Her devrin saraylısı...

Güncelleme Tarihi:

Her devrin saraylısı...
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2017 09:44

Bizans ya da Osmanlı fark etmiyor. O hep sarayda. İstanbul’un en kadim canlılarından gri balıkçıllar bugün de 100’e yaklaşan yuva sayısıyla saray bahçesindeki ağaç tepelerinden İstanbul’a bakıyor. Üstelik bu günler gri balıkçılların kur amaçlı ağaç tepelerinde karşılıklı dans gösterisi yaptıkları, birbirlerinin gönlünü çelmeye çalıştıkları günler.

Haberin Devamı

İstanbul’un en saraylı kuşu gri balıkçıl. Bizans imparatorlarının sarayı olan ‘Tarihi Yarımada’daki Büyük Saray’ın duvarları, tabanları mozaikle süslüymüş. Bu mozaiklerden biri de bir gri balıkçıl. 500’lü yıllarda, Büyük Saray’ı süslemek için yapılmış. Yıllar geçmiş, saray değişmiş, padişah değişmiş ama gri balıkçılların saray hâkimeyti değişmemiş. Kuşbilimci Ferdi Akarsu’nun verdiği  bilgiye göre saray ve etrafında bu kuşun tüylerinin süsleme amaçlı takılması onu saray dışında da statünün sembolü yapmış. Gri balıkçıl tüyü ile gezmek öyle her babayiğidin harcı değilmiş. Nedeni ise İstanbul’da bu tüyün bulunacağı yegâne yerin saray bahçesi olmasıymış. 

Her devrin saraylısı...
Toplam dokuz balıkçıl türünün görüldüğü Anadolu’da en yaygın olanı gri balıkçıl. (Ardea cinerea)

Haberin Devamı

 SARAY HALEN ONLARIN

Bugün de halen İstanbul’un en büyük gri balıkçıl kolonisi Topkapı Sarayı bahçesinde bulunuyor. Bahçedeki çınar ağaçları üstünde boydan boya yayılan yuvalarından, İstanbul’un en değerli manzarasına tepeden bakmaya devam ediyorlar. Oysa dünyadaki yayılış haritalarına göre Türkiye’ye sadece kışları uğruyorlar. Ancak onlar var ve Türkiye’nin hemen her noktasında yaz-kış yuva yapıyor, yaşıyor ve çoğalıyorlar. Sadece Topkapı Sarayı’nın bahçesinde ve Gülhane Parkı’ndaki ağaç tepelerinde 100’e yakın yuvaları mevcut ve yuvalarını yılın hiçbir dönemi terk etmiyorlar.

KUR DANSINI KAÇIRMAYIN

Yolunuz düşer de “Müze gezeyim” derseniz ağaç tepelerine bakmayı da ihmal etmeyin. Yapraksız ağaçlarda göreceğiniz büyük öbekler gri balıkçıl yuvaları. Bu günler ise onların yuvalarının yanında, ağaç tepelerinde karşılıklı dans ettikleri kur dönemleri. Gri balıkçılların birbirleriyle yaptıkları karşılıklı kur dansı her zaman kolay kolay denk gelip izlenilecek bir şölen değil. 

Her devrin saraylısı...
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi’nde bulunan 500’lü yıllarda yapılmış gri balıkçıl mozaiği.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!