Güncelleme Tarihi:
Hamsili pilav, gerek görüntüsü gerekse lezzetiyle gönülleri fethediyor. Balıkların zede almadan bütün bir halde ayıklanıyor olması pilavın lezzeti ve görselliği açısından oldukça önemli. Kılçığı ayıklanmış hamsiler ve tereyağlı iç pilav buluşuyor, tadına doyum olmuyor. Karadeniz'in en ünlü yemeği olan, hamsi tutkunlarının sık sık yaptığı hamsili pilavın yapım aşamalarını derledik.
Malzemeler;
1,5 kg hamsi
1 tatlı kaşığı tuz
Pilavı İçin;
1,5 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2,5 su bardağı su
3 yemek kaşığı ayçiçek yağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kuş üzümü
½ bağ dereotu
Üzeri İçin;
2 yemek kaşığı tereyağı
Hamsili pilav nasıl yapılır?
Ayıklanmış hamsilerin orta kılçıklarını çıkartın. Bol suda iyice yıkayıp süzgeçle fazla suyun süzülmesini sağlayın.
Pilav tenceresine zeytinyağını koyun. Yemeklik doğranmış soğanları ilave edip pembeleşene kadar kavurun. Pirinci ilave edip kavurmaya devam edin. Tuz, kuru nane, dolmalık fıstık, yenibahar, kuş üzümü ve karabiber ilave edip bir iki tur karıştırın.
Suyunu, kuş üzümünü ve toz şekerini ekleyin önce orta ateşte sonra kısık ateşte pişirin. Dereotunu ince ince kıyın ve pişen pilava ilave edip bir tur çevirin. Demlenmeye bırakın.
Güveçleri tereyağı ile yağlayın. Hamsilerin derili kısımları alta gelecek şekilde yan yana dizin. Güvecin taban kısmını da hamsi ile iyice kapatın. İçine hazırladığınız pilavdan koyun ve kenarlardan sarkan hamsilerle iyice kapatın. Pilavın üzerini de hamsiyle kapatın. Hamsilerin üzerine fırça yardımıyla zeytinyağı sürün, tuz ile tatlandırın.
Diğer güveçleri de aynı şekilde hazırlayın. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika üzeri kızarana kadar pişirin.