Güncelleme Tarihi:
Oğlak Dönencesi
Henry Miller
Çev.: Avi Pardo
Siren Yayınları
Roman
Bu kitabı okuduğunuzda hayatınız değişmeyecek, hayır! Ancak hayata bakışınız değişecek muhakkak. 80’lerin yarı karanlık Türkiye’sinde toplatılmış, sansürlenmiş bir kitap bu! Avi Pardo’nun yeniden çevirisi ve sansürsüz haliyle okuyabileceğiz bu kez. Hayatın ne olduğunu sorgulayacaksınız. Sıradan bir günün, olağanüstü bir günün, nefes alıp vermenin, çalışmanın, evlenmenin, çoluk çocuk sahibi olmanın, sevişmenin, tanrıya inanmanın, tanrının bizzat kendisinin ne ifade ettiğini düşüneceksiniz. Sonra, Henry Miller’ın yazdıklarının altına imza atıp, hepsi boş, diyeceksiniz. İstisnasız hepsi hem de... Yengeç Dönencesi’nde Paris sokaklarında avarak asnak dolaşan Miller, bu kez Amerika’da fink atıyor. New York caddelerinde, bir sıçan gibi dolaşıyor... Meşhur Amerikan rüyasını kökünden sarsacak darbeler indiriyor her cümlesinde. Ne Amerikalıyı, ne göçmenleri, ne Yahudileri, ne Hıristiyanları umursuyor. Kitapta okuyacaklarınızın hayal mahsulü olduğunu söyleyebilirsiniz. Fakat anlatıcımızın olduğunu tahayyül ettiği her şey hakikaten oluyor(!) Yengeç Dönencesi için ‘testere metin’ demiştim aylar önce, ‘Oğlak Dönencesi’nin hiç farkı yok. Yine her cümlesinde hareket eden testere daha derine dalıyor. Yine kelebek gibi uçuyor, arı gibi sokuyor Miller. İnsanın iç yolculuğunu anlatırken, nihilizmin bu kadar doruğa çıktığı başka bir roman var mı? Şüpheli. Okumak boynunuzun borcu.
Modern Türk Sanatının Doğuşu
Kağan Güner
Kaynak Yayınları
Sanat Tarihi
2011 yılında hayata veda eden sanat tarihçisi, akademisyen Kağan Güner’in doktora çalışması bu kitap. Ama o kadar önemli şeyler söylüyor ki, ihmale gelmez! Modern Türk sanatını incelerken ulusal kimlik-kültür-modernite bağlamlarından yola çıkıyor. Türk modernitesinin köklerini irdelerken sadece plastik sanatlara değil, edebiyata ve sosyal yaşama da bakıyor. Daha sonra propaganda metinleri içerdiği için siyasi tarihle birlikte ele alınıp, sanat tarihi içinde ihmal edilen La Turquie Kemaliste dergisi üzerinden modern Türk sanatına sorular soruyor. Devletçi yapıyı ve elbette konstrüktivist Türkiye Cumhuriyeti’nde kültür ve ideolojiyi sorguluyor. Mimari (bilhassa kamu binaları) ve plastik sanatlar üzerinden bir Türkiye tarihi okuması yapıyor. İhmal edilmemesi gereken, müthiş bir kitap.
Bay Jules ile Bir Gün
Diane Broeckhoven
Çev.: Deniz Koç
Kolektif Kitap
Uzun Öykü
Bir sabah gözünüzü açtığınızda onlarca yıllık eşinizin çoktan uyanmış olduğunu fark ediyorsunuz. Yaşlısınız artık. Mutfağa zor taşıyor sizi dizleriniz. Masa hazır, kahve bile sıcak hâlâ. Salonda, kanepede oturan eşinizin yanına gidiyorsunuz aşkla. Birkaç sırnaşık cümle... Eski yılların hatrına. Ancak bir soğukluk var eşinizde. Fiziksel anlamda da bir soğukluk! Oracıkta, oturduğu yerde, hafif bir tebessümle kısa süre önce son nefesini verdiğini fark ediyorsunuz. İşte, beklenen sonun beklenmeyen anda kapınızı çalması. Üstelik ‘geride kalan’ sizken! Alice, kocası Jules’un ölümünü böyle öğreniyor tam olarak. Küçük komşusu David’in dediği gibi “Bay Jules gitmiş, kanepede oturan onun dış kısmı”dır artık. Diane Broeckhoven, ‘Bay Jules ile Bir Gün’ adlı uzun öyküsünde iki kişilik bir ömrü bütün yoğunluğuyla anlatıyor.
Optimum Denge Modeli
Tamer Dövücü
Altın Kitaplar
Kişisel Gelişim
Okuyup okuyabileceğiniz en gerçekçi, kişisel gelişim kitabı bu. Optimum Denge Modeli yani ODM, size sizin dışınızda insanlar, çevre, canlılar, sistem, düzen, kısaca bir dünya olduğunu hatırlatarak, yaşantınıza yön vermenizi salık veriyor. Hayata ‘matematik’ bakan sistem düşüncesiyle, uygulamacı Ericksoncu yaklaşımı bir araya getiren bir çözüm önerisi sunuyor. Önemli felsefî izahlar olduğu kadar pratik açıdan da zihin açan bir kitap. Çok isterseniz olur gibi mavralar yerine, önce bilmek gerektiğini sonra yapabilmek gerektiğini söylüyor. Haliyle yapabilmek için nasıl bir bilinçte olmak gerektiğini anlatıyor Temar Dövücü. Yakında herkesin elinde bu kitabı göreceksiniz...