 dakikaBir Alman müzisyenin gözünden tüm sesleriyle İstanbul... Şehrin sesleri, Batı ve Doğu ezgileri ve sokak kültürü anlatılıyor. Nebil Özgentürk, “İstanbul’da yaşayanların önünde olup bitenleri İstanbulluya çarpıcı biçimde hatırlatan bir belgesel olarak hafızalarda yer alacak” diyor.
3- İSTANBUL HAYALİ
Yönetmen: Kadir Can Çalışkan, yapım yılı: 2014, Süre: 26 dakikaEzan semaya yükselirken çan seslerinin duyulduğu, muhafazakârından en uç düşünceye sahip insanların bir arada yaşadığı İstanbul’u her farklılığıyla anlatıyor. Bu kentte yaşayanların gerçekliği ve hayallerinin çatışmasını izleyeceksiniz.
4- İSTANBUL’UN KUŞÇULARI
Yönetmen: Naki tez, yapım yılı: 2012, süre: 85 dakikaKuşların göç noktası olan İstanbul’da, ötücü kuş tutkunlarının anlattıklarını bulacaksınız. Arnavut Şevket de bu belgeselde yer alıyor. Ümit Ünal, “Tuhaf ve içli bir havası var. Kuşçuluk fonunda İstanbul’dan insan portreleri sunuyor” diyor.
5- UNUTMA BENİ İSTANBUL
Yönetmen: Hany Abu-Assad, yapım yılı: 2011, süre: 118 dakikaİstanbul’da yaşan her insan bu kente bir şeyler bırakır ve kentten bir şeyler alır. Belgeselde binlerce yıldan beri birçok millete, kültüre ve ırka sahiplik yapmış İstanbul’dan ayrılmak zorunda kalan insanların hasretine ve anılarına tanık olacaksınız.
6- İSTANBUL HATIRASI
Yönetmen: Hasan Özgen, yapım yılı: 1990, süre: 34 dakikaİstanbul’un dünü ve bugününü kentsel yerleşme ve mimarlık varlıkları açısından anlatmayı deneyen belgesel
film aynı zamanda kentin ustalarına da yer veriyor. Hasan Özgen, “İstanbul’da bir anı yaratma çabası belgeselin ana anlatım omurgasını oluşturuyor” diyor.
7- YERALTI ŞEHİRLERİ: İSTANBUL
Yönetmen: Emre Şahin, yapım yılı: 2006, süre: 45 dakikaTarihi Yarımada’nın yeraltıyla ilgili çeşitli efsaneler var. Bu belgeselde ayaklarımızın altında Romalılardan, Bizanslılardan ve Osmanlılardan kalan yeraltındaki büyük dünyaya kapı aralanıyor. Tüneller ve dehlizlere hayran olacaksınız.
8- KEDİ
Yönetmen: Ceyda Torun, yapım yılı: 2016, süre: Henüz gösterimde değil
İstanbul’un kedileri, kedilerin İstanbul’u... Kentin en işlek caddelerinde dolaşan, dinlenen ve oyun oynayan bu canlıların metropoldeki yaşamına tanıklık edeceksiniz. Şehirle özdeşleşen kedilerin üzerinden panoramik bir manzara da var.
9- BEYOĞLU’NUN ÜVEY EVLADI: TARLABAŞI
Yönetmen: İsa Tatlıcan, yapım yılı: 2012 süre: 98 dakikaHer geçen gün daha da kararan dar sokakları, karşıdan karşıya gerilmiş iplerde sallanan çamaşırları, eski evleri ve rengârenk insan profilleriyle ‘Beyoğlu’nun üvey evladı’ndan kesitler anlatılıyor. Doğal bir plato olan Tarlabaşı’nda Eşkıya ve Ağır Roman filmleri çekilmişti.
10- HASRET
Yönetmen: Ben Hopkins, yapım yılı: 2015, süre: 82 dakikaYabancının gözünden yaşadığımız kenti izlemeye ne dersiniz? Handan Öztürk, “İstanbul’un kedilerini, bütün büyüleyici değerlerinin kentsel dönüşüme devrilişinin hüzünlü bir hikâyesini trajikomik bir dille anlattığı için mutlaka izleyin” diyor.