Güncelleme Tarihi:
Köpekler İçin Gece Müziği
Faruk Duman
Can Yayınları
Roman
Belki de Faruk Duman’ın en iyi romanını okuyacaksınız ‘Köpekler İçin Gece Müziği’nde. Çünkü kendi çizgisi içinde varmak istediği noktaya bir adım daha yaklaşıyor. Saf doğa anlatısına! Bilhassa İncir Tarihi’nden sonra yükselen bir ivme kazanan “doğanın metnin bütününe daha egemen olduğu” bir roman bu. Hacmen küçük metinde, daha yoğun bir doğa var bu kez. Metnin mekânı orman bu defa daha karanlık, daha tekinsiz. Haliyle çürümenin, çamurun, sisin, en nihayet kanın kokusunu daha fazla hissettiğimiz bir ormandayız. Üstelik alegorik bir mekân olarak karşımıza çıkan ormanın içinde barındırdığı şiddet, tekinsiz zamanlar, ağaların sözüyle oturup kalkan zalim avcı, o avcının komutuyla etrafa saldıran köpekler size de tanıdık bir yerleri hatırlatacak... Gerçekten Faruk Duman’ın panteist çizgisi kadar siyasi arka planın da ihmale gelmemesi gerektiğini gösteren bir roman ‘Köpekler İçin Gece Müziği’. Üstelik her sayfadan, hatta her cümleden sonra neler olacak merakını öyle güzel yaratıyor ki, değme polisiyeye taş çıkarır. Yaptıkları bir otomobil kazası yüzünden ormanda mahsur kalan kahramanlardan Tarık’ın otomobiliyle ve dolaylı olarak insan üretimi teknolojiyle kurduğu hayranlık ilişkisi ise Ballard’a bir selam adeta. Faruk Duman kurgusu, dili, biçimi, sembolik anlatımı ile terazisi milim şaşmayan bir romana imza atıyor. Yılın en iyi kitaplarından.
Karanlığın Faydaları
Ror Wolf
Çev.: Regaip Minareci
Everest Yayınları
Roman
Tek kelimeyle ‘acayip’ bir roman ‘Karanlığın Faydaları’. Sözlükteki mânâsıyla; şaşırtıcı, benzeri olmayan, çok değişik! Yeni-roman’ın Almancadaki en başarılı temsilcisi Wolf, kendi imzasını taşıyan kolajlarıyla iç içe geçmiş gerçeküstü bir metin kurgularken bizi bir girdaba sokuyor. Romanın alt başlığı ‘dünyayı yalayıp yutmak üzerine yirmi dokuz deneme’ olsa da dünyanın bizi tek lokmada yuttuğunu anlatıyor! Bir labirent kuruyor Wolf. Rüyaların, anlatıların iç içe geçtiği, en dıştaki metnin bile bir başkasının beyninin içinden seslendiği bir labirent. Her bölümden sonra o metinle ilgili ve sonrakine bağlanan kolajların yarattığı zengin görsel aktarım ise metindeki gerçeküstülüğü zirveye taşıyor. Walser’in, Kafka’nın sesiyle aynı tonda ve bu dünyanın ne menem şey olduğunu acayip biçimde anlatan bir roman!
Osmanlı Laleleri, Osmanlı Kahvehaneleri
Der.: Dana Sajdi
Çev.: Aylin Onacak
Koç Üniversitesi Yayınları
Tarih
Çoğunlukla ezber bilgilerle yorumladığımız bir dönemdir Lale Devri. Nedim’in damdan dama atlarken öldüğü rivayetini, İstanbul’u esir alan lale çılgınlığını söyleriz de dönemi bir bütün içinde değerlendirmek aklımıza gelmez. Safevi Devleti’yle rekabeti, Avrupa ile olan temasları, yaşanan siyasi, sosyal, kültürel kırılmaları görmeyiz. Dış dünyadan kopuk bir imparatorlukmuş gibi bakıp, oluşan eğlence kültürünü eleştirirken, çağın gerçekliklerini ve gerekçelerini göz ardı etmek haliyle büyük yanlışlara sevk edecektir. 2005 yılında Princeton’da düzenlenen ‘On Sekizinci Yüzyıl Osmanlı’sında Kültürü Yeniden Düşünmek’ konferansında okunan bildirilerden en önemli ve yenilikçi bakış açısına sahip altı bildiriyi bir araya getirmiş Dana Sajdi kitapta. Ortaya bütüncül bir dönem ve imparatorluk değenlendirmesi çıkmış!
Bir Nefeste Cinsellik Tarihi
Karen Dolby
Çev.: Pınar Üstel
Maya Kitap
Genel Kültür
İnsan düşünmeden edemiyor, Adem-Havva hikâyesine bakınca, dünyanın temeli, varolma sebebi cinsellikle ilintili. Haliyle bugün bile dünyayı şekillendiren temel unsur cinselliğin tarihini tek nefeste nasıl okuyacağız? Zaten nefes nefese okunuyor kitap. Karen Dolby’nin pek keyifli bu tarihi çalışmasında, insanlığın kaderini değiştiren cümle olayın içinde muhakkak bir cinsellik olduğunu görüyorsunuz. Antikçağdan bugüne uygulanan vergilerden savaşlara, dini ayrılıklardan dini sapkınlıklara, âdâb-ı muaşeretten aile hayatına, şehirlerin oluşumundan sanata kadar her hadisenin altında yatan bildiğimiz/bilmediğimiz cinsellik unsurunu aktarıyor. Meraklıları için gerçek bir başucu kitabı.